TESLA I AUGUSTINČIĆ U NEW YORKU

TESLA I AUGUSTINČIĆ U NEW YORKU

UGAO NIKOLE TESLE

Na križanju 6. avenije i 40. ulice u New Yorku nalazi se Ugao Nikole Tesle koji je zadnje godine života proveo u Velikoj Jabuci hraneći golubove.

Poznat po izumima koju su zauvijek promijenili čovječanstvo, Tesla je bio genijalac koji je često morao mahnuti rukom ispred očiju da bi se uvjerio da li je nešto mašta ili stvarnost.

Imao je izuzetno izražen smisao za lijepo, govorio šest jezika, imao lijepe manire, bio je visok 199 cm i nevjerojatnu kondiciju.

Tome u prilog ide i jedna njujorška legenda koja kaže da se Tesla šećući jedne zime zaleđenim njujorškim pločnikom poskliznuo i umjesto da padne napravio je salto u zraku i dočekao se na noge. Ljudi su ostali zatečeni jer su govorili da bi to bio problem učiniti nekome mlađem, a kamoli ne Tesli koji je tada imao 80 godina.

Ovaj ugao nosi ime po pomalo neobičnoj priči izuzetnog fizičara koji je obožavao golubove.

Naime, u neposrednoj blizini nalazi se Bryant Park u koji je Tesla svakodnevno dolazio hraniti tisuće golubova i brinuo se za njih. Koliko ih je strastveno volio možda najbolje potvrđuje njegova izjava da je volio golubove onako kako muškarac voli ženu i oni su voljeli njega, pa su gradske vlasti 1994. godine odlučili ovaj ugao nazvati po njemu.

Tesla je umro je 07.01.1943. u hotelu New Yorker u 87 godini.

AUGUSTINČIĆEV SPOMENIK MIRA U NEW YORKU  

Spomenik kipara Antuna Augustinčića smješten je pored zgrade UN-a u New Yorku i ovo je najveći poklon kojeg su Ujedinjeni narodi ikad primili.

Univerzalna poruka mira vidljiva je u njegovom položaju nego i u priči njegova nastanka.

Kad je Rockefeller nakon Drugog svjetskog rata darovao zemljište za izgradnju zgrade UN-a, s radovima se započelo 1949. i svaka zemlja članica je sudjelovala u uređenju interijera i eksterijera.

Vlada nekadašnje države odlučila je darovati spomenik kojim bi se ukazalo na važnost očuvanja mira u svijetu, a Antunu Augustinčiću je pripao zadatak da napravi skulpturu koja bi simbolizirala svjetski mir.

Odabrao je žensku figuru na konju tvrdeći da će mir biti puno bolje zaštićen ako se odmara u rukama žene nego muškarca, a kako je žena na konju koji simbolizira ratnu životinju objasnio je da se za mir trebamo boriti.

Žena gleda ravno naprijed i u desnoj ruci drži globus, a u lijevoj maslinovu grančicu što dovoljno govori samo za sebe kao i konj u pokretu koji simbolizira da svi narodi idu zajedno prema miru.

 

Zanimljiva je povezanost zemalja bivše države na izgradnji ovog spomenika. Naime, Augustinčić ga je radio u Zagrebu, crveni mramor kojim je bilo obloženo betonsko postolje je došlo iz kamenoloma Đurići u Crnoj Gori, a kada je završen brodom Srbija je isplovio prema Brooklynskoj luci.

Spomenik je postavljen 01.12.1954. ispred zgrade UN-a, a Augustinčić je godinu dana poslije dobio nagradu Grada Zagreba za mir.   

Visok 5,5 metara i težak 7,5 tona, a s vremenom je crveni mramor zamijenjen bijelim kamenom s otoka Brača.

Slika ovog spomenika bila je na novčanici od 100 jugoslavenskih dinara, a i danas je dio logotipa Zagreb Filma.

Ova fotografija slikana je iz Central Parka.

Kud god koračali bespućima i predivnim destinacijama naše planete uvijek je lijepo kad naiđemo na naše poznate ljude koji su u ovom svijetu napravili razliku i učinili ga boljim mjestom za sve, stoga smo sretni da možemo međusobno dijeliti ovakve priče. 

Želimo vam puno putovanja, a kad budete u New Yorku obratite pažnju i na ova dva traga u vremenu koji su vizionari iz naših krajeva ostavili u naslijeđe cijelom svijetu.

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim stranicama kako ne biste ništa propustili

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments