Kad dođete u Krakow jednostavno shvatite da ste na pravom mjestu jer jedinstvena, magična atmosfera koja vlada ulicama odmah vas zavede poput najnježnijeg ljubavnika. Prekrasan grad pruža dobrodošlicu svakom putniku, a svojim legendama i pričama nikog ne ostavlja ravnodušnim. Dobrodošli u Krakow!

GLAVNI TRG NA POSLJKOM RYNEK GLOWNY

Jedan od najfascinantnijih srednjovjekovnih gradova poznat je po mnogobrojnim crkvama i prekrasnim ulicama, a glavni trg predstavlja prvo mjesto uvršteno u UNESCO listu svjetske baštine.

Dok boravite u Krakowu sigurno ćete nekoliko puta proći glavnim trgom i uvjeriti se u njegovu veličanstvenost, jer svaka strana ima dvjesto metara što čini površinu od 40.000  kvadrata bogato uokvirenu najpoznatijim poljskim građevinama pomiješanim sa svjetskim brandovima poput Hard Rock Caffea, Starbucksa, ZARE te bogate ugostiteljske ponude kakva se rijetko gdje viđa.

Zovu ga srce grada i središte života koji stoljećima svjedoči bogatoj povijesti upisanoj u svakom njegovom kutu.

Odvijala su se ovdje javna smaknuća i egzekucije, kraljevske svečanosti, proslave pobjeda u ratovima i pobjede nad Osmanskim carstvom, najveći ustanak poznat kao poljsko proljeće i žalosno vrijeme kad ga je tijekom Drugog svjetskog rata Hitler nazvao po sebi.  

Šokantan događaj zbio se na prvi dan proljeća 1980. kad se umirovljeni pekar i ratni veteran Walenty Badylak u znak prosvjeda zbog iznošenja neistina o Drugom svjetskom ratu, zavezao za bunar i zapalio pred građanima zbog čega su na bunaru uvijek upaljene svijeće.

Upisan je kao prvo mjesto na svijetu na UNESCO listu svjetske baštine 1978., a Lonely Planet ga je 2013. proglasio najljepšim glavnim trgom na svijetu.

KAKO JE PAN TWARDOWSKI SKLOPIO PAKT S VRAGOM?

Prema staroj poljskoj legendi u 16. st. u Krakowu je živio plemić i alkemičar Pan Twardowski koji je sklopio pakt s vragom u zamjenu za veliko bogatstvo i magične moći.

Htio je nadmudriti vraga pa je u ugovor stavio posebnu klauzulu u kojoj je stajalo da će vrag uzeti njegovu dušu kad Twardowski posjeti Rim, u koji nikad nije namjeravao otići.

Ubrzo je brzo postao bogat i slavan pa je završio na dvoru kralja Sisigmunda kojem je umrla voljena supruga zbog čega je počeo tražiti utjehu u magiji i astrologiji.

Uz  pomoć čarobnog zrcala Twardowski je prizvao duh pokojne kraljice, utješio ožalošćenog kralja i bio bogato nagrađen pa je godinama nakon toga živio u izobilju sretan što je prevario vraga, ali to ipak nije bilo tako.

Jedne noći šetajući gradom slučajno je završio u gostionici Rzym što na poljskom znači Rim i naletio na đavla.

Preplašen se počeo moliti Djevici Mariji da mu spasi dušu i kad je uslišen, duša mu je završila na pola puta do pakla i pala na Mjesec gdje i danas živi.

Njegov jedini pratilac je njegov pomoćnik kojeg je jednom prigodom pretvorio u pauka i koji se s vremena na vrijeme na tankoj niti spusti na Zemlju i donese mu vijesti iz svijeta ispod…tako kaže legenda.

Postoje mnogobrojna nagađanja tko je bio Pan Twardowski pa jedni govore da je to bio plemić iz Nurnberga koji je došao u Krakow, a neki da je ova legenda inspirirana životom Johna Deea engleskog astrologa, alkemičara i okultiste i njegova suradnika, koji su kratko vrijeme živjeli u Krakowu.

Ova priča proteže se cijelim gradom zbog nagađanja je li Twardowski živio na glavnom trgu, u najpoznatijoj ulici ili s druge strane rijeke Visle.

U cijeloj Poljskoj postoji niz gostionica i pivnica koje se zovu Rim, a svaki vlasnik tvrdi da se upravo u njegovoj dogodio fatalni susret s vragom.

U sakristiji crkve u Węgrówu, malom mjestu na istoku Poljske, visi polirana metalna ploča za koju se tvrdi da je čarobno zrcalo koje je nekad pripadalo Twardowskom u kojem se mogu vidjeti budući događaji pa se govori da je i Napoleon u njemu vidio propast svog carstva i svoj kraj. 

SUKIENNICE – NAJSTARIJI TRGOVAČKI CENTAR U EUROPI

Na glavnom trgu smještena je renesansna palača, jedna od najvažnijih gradskih znamenitosti koja doslovno prevedena s poljskog sukiennice znači tkanina jer je nekad ovdje bilo glavno središte međunarodne trgovine i ovo je najstariji trgovački centar u Europi.

Tijekom zlatnog doba Poljske u 15. st. putujući trgovci iz cijelog svijeta dolazili su u Krakow kako bi razmjenjivali svoje proizvode začine, svilu, vosak i kožu za najveća Poljska bogatstva tekstil, olovo i sol koja se tada smatrala bijelim zlatom, a vadila se iz rudnika soli Wieliczka.

Kako je Krakow u doba renesanse bio glavni grad Poljske ujedno i među najvećim gradovima u Europi, sva se međunarodna trgovina obavljala u njemu sve do 16. st. kad je Varšava postala glavni grad.  

Danas tome svjedoče mnogobrojni štandovi smješteni u prizemlju zgrade između dviju arkada gdje je uvijek živo i prepuno turista s bogatom ponudom poljskih proizvoda od jantara, soli, tkanina te najbogatijim izborom autentičnih suvenira, a sve kako bi se dočarao duh nekadašnjeg najstarijeg trgovačkog centra.  

U unutrašnjosti palače nalazi se najveća gradska dvorana koja se koristi za prijem dostojanstvenika i monarha pa su tu dočekani princ Charles i japanski car Akihito.

Nacionalni muzej s najvećom izložbom slika i skulptura poljskih umjetnika nalazi se na katu palače.

ČUVENA BAZILIKA SV. MARIJE

Na glavnom trgu smještena je bazilika svete Marije, glavni simbol Krakowa i najvažnija poljska vjerska građevina s najljepšim gotičkim oltarom u Europi.

Kako su tornjevi različite visine jedan 82 m, a drugi 69 m, u gradu kakav je Krakow o svemu postoji legenda pa u ovom slučaju govori da su tornjeve gradila dvojica braće od kojih je jedan bio puno bolji i brži graditelj pa je i njegov toranj brže napredovao, dok je drugi brat zaostajao sa izgradnjom pa je iz ljubomore nožem ubio svog brata.

Bila legenda ili ne, u svakom slučaju postoji jedan nož smješten preko puta bazilike iznad vrata na ulazu u najstariji trgovački centar za koji se govori da je to nož kojim je počinjeno ubojstvo.

Tornjevi su podignuti kao gradska osmatračnica i s nje svakog dana svira najpoznatiji trubač na svijetu.

Za sve ljubitelje umjetnosti, bez imalo pretjerivanja, navodimo da je unutrašnjost uistinu impresivna od veličanstvenog oltara, vitraža, slika i plavog zvjezdanog svoda koji ostavljaju bez riječi.

Glavni oltar predstavlja najveće remek-djelo gotičke umjetnosti u Europi kojeg je punih 12 godina radio Majstor iz Nuenberga na koje je dodao preko dvije stotine likova. 

Neke glasine govore da je toliko predivan da je proglašen za osmo svjetsko čudo.

U Drugom svjetskom ratu nacisti su potpuno opustošili baziliku da bi se zahvaljujući prof. Charlesu Esteirecku i specijalnoj postrojbi američke vojske koja se bavila pronalaskom blaga kojeg su opljačkali nacisti The Monuments Men, oltaru vratio izvorni, neprikosnoveni sjaj.   

Bazilika sv. Marije poslužila je kao model za mnoge crkve koje je sagradila poljska dijaspora u inozemstvu i nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom.

Sagrađena je nakon invazije Mongola u 14. st. na ruševinama nekadašnje crkve od crvene cigle u gotičkom stilu, s dva tornja i ogromnom pozlaćenom krunom iznad glavnog portala koja simbolizira uznesenje Djevice Marije na nebo.

TRUBAČ IZ KRAKOWA

Tko god je bio u Krakowu sigurno je čuo žalosnu melodiju koja svaki puni sat dolazi iz bazilike sv. Marije i bude naglo prekinuta.

Najdugovječnija poljska legenda iz 13. st. govori da je mladi trubač bio zadužen za čuvanje grada i obavljao je svoju dužnost jako savjesno i budno bdio nad mjestom.

Kobnog dana je svojom trubom pokušao upozoriti građane da nailaze Mongoli kad je pogođen strijelom u vrat i ubijen pa kako nije uspio odsvirati do kraja i upozoriti na neprijatelja, oni su napali grad i crkvu koja je bila na ovom mjestu ostavili u ruševinama.

U spomen na taj događaj svakog punog sata trubač odsvira četiri melodije na sve četiri strane svijeta koja se zove hejnał mariacki i u pola bude prekinuta.

Koliko je ovo važan događaj u Poljskoj možda najbolje svjedoči činjenica da se svakog dana na poljskom nacionalnom radiju pušta melodija za sve Poljake i poljsku dijasporu.

Isto tako američki novinar i autor dječjih knjiga Eric P. Kelly u svom najpoznatijem romanu iz 1929. napisao je priču Trubač u Krakowu.

Uz posebnu atmosferu koju Krakow već nudi kao predivan i romantičan grad ova melodija samo raspršuje posebnu vibraciju magičnog trenutka.

LJUBAV JE SLIJEPA ILI? – VEZANI EROS

Jedan od simbola grada smješten je u blizini Tornja gradske vijećnice glasoviti Vezani Eros, djelo je poljskog umjetnika Igora Mitoraja kojeg je napravio inspiriran grčkim bogom ljubavi. Zavoji mu prekrivaju oči i usta zbog čega se na prvi pogled čini kako Eros simbolizira da je ljubav slijepa, no poruka koju ova glava šalje svijetu je puno dublja.

Kako zavoji simboliziraju zarobljenost možemo ih tumačiti da su ideje i želje u svakom pojedincu zarobljene što nas udaljava od nas samih pa time i od cijelog svijeta čineći nas slijepcima, ili nam umjetnik poručuje da se bez obzira na sve uvijek držimo zajedno jer zavoji podržavaju i liječe rane, a što je ljepše u životu nego kad jedni drugima pristupamo s ljubavlju i otvorenog srca.

FLORIJANOVA NAJELITNIJA ULICA U POLJSKOJ

Najelitnija ulica u Krakowu nazvana je po svetom Florijanu zaštitniku Poljske i vatrogasaca, druga je najprestižnija ulica u Poljskoj.

Nekad se zvala Kraljevska cesta jer su njom kroz cijeli Krakow na putu do dvorca Wawela prolazili poljski kraljevi, knezovi, plemstvo i krunidbene povorke. Vodi od glavnog trga do Florijanovih vrata.

Danas je glavna turistička atrakcija grada sa trgovinama, hotelima, mjenjačnicama,  pabovima, suvenirnicama, restoranima, zapanjujućom arhitekturom i dva odlična bisera Muzejom farmacije i Muzejom voštanih figura.

Na fasadama mnogih kuća postoje stari natpisi ili freske, pa tako na broju 1. postoji Kuća crnaca, na broju 15. je Kuća vjeverice, a na rednom br. 14. nalazi se restoran na kojem stoji latinski napis „Neka ova zgrada stoji dok mrav ne popije ocean, a kornjača okruži zemlju.“

Izbjegavajte mijenjanje novaca u ovoj ulici jer bi vas moglo skupo koštati.

VRATA SV. FLORIJANA

Od 47 kula koje su uz zidine opasavale staru gradsku jezgru danas postoje samo tri.

U 19. st. u blizini zidina nalazio se jarak koji je služio kao ilegalno odlagalište smeća što je izazivalo ogromne zdravstvene probleme u gradu pa je car Franjo Josip naredio da se sruše sve postojeće kule i gradske zidine.

Zahvaljujući stanovništvu i prof. Feliksu Radvanskom koji su svojim ogromnim naporima u posljednjem trenutku uspjeli uvjeriti Senat da donese zakon o djelomičnom očuvanju zidina, uspjelo se očuvati samo tri kule i dio zidina koje su zadržale svoj izvorni izgled.

U unutrašnjosti vrata smješten je oltar Madonna Piaskowa, a mala skrivena kapelica nalazi se u samoj kuli i u nju se može pristupiti jedino iz muzeja s balkona.

DAMA S HERMELINOM

Leonardo da Vinci naslikao je nekoliko portreta u cijeloj karijeri i zauvijek promijenio svijet umjetnosti.

Foto: Wikipedia

Dama s hermelinom donosi priču o Cecilii Gallerani, prelijepoj, mladoj Talijanki iz Siene, koja je učila latinski, pisala poeziju i bavila se glazbom.

Otac joj je bio u službi na dvoru kneza Ludovica Sforze pa se mlada Cecilia preselila k njemu.

Nije trebalo dugo da se knez ludo zaljubi u lijepu i pametnu Ceciliu te da postanu ljubavnici i uzdrmaju svakodnevni dvorski život.

Kako su se u ono vrijeme brakovi dogovarali tako je i mlada Cecilia već sa 6 godina bila udana za plemića Visconti, ali je tražila poništenje braka što je bio rijedak slučaj da se takav zahtjev i odobri.

Ludovicova žena, Beatrice nije mogla podnijeti da njen muž ima ljubavnicu pa ju je prisilila da se uda za grofa Bergamina u nadi da će ih zauvijek razdvojiti.

Cecilia na slici ima 16 godina i drži hermelina koji u umjetnosti predstavlja čistoću novorođenčeta što upućuje na njenu trudnoću jer je ubrzo nakon nastanka portreta rodila sina Cesarea.

Inače, hermelin je poznat kao životinja koja će se radije suočiti sa smrću i dozvoliti da ga uhvate lovci nego da se skloni u prljavu brvnaru i uprlja svoje krzno.

Ludovicu je hermelin bio zaštitni znak što upućuje na vezu dvoje ljubavnika, jer zbog braka Ludovica i Beatrice nije bilo moguće naslikati ljubavnike zajedno.

Cecilia nosi skupocjenu crnu ogrlicu što također ukazuje na Ludovica, jer mu je nadimak bio Moro što znači Tamni zbog njegova tamnog tena.

Isto tako odjevena je u običnu haljinu jer nije bila plemićke krvi.

Ovo je prva renesansna slika žene koja pokazuje njezinu osobnost i um, a ne samo njezinu ljepotu.

Slika je došla u Krakow kad je ju mladi princ Adam Czartoryski kupio svojoj majci tijekom putovanja Italijom.

Njegova majka, princeza Izabela Czartoryska, bila je pravi ljubitelj umjetnosti, kolekcionar i osnivač muzeja, ali nije bila zadivljena darom koji je dobila jer joj se nije svidjela pozadina portreta pa ga je prekrila crnom bojom.

Uvijek se postavlja pitanje koliko takva neprocjenjiva slika vrijedi pa je zanimljiv podatak da je 2011. tijekom izložbi po Europi bila osigurana na 300 milijuna eura.

Danas se nalazi u Nacionalnom muzeju u Krakowu i jednako kao Mona Lisa smatra se Da Vincijevim najvećim postignućem svjetske umjetnosti.

PIEROGI – NACIONALNO JELO

Kad smo odlučili isprobati čuveno poljsko jelo Pieroge nismo mogle skriti iznenađenje jer nam je to omiljeno jelo iz djetinjstva za koje nismo znale da je poljski nacionalni specijalitet.

Napravljene u obliku polumjeseca s različitim punjenima, kuhane u kipućoj vodi ili pržene na maslacu pravi su gastronomski dragulj.

Postoje mnogobrojne legende vezane uz njih pa jedna govori da ih je iz Kine kroz Italiju donijela ekspedicija Marka Pola.

Druga legenda iz 13. st. govori da je Sveti Zumbul nakon strašne oluje posjetio jedno malo mjesto i vidio žalosne ljude kako plaču nad uništenim usjevima. Rekao im je neka ne očajavaju nego da se svi zajedno mole Bogu za pomoć, a kad su se ujutro probudili svjedočili su čudu jer su usjevi bili podignuti kao da ništa nije bilo. U znak zahvalnosti mještani su napravili prve pieroge.

Ispočetka ih se smatralo seljačkom hranom, ali su ubrzo postale toliko popularne i proširile se svim društvenim slojevima pa su često završavale na plemićkim stolovima.

U nekim kuharicama iz 17. st. smatrane su glavnim jelom poljske kuhinje i svaki je praznik zahtijevao posebnu vrstu spremljenu za te dane pa su za Božić bile s kiselim kupusom ili sušenim gljivama, dok se za vjenčanja tradicionalne pune piletinom.

Postoje slane i slatke varijante, a klasična punjenja su krumpir, sir, kupus, špinat, mljeveno meso i gljive, dok su u slatkim trešnje, jagode, maline, jabuke ili džem. Prelijevaju se rastopljenim maslacem, kiselim vrhnjem ili prženim lukom.

U Krakowu se na dan sv. Zumbula održava festival Pieroga, a rekord od 30.000 pojedenih pieroga drži 2007.godina.  

GRADSKE ZNAMENITOSTI

Grad je jedinstven zbog idealnog načina razgledavanja jer gdje god uprete pogled uvijek imate nešto za vidjeti. 

Barbikan, mala tvrđava s impozantnim gotičkim kupolama je jedina preostala kapija srednjovjekovne utvrde koja je okruživala grad. Legenda govori da je jedan poljski vojnik običnim dugmetom spriječio napad ruskih vojnika na bastion i smještena je u parku Planty.

Krakow ima nebrojeno puno crkava tako da se čini kako svaka druga kuća ima svoju crkvu, stoga ne čudi što je krakovski nadbiskup Karol Wojtyła postao papa Ivan Pavao II na što su Poljaci izuzetno ponosni, a nekadašnja kuća u kojoj je živio i crkva preko puta nje predstavljaju top lokacije za posjetiti.

Sveučilište u Krakovu je iz 14. st. je najstarije je u Poljskoj koje nosi tragičnu priču o profesorima koji su početkom Drugog svjetskog rata odmah odvedeni u koncentracijske logore te instantno pogubljeni kako bi se onemogućilo inteligenciji da djeluje unutar logora.

Svaki dan ispred bazilike Sv. Marije polaze dvije besplatne ture s lokalnim vodičima kojima možete obići Krakow, čuti i doživjeti gradske legende i priče na licu mjesta ili s drugom turom otići u židovsku četvrt Kazimierz i posjetiti nekadašnji židovski geto.

U kraljevskom gradu Krakowu vlada posebna energija oživljavajući najljepše emocije koje postaju toliko intenzivne da tjeraju u sve više i više istraživanja čarobnog grada na Visli.

Želimo vam puno putovanja, Krakow dodajte na svoju listu

Hvala

I Sretan Put!




Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava