BOŽANSTVENI KRAKOW

BOŽANSTVENI KRAKOW

SAMO JEDNA RIJEČ – KRAKOW 

Kad dođete u Krakow jednostavno shvatite da ste na pravom mjestu jer jedinstvena magična atmosfera koja vlada ulicama odmah vas zavede poput najnježnijeg ljubavnika. Uistinu prekrasan grad koji pruža dobrodošlicu svakom putniku i svim zaljubljenicima u putovanja daje sigurnost svojim stalnim polumrakom, jer ovdje vlada pomanjkanje dnevne svjetlosti, pa imate osjećaj da romantika nikada ne prestaje. Uvijek i iznova smo iznenađeni ljepotama ovog grada.

Jedan je od najfascinantnijih srednjovjekovnih gradova poznat po mnogobrojnim crkvama i prekrasnim ulicama, a glavni trg predstavlja prvo mjesto kao mjesto uvršteno u UNESCO listu svjetske baštine.

GLAVNI TRG NA POSLJKOM RYNEK GLOWNY

Dok boravite u Krakowu sigurno ćete nekoliko puta proći glavnim trgom i uvjeriti se u njegovu veličanstvenost, jer svaka strana ima 200 m što čini površinu od 40.000  kvadrata bogato uokvirenu najpoznatijim poljskim građevinama.

Zovu ga Srce grada i središte života i svjedok je bogate povijesti zapisane u svakom njegovom kutu.

Odvijala su se ovdje javna smaknuća i egzekucije, kraljevske svečanosti, proslave pobjeda nad ratovima i pobjede nad Osmanskim carstvom, najveći ustanak poznat kao „poljsko proljeće“, a u vrijeme Drugog svjetskog rata i okupacije nacističkom Njemačkom, Hitler je ovaj trg nazvao po sebi. 

Šokantan događaj zbio se na prvi dan proljeća 1980. kad se umirovljeni pekar i ratni veteran Walenty Badylak u znak prosvjeda zbog iznošenja neistina o Drugom svjetskom ratu, zavezao za bunar i zapalio pred građanima, pa na bunaru uvijek možete vidjeti svijeće.

Osim građevina trg okružuju i najpoznatiji svjetski brandovi kao što su Hard Rock Caffe, Starbucks, najveća ZARA u gradu, a bogatstvo ugostiteljske ponude rijetko gdje se viđa.

Upisan je kao prvo mjesto na svijetu u UNESCO svjetsku baštinu 1978., a Lonely Planet ga je 2013. proglasio najljepšim glavnim trgom na svijetu.

KAKO JE PAN TWARDOWSKI SKLOPIO PAKT S VRAGOM

Prema staroj poljskoj legendi u 16. st. u Krakowu je živio plemić i alkemičar Pan Twardowski koji je sklopio pakt s vragom u zamjenu za veliko bogatstvo i magične moći.

Htio je nadmudriti vraga pa je u ugovor stavio posebnu klauzulu u kojoj je stajalo da će vrag uzeti njegovu dušu kad Twardowski posjeti Rim, u koji nikada nije namjeravao otići.

Twardowski  je brzo postao bogat i slavan pa je završio na dvoru kralja Sisigmunda kojem je  je umrla voljena supruga zbog čega je počeo tražiti utjehu u magiji i astrologiji.

Uz  pomoć čarobnog zrcala Twardowski je prizvao duh pokojne kraljice, utješio ožalošćenog kralja i bio bogato nagrađen pa je godinama nakon toga živio u izobilju sretan što je prevario vraga, ali to ipak nije bilo tako.

Jedne noći šetajući gradom slučajno je završio u gostionici Rzym što na poljskom znači Rim i naletio na đavla.

Preplašen se počeo moliti Djevici Mariji da mu spasi dušu i kad je uslišen, duša mu je završila na pola puta do pakla i pala na Mjesec gdje i danas živi.

Njegov jedini pratilac je njegov pomoćnik kojeg je jednom prigodom pretvorio u pauka i koji se s vremena na vrijeme na tankoj niti spusti na Zemlju i donese mu vijesti iz svijeta ispod…tako kaže legenda.

Postoje mnogobrojna nagađanja tko je bio Pan Twardowski pa jedni govore da je to bio plemić iz Nurnberga koji je došao u Krakow, a neki da je ova legenda inspirirana životom Johna Deea engleskog astrologa, alkemičara i okultista i njegova suradnika, koji su kratko vrijeme živjeli u Krakowu.

Ova priča utkana je u cijeli Krakow i postoje mnogobrojna nagađanja gdje je Twardowski živio od glavnog trga do najpoznatije gradske ulice ili preko rijeke Visle.

U cijeloj Poljskoj postoji niz gostionica i pivnica koje se zovu Rim (“Rzym”), a svaki vlasnik tvrdi da se upravo u njegovoj dogodio fatalni susret s vragom. Najstarija od svih je iz 17.st. i nalazi se u Suchiu s druge strane rijeke Visle.

U sakristiji crkve u Węgrówu, malom mjestu na istoku Poljske, visi polirana metalna ploča za koju se tvrdi da je čarobno zrcalo koje je nekad pripadalo Panu Twardowskom u kojem se mogu vidjeti budući događaji pa se govori da je i veliki Napoleon u njemu vidio propast svog carstva i svoj kraj. 

SUKIENNICE – NAJSTARIJI TRGOVAČKI CENTAR U EUROPI

Na glavnom trgu smještena je prekrasna renesansna palača, jedna od najvažnijih gradskih znamenitosti koja doslovno prevedena s poljskog „sukiennice“ znači „tkanina“ jer je nekada ovo mjesto bilo glavno središte međunarodne trgovine i ovo je najstariji trgovački centar u Europi.

Tijekom zlatnog doba Poljske u 15. st. putujući trgovci iz cijelog svijeta dolazili su u Krakow kako bi razmjenjivali svoje proizvode kao što su začini, svila, vosak i koža za najveća Poljska bogatstva tekstil, olovo i sol koja se tada smatrala „bijelim zlatom“, a vadila se iz rudnika soli Wieliczka.

Kako je Krakow u doba renesanse bio glavni grad Poljske ujedno je bio među najvećim gradovima u Europi, sve do 16. st. kad je glavni grad postao Varšava, sva međunarodna trgovina obavljala se upravo na ovom mjestu.  

Danas tome svjedoče mnogobrojni štandovi smješteni u prizemlju zgrade između dviju arkada gdje je uvijek živo i prepuno turista s bogatom ponudom poljskih proizvoda od jantara, soli, tkanina i dr. te se i danas koristi kao trgovinsko središte s najbogatijim izborom autentičnih suvenira u Krakowu, a sve kako bi se dočarao duh nekadašnjeg najstarijeg trgovačkog centra.  

U unutrašnjosti palače nalazi se najveća gradska dvorana koja se koristi za prijem dostojanstvenika i monarha pa su tu dočekani princ Charles i japanski car Akihito.

Nacionalni muzej s najvećom izložbom slika i skulptura poljskih umjetnika nalazi se na katu palače.

FANTASTIČNA BAZILIKA SV. MARIJE

Na glavnom trgu smještena je bazilika svete Marije, glavni simbol Krakowa i najvažnija poljska vjerska građevina s najljepšim gotičkim oltarom u Europi.

Kako su tornjevi različite visine jedan 82 m, a drugi 69 m, u gradu kakav je Krakow o svemu postoji legenda pa u ovom slučaju govori da su tornjeve gradila dvojica braće od kojih je jedan bio puno bolji i brži graditelj pa je i njegov toranj brže napredovao, dok je drugi brat zaostajao sa izgradnjom pa je iz ljubomore nožem ubio svog brata.

Bila legenda ili ne, u svakom slučaju postoji jedan nož smješten preko puta bazilike iznad vrata na ulazu u najstariji trgovački centar za koji se govori da je to nož kojim je počinjeno ubojstvo.

Tornjevi su podignuti kao gradska osmatračnica i s nje svakog dana svira najpoznatiji trubač na svijetu.

Za sve ljubitelje umjetnosti, bez imalo pretjerivanja, navodimo da je unutrašnjost uistinu impresivna od veličanstvenog oltara, vitraža, slika i plavog zvjezdanog svoda da ostavljaju bez daha.

Glavni oltar predstavlja najveće remek-djelo gotičke umjetnosti u Europi kojeg je punih 12 godina radio Majstor iz Nuenberga na koje je dodao preko dvije stotine likova. 

Neke glasine govore da je toliko predivan da je proglašen za osmo svjetsko čudo.

U Drugom svjetskom ratu nacisti su potpuno opustošili baziliku da bi se zahvaljujući prof. Charlesu Esteirecku i specijalnoj postrojbi američke vojske koja se bavila pronalaskom blaga kojeg su opljačkali nacisti The Monuments Men, oltaru vratio izvorni, neprikosnoveni sjaj.   

Bazilika sv. Marije poslužila je kao model za mnoge crkve koje je sagradila poljska dijaspora u inozemstvu i nalazi se pod UNESCO-vom zaštitom.

Sagrađena je nakon invazije Mongola u 14. st. na ruševinama nekadašnje crkve od crvene cigle u gotičkom stilu, s dva velika tornja i ogromnom pozlaćenom krunom koja simbolizira uznesenje Marije na nebo.

TRUBAČ IZ KRAKOWA

Tko god je bio u Krakowu sigurno je čuo žalosnu melodiju koja svaki puni sat dolazi iz bazilike Sv. Marije i bude naglo prekinuta.

Najdugovječnija poljska legenda iz 13. st. govori da je mladi trubač bio zadužen za čuvanje grada i obavljao je svoju dužnost jako savjesno i budno bdio nad mjestom.

Toga dana svojom trubom pokušao je upozoriti građane da nailaze Mongoli kad je pogođen strijelom u vrat i ubijen pa kako nije uspio odsvirati do kraja i upozoriti na neprijatelja, oni su napali grad i crkvu koja je bila na ovom mjestu ostavili u ruševinama.

U spomen na taj događaj svakog punog sata trubač odsvira četiri melodije na sve četiri strane svijeta koja se zove hejnał mariacki.    

Koliko je ovo važan događaj u Poljskoj možda najbolje svjedoči činjenica da se svakog dana na poljskom nacionalnom radiju pušta melodija za sve Poljake i poljsku dijasporu.

Isto tako američki novinar i autor dječjih knjiga Eric P. Kelly u svom najpoznatijem romanu iz 1929. opisao je ovaj događaj pod nazivom „Trubač u Krakowu“.

Uz posebnu atmosferu koju Krakow već nudi kao predivan i romantičan grad ova melodija samo raspršuje posebnu vibraciju magičnog trenutka. Zastanite i poslušajte!

LJUBAV JE SLIJEPA ILI? – VEZANI EROS

Svaki putnik koji dođe na trg ponese kući bar jednu fotografiju Erosa kao jedne od najvećih turističkih atrakcija.

Smješten na glavnom trgu u blizini Tornja gradske vijećnice „Vezani Eros“ djelo je poljskog umjetnika Igora Mitoraja kojega je napravio inspiriran grčkim bogom ljubavi, kojemu zavoji prekrivaju oči i usta.

Iako se na prvi pogled čini kako Eros simbolizira da je ljubav slijepa, poruka koju ova glava šalje svijetu je puno dublja.

Kako zavoji simboliziraju zarobljenost možemo ih, kao i sve u životu, gledati s dvije strane.

Ili da su želje i ideje u svakom pojedincu zarobljene što nas udaljava od nas samih pa time i od cijelog svijeta i čini nas slijepcima…

Ili nam umjetnik poručuje da se bez obzira na sve uvijek držimo zajedno jer zavoji podržavaju i liječe rane, a što je ljepše u životu nego kad jedni drugima pristupamo s ljubavlju i otvorenog srca.

Mi biramo da budemo tu jedni za druge!

FLORIJANOVA NAJELITNIJA ULICA U POLJSKOJ

Glavna turistička atrakcija Krakowa je Florijanova ulica, nazvana po svetom Florijanu zaštitniku Poljske i vatrogasaca, druga najskuplja i najprestižnija ulica u Poljskoj i najelitnija u Krakowu.

Nekad se zvala Kraljevska cesta jer su njom kroz cijeli Krakow na putu do dvorca Wawela prolazili poljski kraljevi, knezovi, plemstvo i krunidbene povorke. Vodi od glavnog tržnog trga Ryneka do Florijanskih vrata.

Danas je glavna turistička atrakcija grada sa trgovinama, hotelima, mjenjačnicama   pabovima, suvenirnicama, restoranima, zapanjujućom arhitekturom i dva odlična bisera: Muzej farmacije i Muzej voštanih figura.

Na fasadama mnogih kuća postoje prastari natpisi ili freske, pa tako na broju 1. postoji Kuća crnaca, na broju 15. je Kuća vjeverice, a na rednom br. 14. nalazi se restoran na kojem stoji latinski napis „Neka ova zgrada stoji dok mrav ne popije ocean, a kornjača okruži zemlju.“

Izbjegavajte mijenjanje novaca u ovoj ulici jer bi vas to moglo skupo koštati.

Sve table koje stoje ispred mjenjačnica su lažne i bez obzira koji tečaj piše ispred, kad predate novac dobiti ćete zlote po puno manjem tečaju od napisanog. Eventualno možete pitati koliko dobijete za određenu sumu, ali niti to nije garancija da vam isplate koliko su rekli. Pa obratite pažnju kako ne biste bili prevareni.  Najbolje je promijeniti novce u banci jer se drže napisanog tečaja.

VRATA SV. FLORIJANA

Od 47 kula koje su uz zidine opasavale staru gradsku jezgru danas postoje samo tri.

U 19. st. u blizini zidina nalazio se jarak koji je služio kao ilegalno odlagalište smeća što je izazivalo ogromne zdravstvene probleme u gradu pa je Franjo Josip naredio da se sruše sve postojeće kule i gradske zidine.

Zahvaljujući stanovništvu i prof. Feliksu Radvanskom koji su svojim ogromnim naporima u posljednjem trenutku uspjeli uvjeriti Senat da donese zakon o djelomičnom očuvanju zidina,   uspjeli su očuvati samo tri kule i dio zidina koje su zadržale svoj izvorni izgled.

U unutrašnjosti vrata smješten je oltar Madonna Piaskowa, a mala skrivena kapelica nalazi se u samoj kuli i u nju se može pristupiti jedino iz muzeja s balkona.

Ulični glazbenici su smješteni ispod tornja tako da zabave neće nedostajati, a lokalni umjetnici prodaju svoja djela s obje strane vrata.

DAMA S HERMELINOM

Leonardo da Vinci naslikao je četiri portreta u cijeloj karijeri i zauvijek promijenio svijet umjetnosti.

Dama s hermelinom donosi priču o Cecilii Gallerani, prelijepoj, mladoj Talijanki iz Siene, koja je učila latinski, pisala poeziju i bavila se glazbom.

Otac joj je bio u službi na dvoru kneza Ludovica Sforze pa se mlada Cecilia preselila k njemu.

Nije trebalo dugo da se knez ludo zaljubi u lijepu i pametnu Ceciliu te da postanu ljubavnici i uzdrmaju svakodnevni dvorski život.

Kako su se u ono vrijeme dogovarali brakovi tako je i mlada Cecilia već sa 6 godina bila udana za plemića Visconti, ali je tražila poništenje braka što je bio rijedak slučaj da se takav zahtjev i odobri.

Ludovicova žena, Beatrice nije mogla podnijeti da njen muž ima ljubavnicu pa ju je prisilila da se uda za grofa Bergamina u nadi da će ih zauvijek razdvojiti.

Cecilia na slici ima 16 godina i drži hermelina koji u umjetnosti predstavlja čistoću novorođenčeta što upućuje na njenu trudnoću, jer je ubrzo nakon nastanka portreta rodila sina Cesarea.

Inače, hermelin je poznat kao životinja koja će se radije suočiti sa smrću i dozvoliti da ga uhvate lovci nego da se skloni u prljavu brvnaru i uprlja svoje krzno.

Ludovicu je hermelin bio zaštitni znak što upućuje na vezu dvoje ljubavnika, jer zbog braka Ludovica i Beatrice nije bilo moguće naslikati ljubavnike zajedno.

Cecilia nosi skupocjenu crnu ogrlicu što također ukazuje na Ludovica, jer mu je nadimak bio Moro što znači „Tamni“ zbog njegova tamnog tena.

Isto tako odjevena je u običnu haljinu jer nije bila plemićke krvi.

Ovo je prva renesansna slika žene koja pokazuje njezinu osobnost i um, a ne samo njezinu ljepotu.

Slika je došla u Krakow kada je ju mladi princ Adam Czartoryski kupio za svoju majku tijekom putovanja po Italiji.

Njegova majka, princeza Izabela Czartoryska, bila je pravi ljubitelj umjetnosti, kolekcionar i osnivač muzeja, ali nije bila zadivljena darom koji je dobila, jer joj se nije svidjela pozadina portreta, pa ga je prekrila crnom bojom.

Uvijek se postavlja pitanje koliko takva neprocjenjiva slika vrijedi pa je zanimljiv podatak da je 2011. tijekom izložbi po Europi bila osigurana na 300 milijuna eura.

Danas se nalazi u Nacionalnom muzeju u Krakowu i jednako kao Mona Lisa smatra se Da Vincijevim najvećim postignućem svjetske umjetnosti.

foto: Wikipedia

PIEROGI – NACIONALNO JELO

Kad smo odlučili isprobati čuveno poljsko jelo „Pierogi“ nismo mogle skriti iznenađenje i oduševljenje, jer „piroge“ kako ih mi zovemo, omiljeno su jelo iz djetinjstva.

Napravljeni u obliku polumjeseca s različitim punjenima, kuhani u kipućoj vodi ili prženi na maslacu pravi su gastronomski dragulj.

Stranci ih zovu knedlama, a smatraju nacionalnim jelom u kuhinjama središnje i istočne Europe.  

Postoje mnogobrojne legende vezane uz njih pa jedna govori da ih je iz Kine kroz Italiju donijela ekspedicija Marka Pola.

Druga legenda uz 13. st. govori da je Sveti Zumbul nakon strašne oluje posjetio jedno malo mjesto i vidio očajne ljude kako plaču nad uništenim usjevima. Rekao im je ne očajavaju nego da se svi zajedno mole Bogu za pomoć, a kad su se ujutro probudili svjedočili su čudu jer su   usjevi bili podignuti kao da ništa nije bilo. U znak zahvalnosti mještani su napravili prve pieroge.

Ispočetka ih se smatralo seljačkom hranom, ali su ubrzo postali toliko popularni i proširili se svim društvenim slojevima, pa su često završavali na plemićkim stolovima.

U nekim kuharicama iz 17. st. smatrani su glavnim jelom poljske kuhinje i svaki je praznik zahtijevao posebnu vrstu spremljenu za te dane.

Tako se za Badnjak serviraju dvije vrste jedna s kiselim kupusom, a druga sa sušenim gljivama, dok se za vjenčanja tradicionalno pune piletinom.

Postoje slane i slatke varijante, a klasična punjenja su krumpir, sir, kupus, špinat, mljeveno meso i gljive ili kombinacija sastojaka.

U desertnoj varijanti koriste se trešnja, jagoda, malina, borovnica, jabuka, šljiva ili džem.

Služe se s preljevom od rastopljenog maslaca, kiselim vrhnjem, prženim lukom ili kombinacijom svega zajedno.

Tijesto se radi miješanjem brašna, soli i tople vode koje se potom razvalja i uz pomoć čaše se vade krugovi.

Punjenje se stavlja u sredinu nakon čega se tijesto presavija i formira polukrug, šavovi se dobro stisnu da se ne otvaraju. Ovisno o željama mogu se kuhati u kipućoj vodi ili pržiti na maslacu.

U Krakowu postoji festival Pieroga koji se održava na dan Sv. Zumbula, a rekord od 30.000 pojedenih pieroga drži 2007.godina.  

GRAD PREPUN ZNAMENITOSTI

Grad je jedinstven zbog idealnog načina razgledavanja, gdje god uprli pogled uvijek imate nešto za vidjeti. 

Barbikan, mala tvrđava s impozantnim gotičkim kupolama je jedina preostala kapija srednjovjekovne utvrde koja je okruživala grad. Legenda govori da je jedan poljski vojnik običnim dugmetom spriječio napad ruskih vojnika na bastion  Nalazi se u parku zelenog pojasa Planty.

Krakow ima nebrojeno puno crkava tako se čini kako svaka druga kuća ima svoju crkvu, stoga ne čudi što je krakovski nadbiskup Karol Wojtyła postao papa Ivan Pavao II na što su Poljaci izuzetno ponosni, a nekadašnja kuća u kojoj je živio i crkva preko puta nje predstavljaju najljepše lokacije za posjetiti u gradu.

Sveučilište u Krakovu je iz 14. st.  i najstarije je u Poljskoj koje nosi tragičnu priču o profesorima odvedenim u koncentracijske logore gdje su instantno pogubljeni, kako bi se onemogućilo inteligenciji da djeluje unutar logora.

Besplatna šetnja

Svaki dan ispred bazilike Sv. Marije polaze dvije besplatne ture sa lokalnim vodičima kojima možete obići Krakow, čuti i doživjeti gradske legende i priče na licu mjesta ili s drugom turom otići u židovsku četvrt Kazimierz i hodati nekadašnjim židovskim getom.

Najbolji dio: potpuno besplatno, intenzivno i stvarno!

Prema jednom vjerovanju u kapeli sv. Gereona u Wawelu na jednom mjestu leži jedna od sedam zemaljskih čakri koja zrači jakom duhovnom energijom pa često možete vidjeti turiste kako rukama dodiruju zidove svetišta.

O prekrasnom dvorcu Wawelu pročitajte u našem uspješnom blogu: http://isretanput.com/?p=2091

Jedno je sigurno, u Krakowu vlada posebna, magična i fantastična energija koja se najbolje doživi vlastitim osjetilima, bojama, okusima i mirisima, stoga vam samo možemo reći

Želimo vam puno putovanja, kraljevski grad Krakow dodajte na svoju listu

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim stranicama kako ne biste ništa propustili

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments