Cinque Terre – PET ŠARENIH SELA

CINQUE TERRE - PET ŠARENIH SELA

Pravi talijanski duh i sve što prekrasna, bogata zemlja nudi stalo je u pet šarenih sela i kad ih posjetite imate dojam kako ste kao da ste vidjeli Italiju u malom.

Živopisna arhitektura gdje kuće na liticama iznad mora izgledaju kao naslikane, talijanski gastronomski dragulji, sladoled, pesto i inćuni, slatki likeri i vrhunsko vino, čisto i duboko plavo more, lavanda, ružmarin i mediteranska klima daju šarm kojem nitko ne može odoljeti.

Povezana su vlakovima, brodovima i pješačkim stazama i mjesto su u koje ne možete doputovati automobilom. Iako ima nekoliko uskih cesta koje povezuju sela s unutrašnje strane, njima se uglavnom služi lokalno stanovništvo, a parkirališta su udaljena i po nekoliko kilometara od mjesta.

Unatoč uvjerenju da su kuće obojane u različitim bojama kako bi ribari s mora mogli prepoznati svoju, to ipak nije tako, jer su fasade obojane tek kasnih 1970-ih.

U selima živi pet tisuća stanovnika i jedan liječnik.

Toliko su mala i slatka pa kad se sva sela zbroje dobije se ukupna površina od 14,90 četvornih kilometara i zbog toga su najmanji Nacionalni park u Italiji.

Dolazi se vlakom iz La Spezie koji ih odlično povezuje i bez problema se može cijeli dan putovati u svim smjerovima. Putovanje od sela do sela traje oko pet minuta, nekada i manje, a neograničena dnevna karta omogućuju putovanje selima koliko god puta želite.   

Najveća poplava dogodila se 2011. kada je zbog četiri sata kiše, velika klizišta i bujice gotovo u potpunosti uništila dva sela, Vernazzu i Monterosso.

Krajolik je glavna atrakcija jer se mediteransko bilje penje preko litica od morske obale povrh sela i tvori božanstvene, prirodne pejzaže.

Turizam im je donio pravo bogatstvo s milijunskom godišnjom posjetom, a prekrasne krajobraze zabilježio je i holivudski velikan Martin Scorsese u svom filmu „Vuk s Wall Streeta“.

Godine 1997. su uvrštena u UNESCO svjetsku baštinu što ih potvrđuje top odredištem za uživanje, jer je svako selo posebno i drugačije na svoj način. Četiri su uz more, a jedno je u brdu.

RIOMAGGIORE – VESELA DOBRODOŠLICA

Najjužnije selo Cinque Terre čine prelijepe kuće živih boja koje datiraju iz srednjeg vijeka i poslagane su po litici s pogledom na kristalno Ligursko more.

Počelo se naseljavati u 8. st. i ime je dobilo jer su prve kuće građene uz rijeku na talijanskom Rio. Ovo je najveće od svih pet sela.

Kad siđete iz vlaka da bi došli do glavne ulice potrebno je proći dugački, šareni tunel, ukrašen mozaicima i keramikom, pretvorenih u umjetničku avanturu, gdje vrlo često svira lokalni harmonikaš pa zbog odlične akustičnosti osjećate kako primate najljepšu talijansku dobrodošlicu i avantura razgledavanja Nacionalnog parka može započeti.

Glavna ulica Via Colombo nudi sve, mnogobrojne restorane, slastičarnice, kafiće i trgovine i uvijek je prepuna turista iz svih krajeva svijeta, a na kraju se nalazi mala, slatka luka prelijepo uokvirena plavo-bijelim čamcima.

S lijeve strane ulice nalazi se najstrmiji dio u mjestu gdje stepenice vode na vidikovac za fotografiranje, jer su boje savršeno uklopljene u prirodu. 

Riomaggiore je najpoznatiji po proizvodnji vina i vinogradarstvu pa se u 9. mj. održava tradicionalna berba grožđa u spomen na graditelje sela.

Naime, kako su ljudi golim rukama nosili teško kamenje, bez strojeva i pomagala za izgradnju kuća na strmim liticama trebalo im je 200 godina da izgrade selo.  

Muškarci su ih nosili na ramenima, a žene na glavama, pa se danas kod berbe grožđa simboličnom gesto izražava zahvalnost precima graditeljima, pa žene košare pune grožđa nose na glavama, a muškarci na ramenima. 

Glavna atrakcija sela je staza koja povezuje svih pet sela i zove se „Put ljubavi“ (Love Walk), ali je nažalost zbog velikih klizišta već nekoliko godina zatvorena, pa svi koji namjeravaju pješačiti od sela do sela morat će krenuti s nekog drugog mjesta. Staza je u obnavljanju i predviđaju da bi ove 2019. godine trebala biti ponovo u funkciji.

Pješačke staze koje povezuju Cinque Terre smatraju se jednim od najljepših u Europi, a najpoznatija je Sentiero Azzuro gdje pješačenje uz obalu Mediterana traje 6 sati.

Za sve koji obožavaju kupanje Riomaggiore ima plažu i svi odlični plivači koji se žele upustiti u proučavanje sela s morske strane mogu ovdje skočiti u more i započeti razgledavanje fantastične obale Nacionalnog parka.

MANAROLA – PITE I VINO

U prošlosti je poljoprivredno stanovništvo iz okolnih sela dolazilo u Manarolu noseći pšenicu, kestene i slične namirnice kako bi ga u mlinu samljeli u brašno koje je u ono doba bilo jako skupa namirnica.

Tako je mjesto dobilo ime, u prijevodu znači „Veliki kotač“ i nalazi se u glavnoj ulici, točno ispod crkvenog tornja uz kojeg teče mala rijeka skroz do mora.

Trag prošlosti zabilježen je u gastronomiji u poznatim pitama od povrća „Torte di verdura“ s vrlo tankom korom što svjedoči da je brašno bilo luksuz pa se na njemu štedjelo.

Tradicionalna punjenja u ovom dijelu Italije su divlji peršin, mažuran, artičoke, tikvice, blitva, krumpir ili poriluk u kombinaciji sa sirom ili jajima, odlična prilika za isprobati originalnu verziju gastronomskog dragulja.

Manarola je najstarije od svih pet sela zahvaljujući zaštitniku mjesta i crkvi Sv. Lovre za koju je kamen temeljac postavljen davne 1338.

Na blagdan sveca 10.08. cijelo mjesto priprema omiljeni bakin specijalitet „Torte di riso“ kad se ulicama širi miris pite od riže punjene sušenim gljivama i tada je po noći predivno otići na plažu, ponijeti pite sa sobom i uživati u „Suzama svetog Lovre“, noći s najviše zvijezda padalica u godini.

Na strminama oko cijelog mjesta zasađeni su vinogradi iz kojih dolaze dva najpoznatija domaća vina Cinque Terre i Sciachetrà, slatka, bijela vina, zlatno-žute boje s mirisom meda, bijelih cvjetova i kapi citrusa kojima se boja s godinama pretvara u jantar.  

.

Ovdje se nalazi čuveno mjesto za fotografiranje i svaki turist zabilježi neizbrisivi trag osobnog iskustva, a staze za istraživanje pružaju se uz prekrasno, plavo more ili u brdo prema vinogradima i maslinicima.

CORNIGLIA I PESTO

Najmanje selo Cinque Terra smjestilo se na vrhu brežuljka 100 metara iznad Ligurskog mora s prekrasnim pogledom i 150 stanovnika.

Cesta vijuga pored stabala limuna, vinove loze, stoljetnih maslinika, ljiljana i ružmarina i zrak je ispunjen mirisima Mediterana.

Da bi se divilo pitoresknom selu potrebno se popeti uz 382 stepenice ili uhvatiti mali autobus skromnog voznog reda, jer iako piše da posljednji odlazi u 20 sati, često nije tako, pa bi vam se moglo dogoditi da kao mi trčite stepenicama dolje kako biste uhvatili vlak.  

Na glavnom trgu nalazi se gotička crkva Sv. Petra iz 1350. ispred koje u debeloj hladovini sjedi lokalno, starije stanovništvo koje znatiželjno promatra tko je došao posjetiti njihovo mjesto, vrlo ljubazni i razgovorljivi ljudi, pa će vas pitati odakle dolazite.

Glavna cesta vodi do srednjevjekovnog vidikovaca La Torre s fantastičnim pogledom na terase s vinogradima koje s tri strane okružuju selo, a s četvrte se pogled pruža sve do mora.

Corniglia je idealna za gastronomske užitke i većina turista tu dolazi na ručak ili večeru.

Specijalitet talijanske rivijere i izvorno Ligursko jelo je pesto, predstavlja svježe lišće bosiljka pomiješano s djevičanskim maslinovim uljem, parmezanom, pinjolima i mažuranom, servirano s raznim vrstama tjestenine, a mještani ga najviše jedu uz trofie, pretečom današnje tjestenine koja se u prošlosti radila o kestena.  

Gastronomski biser iz domaće kuhinje uz obilje maslinovog ulja, boje i mirise Mediterana pretvore izlet u Cornigliu u pravi raj za dušu i imate osjećaj kao da je vrijeme stalo. Čaša domaćeg vina servirana je sa zdjelicom maslina.

Koliko je Corniglia impresivna govori i činjenica da ju je slavni Giovanni Boccacio smjestio u svoje najpoznatije djelo Decameron.

VERNAZZA I PIRATI

Vernazza je u prošlosti bila malo ribarsko naselje i prirodna luka na odličnom i pristupačnom mjestu pa ju s mora primjećuju pirati i kreću u pohode i pljačkanja.

U njemu su tada živjele plemićke obitelji i njih 90 najmoćnijih se zavjetovalo na odanost Republici Genovi osiguravajući flotu i vojnike za obranu gusara.

Podigli su zidine oko cijelog mjesta, a dvorac Doria iz 15. st. služio je kao vidikovac s kojeg se na horizontu moglo vidjeti približavanje s mora.

U srednjem vijeku luka nije izgledala kao danas, nego su brodovi dugim konopima privezivani za kuće.

Uvijek je u njoj živjelo najviše stanovnika od svih sela Cinque Terra i danas mnogi svakodnevno odlaze na posao u La Speziu.

Na glavnom trgu Piazza Marconi nalazi se crkva Svete Margarite  i glavna pješčana gradska plaža.

Nama je draža druga plaža do koje se dolazi malim, niskim tunelom iz glavne ulice jer ima jednu fascinantnu prirodnu pojavu. Kako se izvorska voda ulijeva u more postoji na plaži mala pećina s prirodnim bazenom u kojem se zadržava ledena, čista voda, odlična zamjena za tuširanje i uklanjanje ostataka soli s tijela, a koža i kosa nakon namakanja poprime svilenkasti dodir.

Preporučamo pojesti najbolji talijanski sladoled u najpoznatijoj slastičarnici u Cinque Terrama pamtljivog imena „Stalin“, u glavnoj ulici s lijeve strane i crvenim suncobranom ispred koje je uvijek kolona ljudi.

Vernazza je po noći živahno i bučno mjesto s odličnom noćnom scenom i u ovom živopisnom mjestu ništa neće nedostajati.

MONTEROSSO, PLAŽA I LIMONCINO

Monterosso je najstarije selo koje datira iz 64. godine i predstavlja dva sela povezana tunelom s hotelima, apartmanima, najvećom pješčanom plažom sa šarenim suncobranima, praćenom kafićima i restoranima.

U ovo selo većina dolazi radi kupanja, a na kraju plaže nalazi se veliku kip Neptuna izgrađenog 1910.

Stari grad sličan je drugim selima, ali nije toliko strm i nema uskih uličica, ali je različit jer je jedino selo koje ima veliku pješčanu plažu.

Monterosso je selo poznato po ribolovu i proizvodnji slanih inćuna u maslinovom ulju i govori se da su ovdje najbolji u Italiji. Najpoznatije pripreme inćuna u ovom dijelu Mediterana su punjeni, prženi inćuni ili uštipci od inćuna.   

Mnogobrojni specijaliteti od svih vrsta ribe zadovoljiti će svako radoznalo nepce i pružiti nezaboravne gastronomske užitke.

Kuhinja u ovom dijelu Italije savršeno je očuvana prema recepturi iz prošlosti i bazira se na jednostavnim okusima i osnovnim sastojcima, tako da svatko može ponoviti recepte kod kuće.

Posjet Cinque Terrama pruža nezaboravan užitak i mnogi se ponovo vraćaju u predivan Nacionalni park gdje se u kratkom vremenskom roku može opiti čarima Italije uživajući u veličanstvenim krajolicima, bojama i mirisima Mediterana.  

Želimo vam puno putovanja, ako već niste, dodajte Cinque Terre na svoju listu

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim stranicama kako ne biste ništa propustili!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments