TOSKANA – BOŽANSTVENI MALI GRADOVI

Kolijevka renesanse, pokrajina u kojoj je nastao talijanski jezik, gdje su krajolici Val d’Orcia UNESCO Svjetska baština, gdje se jede neslani kruh i pije Chianti vino, ovčji sirevi sa začinima ili bez, top filmske lokacije “Život je lijep” i “Pod suncem Toskane”, mjesto rođenja Pinocchia, najpoznatija djela renesanse, mali gradovi i puno više. Dobrodošli u Toskanu!

ZRNCA O TOSKANI

Što je ljepše; krajolici, tradicionalna kuhinja, povijest ili umjetnička ostavština?

Toskana se zbog svoje prejake osobnosti često naziva Nacija unutar naroda i najposjećenija je talijanska regija s 3,8 milijuna stanovnika i glavnim gradom, Firenzom.

U njoj je u doba renesanse nastao talijanski jezik kakav se govori i danas zahvaljujući piscu Dante Alighieriu koji je pisao pjesme na lokalnom dijalektu iz Firence koje su se proširile po cijeloj zemlji te je ubrzo pisani dijalekt prihvaćen diljem Italije i posao službeni jezik.

Poznata je po nadimku “umjetnička palača Italije” jer uz bajkovite brežuljke sa zasađenim čempresima, svako mjesto predivne regije svjedoči bogatoj povijesti ovog naroda.

Etruščani i Rimsko carstvo imali su veliki utjecaj na Toskanu, ali najpoznatija je u doba renesanse kada je iznjedrila brojne umjetnike koji su utjecali na sve ostale kulture svijeta.

Mali drveni lutak kojem nos naraste kad nešto slaže Pinocchio je rođen u Toskani kad je Carlo Collodi napisao Pinocchijeve avanture 1883. inspiriran regijom u kojoj je odrastao, a u gradu Collodi postoji Pinocchijev Park za djecu i odrasle.

Prve asfaltirane ceste u Eruopi nastale su u Toskani, iako su Rimljani davno asfaltirali ceste nisu bile održavane pa je u 14.st. država donirala novac Firenci za popločavanje ulica te je tako postala prvi europski grad s asfaltiranim ulicama.

Smrtna kazna je prvi puta ukinuta u Toskani što je prilično velika stvar jer je bila prva država na cijelom svijetu koja ju je ukinula 30.11.1786.

Bogatstvo kulturne baštine vidljivo je u svakom mjestu, u velikim ili malim srednjovjekovnim gradovima, selima, crkvama, palačama, vinarijama ili dok šećete ulicama, uvijek vas prati neprikosnovena ljepota regije.

Gledajući njene savršene pejzaže Val d’Orcia pomislimo kako je sam Bog nebeskim kistom iscrtao njene brežuljke podsjećajući nas da je zemlja nekada bila raj.

SVJETSKA BAŠTINA

Sedam lokacija u Toskani proglašeno je svjetskom baštinom; povijesna središta gradova Firenze i Siene, San Gimignana i Pienze, kosi toranj u Pisi, palače i vrtovi obitelji Medici, a najzanimljiviji su krajolici Val d’Orcia posebni po svojim vinogradima, brežuljcima i zasađenim drovoredima, koje od milja zovemo Naslikana Toskana.

SLIKOVITI I BOŽANSTVENI GRADIĆI

PRATO U SRCU TOSKANE

Glavni grad istoimene provincije broji više od 180.000 stanovnika, smješten je u srcu Toskane, u njemu su nastale prve tkanine izložene u Muzeju tkanina, a čuven je i po dva slatka zalogajčića: cantucci tvrdim keksima od badema koji datiraju još iz srednjeg vijeka i biscotti slatkim, krutim keksima.

Po broju stanovnika je drugi toskanski grad po veličini, a treći u središnjoj Italiji iza Rima i Firence.

U srednjem vijeku doživio je najveći procvat kao glavno središte trgovine tekstilom.  

Grad prijatelj mu je Sarajevo.

Zbog svog položaja Prato je idealno mjesto za odlazak na druge lokacije bogate talijanske regije s velikom ponudom jednodnevnih izleta od kojih su najpopularniji u Pisu i Firenzu.

Grad i njegova okolica nude zanimljive i prestižne umjetničke rute, prirodu i mnogobrojne restorane za gastronomske užitke.   

KATEDRALA I POJAS DJEVICE MARIJE

Crkva na glavnom trgu krije jednu poznatu relikviju koju je mladi križar preuzeo od nasljednika apostola Tome i donio u tada mali gradić u srcu Italije.

Legenda kaže kad je djevica Marija uznesena na nebo nevjerni Toma, isti onaj apostol koji je rekao da će vjerovati da je Isus uskrsnuo tek kad gurne prste u njegove rane, stajao je pored Bogorodice i bio jako sumnjičav oko uznesenja pa mu je ona dala svoj pojas kao dokaz da je uistinu uzašla na nebo.

Kad se križar vratio iz pohoda donio je kao miraz Tominog nasljednika ovaj pojas koji se i danas čuva u katedrali.

Procesija u kojoj se prikazuje pojas završava na Piazzi del Duomo kad je najsvečaniji događaj dana izlaganje relikvije okupljenom mnoštvu. Cijeli program obuhvaća razne priredbe kao što su pucanje iz lukova, mahanje zastavama, glazbene izvedbe, uz srednjevjekovnu tržnicu s rekonstrukcijom antičkih obrta i tradicija te neizostavni vatromet.

SAN QUIRICO D’ORCIA – ČUVENA RAZGLEDNICA TOSKANE

San Quirico je srednjem vijeku povezivao Europu s Rimom, glavna ulica nosi naziv po slavnom Dante Alighieriu, ograđen je zidinama s prekrasnom romaničkom crkvom.

Trg slobode s crkvom San Francesco (sv. Franjo) je srce grada, a zanimljivo je kako gotovo svaki toskanski gradić ima crkvu ovog sveca.  

San Quirico je bio kršćanski mladić kojeg je zajedno s njegovom majkom pogubio car Dioklecijan 304. godine i proglašeni su mučenicima.

Prekrasni vrtovi Horti Leonini predstavljaju čuveno toskansko mjesto pravilnog geometrijskog oblika i najbolji su primjer renesansnih vrtova s 14 malih tornjeva i crkvom u sredini.

Ovdje je razglednica Toskane i mjesto s kojeg se pruža predivan pogled na toskanske brežuljke, drvorede čempresa i jednu od najslikovitijih kapelica u Toskani Cappella Vitaleta, glavnu ikonu Val d’Orcia, smještenu na vrhu brda.

Cijeli krajolik okružuju avenije čempresa duž zavojitih seoskih cesta s osamljenim, udaljenim farmama koji čine ovo mjesto najljepšim dijelom Toskane i najfotografiranija su lokacija cijele regije. 

BAGNO VINONI – NEKADAŠNJE TERME BOGATOG ŽIVOTA

Spokojni zaselak se smjestio na brežuljku iznad Val d’Orcia i u srcu mu se nalazi Trg izvora odnosno pravokutni bazen iz 16. stoljeća s toplom izvorskom vodom koja dolazi iz podzemnih stijena vulkanskog porijekla.

Ograđen je kućicama koje su sagradili Medici i predstavlja opušteno mjesto za bezbrižno ispijanje kave ili kupnju čuvenih toskanskih keramičkih suvenira.

U prošlosti su mnoge poznate osobe izabirale ovo mjesto kao glavno ljetovalište radi kupanja u bazenu s ljekovitom termalnom vodom pa su tu boravili Lorenzzo Veličanstveni radi liječenja artritisa i sveta Katarina radi izlječenja limfatične tuberkuloze i mnogi drugi ondašnji umjetnici.

Unatoč brojnim ratnim zbivanjima, razaranjima i požarima koji su u srednjem vijeku zahvatili Val d’Orciu terme Bagno Vinoni su ostale autentične.

Danas nisu pogodne za kupanje mada se lako može dočarati živuća atmosfera koja je vladala kad su u njih dolazili ljudi iz svih krajeva Europe.

SVJETSKA BAŠTINA PIENZA

Prekrasno mjesto na vrhu brežuljka sa uskim uličicama od kojih je najpoznatija Ulica ljubavi načičkano je trgovinama u kojima se prodaje čuveno toskansko vino i popularni, najbolji talijanski ovčji sirevi.

Ime je dobila po papi Piu II. koji je u njoj rođen i kad je izabran za poglavara katoličke crkve odlučio je preobraziti svoje rodno mjesto u idealni renesansni grad pa je angažirao najpoznatije arhitekte 15. stoljeća i u četiri godine od običnog zaselka načinio božanstveno mjesto na vrhu brda koje je ostalo nepromijenjeno do današnjeg dana.  

Na travnatim predjelima oko Pienze postoje mnogi pašnjaci s ovcama od kojih se dobivaju čuveni sirevi pecorino, stoga su ulice uvijek prepune putnika iz cijelog svijeta koji uživaju u veličanstvenoj ponudi i u pogledu s vidikovca koji se pruža na očaravajuće toskanske krajolike.

Godine 1996. UNESCO je središte Pienze dodao na listu svjetske baštine kao najbolji primjer urbanog i planiranog razvoja iz doba renesanse kao idealan grad koji je odigrao značajnu ulogu u kasnijem urbanom razvoju Italije i drugih krajeva Europe.

MONTEPULCIANO – PITORESKNI GRADIĆ

Srednjevjekovni renesansni gradić se smjestio na vrh brežuljka i omeđen je zidinama iz 14. stoljeća u koji se može doći jedino pješice za potpuno uživanje u svim njegovim čarima kad gledajući njegove skrivene kutke osjetite svu ljepotu ovog čarobnog slatkiša.

Ima oko 14.000 stanovnika i u samom centru nema niti jednog automobila.

Glavni je proizvođač hrane i pića, a svjetski poznato vino Nobile radi se od grožđa Montepulciano koje se ne smije miješati s drugim sortama kako bi nastalo jedno od najboljih talijanskih vina.

Stoga je ovdje smještena najveća vinarija u regiji uz mogućnost degustacije i okrjepu rujnim draguljem u vinskim podrumima.

Glavni trg je Piazza Grande sa gradskom vijećnicom, palačom i bunarom iznad kojeg stoje lavovi, zaštitni znak Medicija, katedrala Santa Maria Assunta dolazi s kraja 16. stoljeća, a crkva svete Marije čuva dragocjeni oltar.

Otisak obitelji Medici vidljiv je u svakom mjestu Toskane, njihovi su grbovi na fasadama kuća, lavovi i mnogobrojni drugi podsjetnici svjedoče o vladavini jedne od najmoćnijih europskih obitelji.

Vladavinu su započeli sredinom 15. stoljeća kada su osnovali prvu i najveću banku u Europi zbog čega im se utjecaj toliko proširio da su postali jedna od najvažnijih europskih obitelji što im je olakšalo dolazak na vlast u Firenzi, iako su službeno bili građani, a ne monarsi, vladali su gotovo do sredine 18. stoljeća.

CORTONA – „POD SUNCEM TOSKANE“

Najpoznatija filmska lokacija i vrhunsko mjesto na vrhu brežuljka s panoramskim pogledom na krajobraze svojim izričajem svakog pretvori u romantičara.

Iako postoji već 2000 godina ništa ga nije učinilo toliko popularnim kao filmska adaptacija romana „Pod suncem Toskane“ gdje Diane Lane glumeći Frances Mayes obnavlja vilu na selu, stoga je grad prepun filmskih lokacija.

Čuvena Villa Bramasole opisana u knjizi udaljena je kilometar od mjesta i do nje se može doći laganom šetnjom.

Na glavnom trgu Piazza della Republica u srcu mjesta nekada je bio rimski forum, a iznad njega stoji Palazzo Comunale romanička građevina iz 12. stoljeća i čuveni toranj sa satom zbog kojeg su mnogi posvjedočili da su došavši u Cortonu imali osjećaj kao da je vrijeme stalo.  

Jednostavno rečeno kad dođete ovdje ništa drugo vam ne preostaje nego se prepustiti uživanju jer vrlo brzo shvatite da ste na pravom mjestu, a možda poželite ostati zauvijek.

AREZZO  „ŽIVOT JE LIJEP“

Treći po veličini toskanski grad smješten je u središtu Italije s gotovo jednakom udaljenošću od Jadrana i Mediterana, uz korito rijeke Arno gdje se uzdiže na strmom brežuljku.

Grad se sastoji od gornjeg i donjeg dijela, s tim da se u gornjem, starom dijelu nalaze katedrala, gradska vijećnica, glavni trg s viteškim palačama i tvrđava obitelji Medici i u potpunosti je očuvan njegov srednjovjekovni izgled.

Donji dio grada je moderniji s mnogobrojnim kafićima i restoranima za predah i okrjepu u jednoj od mnogobrojnih trattoria i osteria, a zbog bogate ponude poznatih svjetskih brandova ovdje je moguće obaviti odličan shoping.

Nekada važan etruščanski i rimski grad čija prošlost seže u 4. stoljeće, danas broji gotovo 100.000 stanovnika uz izvanredne građevine kao što su Katedrala sv. Donata i Kazalište Petrarca, muzeje, gradsku knjižnicu i nevjerojatan glavni srednjovjekovni trg s viteškim palačama.

Svake prve nedjelje u mjesecu u njemu se odvija čuveni sajam antikviteta, jedan od najstarijih i najvećih sajmova starina u Europi, gdje su ulice oko glavnog trga prepune štandova s bogatom ponudom svega što možete i ne možete zamisliti.

Mjesto je rođenja pjesnika Francesca Petrarce, a veliki Michelangelo je rođen u njegovoj okolici.

FILMSKA LOKACIJA „ŽIVOT JE LIJEP“

Genijalac, glumac, komičar i redatelj Roberto Benigni živio je u Arezzu zbog čega je u cijelom gradu postavio filmske setove dok je snimao jedno od najljepših djela svjetske kinematografije, čuveni film „Život je lijep“, La vita è bella, iz 1997. koji se mogu obići.

Film govori o talijanskom Židovu koji pokušava očuvati dječju nevinost svog sina u nacističkom logoru govoreći mu da je holokaust razrađena igra i da se mora vrlo pažljivo pridržavati pravila za pobjedu kako bi osvojio glavnu nagradu, tenk.

Benigniev otac je proveo tri godine u koncentracijskom logoru Bergen pa je dio priče utemeljio na očevim iskustvima, a tijekom snimanja je bio napadan od različitih židovskih skupina kako bi se umanjilo njegovo djelo koje prikazuje holokaust bez puno patnje.

No, Benignia to nije spriječilo da na svjetlo dana iznese predivnu ljudsku priču o ljubavi, prepunu pozitivnih emocija te mu donijelo mnoge počasti i nagrade.

Zahvaljujući njegovoj umjetničkoj smjelosti film je 1998. nominiran za sedam Oscara, od kojeg je dobio onaj za najbolji strani film, redatelja i najboljeg glavnog glumca, prvog muškog glumca koji nije s engleskog govornog područja.

Uvijek komičan pri preuzimanju Oscara je rekao da je to strašna pogreška jer je u filmu iskoristio sav engleski jezik koji je znao da bi govor završio citiranjem Danteove Božanstvene komedije, pozivajući se na  “ljubav koja pokreće sunce i sve zvijezde”.  

OKUSI TOSKANE

Glavno obilježje toskanske kuhinje je jednostavnost prirodnih sastojaka začinjenih maslinovim uljem, sir, gljive, svježe voće i povrće.

Jesenski specijalitet predstavljaju okusom bogati bijeli tartufi dok se govedina smatra se jednom od najkvalitetnijih u Europi i koristi se za čuveni firentinski odrezak.

Toskanski kruh pravi se bez soli, zahvaljujući povijesnom događaju kada su Firenza i Pisa bile u ratu pa su Pižani blokirali dostavu soli u nadi da će se ovi predati. No, oni su ubrzo naučili jesti neslani kruh koji je takav i danas.

Najpoznatija talijanska vina su Brunello di Montalcino, Vino Nobile i Chianti, koje je jeftinije od piva ili sokova, iz jednostavnog razloga što je to način promocije domaćeg proizvoda. U ovakvom slučaju svatko će radije popiti čašu vina za 3 €, umjesto soka ili piva za 6 €.

Najpoznatiji su ovčji sirevi pecorino u svim varijantama, začinjeni ili ne, a servirani po starosti uz umak, najmlađi sa umakom od kruške, stariji s medom, a najstariji s lavandom, odlična nagrada za radoznalo nepce. 

Talijanska večera uvijek se služi u slijedovima. Prvo ide juha pa pasta za predjelo, onda slijedi glavno jelo nakon kojega dolazi salata i na kraju desert.

Jedan od najpopularnijih toskanskih suvenira predstavlja maštovito uređena ulazna vrata koji su zaštitni znak malih gradova.

CELEBRITYJI ONOG DOBA

Prekrasna Toskana iznjedrila je mnogobrojne umjetnike i poznate osobe koje su zauvijek promijenile povijest i ostavile neizbrisivi trag u vremenu.

Michelangelov David nalazi se na glavnom trgu u Firenci, a Duomo je čuvena katedrala od crvenog, bijelog i zelenog mramora koja čuva neprocjenjivu svjetsku baštinu Giottov zvonik, Brunelleschijevu kupolu i masivna gradska vrata.

Leonardo da Vinci stvaralac je dva najpoznatija renesansna djela na svijetu: Mona Lisa i Posljednja večera.

Pisa je najpoznatija po kosom tornju, a u katedrali se nalaze čuvene Pisanove propovjedaonice.

Niccolo Machiavelli rođeni Firentinac je poznat po djelu Vladar zbog kojeg se smatra “prorokom demokracije”.

Amerigo Vespucci je rođen u Firenzi i po njemu je Amerika dobila ime.

Galileo Galilei je rođen u Pisi, otac moderne znanosti, fizike, astronomije, koji je zbog naučavanja da se zemlja vrti oko sunca proglašen heretikom od strane Katoličke crkve te mu je nakon smrti zabranjeno obilježavanje groba. Njegov srednji prst čuva se u njegovom muzeju u Firenzi, a grobnica u bazilici Santa Croce također u Firenzi i u njegovoj blizini leži drugi velikan, Michelangelo.

Botticellijevo Rođenje Venere se nalazi u muzeju u Uffizi, nekadašnjim uredima najmoćnije obitelji Medici koja čuva najpoznatija dostignuća najvećih majstora renesanse.

Najpoznatiji celebrity današnjice iz ove regije je Oscarom nagrađeni glumac i redatelj Roberto Benigni, rođen u malom mjestu pored Arezza, Manciano La Misericordia gdje mu je podignut brončani spomenik visine 4,5 metra.

NA KRAJU

Najbolji način upoznavanja srca i duše Toskane predstavljaju mali gradovi na vrhovima brežuljaka koji svojim šarmom ostavljaju bez riječi usklađeni s božanstvenom prirodom.

Budući da je zelena sva četiri godišnja doba možete ju posjetiti kad god zaželite jer je svako godišnje doba pravo doba za posjet najljepše talijanske regije.

Atmosfera u malim gradovima je opuštena i lako se zaboravi na vrijeme, domaćini su izuzetno ljubazni i topli, što razgledavanje čini užitkom. 

Toskana svojom osobnošću svakog zavede otkrivajući uvijek neki novi životni začin stoga ne čudi što predstavlja jednu od najljepših turističkih odredišta na svijetu.

Želimo vam puno putovanja, Toskanu dodajte na svoju listu

Hvala!

I sretan put!




Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava