TOSKANA – BOŽANSTVENI MALI GRADOVI

TOSKANA - BOŽANSTVENI MALI GRADOVI

Kolijevka renesanse, pokrajina u kojoj je nastao talijanski jezik, gdje su krajolici Val d’Orcia UNESCO Svjetska baština, gdje se jede neslani kruh i pije Chianti vino koje je jeftinije od piva ili soka, ovčji sirevi sa začinima ili bez, top filmske lokacije “Život je lijep” i “Pod suncem Toskane”, mjesto rođenja Pinocchia, najpoznatija djela renesanse: Michelangelov David, Botticelijevo “Rođenje Venere”, mali gradovi i puno više.

Dobrodošli u Toskanu!

ZRNCA O TOSKANI

Što je ljepše; krajolici, tradicionalna kuhinja, povijest ili umjetnička ostavština?

Toskana se zbog svoje prejake osobnosti često naziva “Nacija unutar naroda” i najposjećenija je talijanska regija s 3,8 milijuna stanovnika i glavnim gradom, Firenzom.

U njoj je u doba renesanse nastao talijanski jezik kakav se govori još i danas.

Poznata je po nadimku “umjetnička palača Italije” jer uz bajkovite brežuljke sa zasađenim čempresima, svako mjesto predivne regije svjedoči bogatoj povijesti ovog naroda.

Etruščani i Rimsko carstvo ostavili su veliki utjecaj na Toskanu, ali najpoznatija je u doba renesanse kada je iznjedrila brojne umjetnike koji su utjecali na sve ostale kulture svijeta.

Bogatstvo kulturne baštine vidljivo je u svakom mjestu, u velikim ili malim srednjovjekovnim gradovima, crkvama, palačama, galerijama, muzejima ili dok šećete ulicama, uvijek vas prati neprikosnovena ljepota regije.

Gledajući njene savršene pejzaže Val d’Orcia pomislimo kako je sam Bog nebeskim kistom  iscrtao njene brežuljke podsjećajući nas da je zemlja nekada bila raj.

SVJETSKA BAŠTINA

Sedam lokacija u Toskani proglašeno je svjetskom baštinom; povijesna središta gradova Firenze i Siene, San Gimignana i Pienze, kosi toranj u Pisi, palače i vrtovi obitelji Medici, a najzanimljiviji su krajolici Val d’Orcia posebni po svojim vinogradima, brežuljcima i zasađenim drovoredima, od milja ih zovemo “Nacrtana Toskana”.

SLIKOVITI I BOŽANSTVENI GRADIĆI

PRATO U SRCU TOSKANE

Glavni grad istoimene provincije broji više od 180.000 stanovnika, postoji od 13.st., smješten je u srcu Toskane, u njemu su nastale prve tkanine i danas je poznat po tekstilnoj industriji i Muzeju tkanina, a još poznatiji po čuvenom keksu s bademima „cantuccio“. Grad prijatelj mu je Sarajevo.

Zbog svog položaja Prato je idealno mjesto za odlazak u druga mjesta bogate talijanske regije s velikom ponudom jednodnevnih izleta od kojih su najpopularniji u Pisu i Firenzu.

Grad i njegova okolica nude zanimljive i prestižne umjetničke rute, prirodu i mnogobrojne restorane za gastronomske užitke.   

KATEDRALA I POJAS DJEVICE MARIJE

Naočigled obična crkva zapravo krije jednu poznatu relikviju koju je mladi križar preuzeo od nasljednika apostola Tome i donio u mali gradić u srcu Italije.

Legenda kaže kad je djevica Marija uznesena na nebo nevjerni Toma, isti onaj apostol koji je rekao da će vjerovati da je Isus uskrsnuo tek kad gurne prste u njegove rane, stajao je pored Bogorodice i bio jako sumnjičav oko uznesenja, pa mu je ona dala svoj pojas kao dokaz da je uistinu otišla na nebo.

Kad se mladi križar iz Prata vraćao iz pohoda donio je kao miraz Tominog nasljednika ovaj pojas koji se i danas čuva u katedrali.

Pet puta u godini pojas se prikazuje mnoštvu koje ga dolazi poljubiti, a procesiju tada vode glazbenici, svi od reda obučeni u renesansna odijela.

SAN QUIRICO D’ORCIA – ČUVENA RAZGLEDNICA TOSKANE

San Quirico je srednjem vijeku je povezivao Europu s Rimom, glavna ulica nosi naziv po slavnom Dante Alighieriu, ograđen je zidinama, s prekrasnom romaničkom crkvom.

Srce grada je Trg slobode s crkvom San Francesco, a zanimljivo je kako gotovo svaki toskanski gradić ima crvku ovog sveca.  

San Quirico je bio kršćanski mladić kojeg je zajedno s njegovom majkom pogubio car Dioklecijan 304. godine i su proglašeni mučenicima.

Prekrasni vrtovi Horti Lenoni predstavljaju čuveno toskansko mjesto za posjetiti pravilnog geometrijskog oblika najbolji su primjer renesansnih vrtova sa 14 malih tornjeva i crkvom u sredini.

Ovdje je razglednica Toskane i mjesto s kojeg se pruža predivan pogled na toskanske brežuljke, drvorede čempresa i jednu od najslikovitijih kapelica u Toskani Cappella Vitalete, glavnu ikonu Val d’Orcia, smještenu na vrhu brda.

Cijeli krajolik je očaravajući s avenijama čempresa duž zavojitih seoskih cesta i osamljenim, udaljenim farmama koji čine ovo mjesto razglednicom Toskane i najfotografiranija su lokacija cijele regije. 

 

BAGNO VINONI – NEKADAŠNJE TERME BOGATOG ŽIVOTA

Miran gradić gdje se na glavnom trgu nalazi srednjevjekovni bazen sa toplom izvorskom vodom, ograđen kućicama koje su sagradili Medici predstavljaju slatko mjesto za posjetiti, popiti kavicu, kupiti keramiku i prošetati i upiti boje i mirise bogate talijanske regije.

U prošlosti su mnoge poznate osobe dolazile u Bagno Vinoni upravo radi kupanja u bazenu koji je imao ljekovita svojstva pa su tu boravili Lorenzzo Veličanstveni radi liječenja artritisa i sveta Katarina radi izlječenja svoje limfatične tuberkuloze.

Danas nije pogodan za kupanje, a s obzirom da je napunjen vodom lako se može dočarati atmosfera koja je vladala kad su u terme dolazili ljudi iz svih krajeva Europe.

SVJETSKA BAŠTINA PIENZA

Prekrasno mjesto na vrhu brežuljka sa uskim uličicama od kojih je najpoznatija Ulica ljubavi načičkano je trgovinicama u kojima se prodaje čuveno toskansko vino i popularni, najbolji talijanski ovčji sirevi.

Ime je dobila po papi Piu II. koji je u njoj rođen i kad je izabran za poglavara katoličke crkve odlučio je preobraziti svoje rodno mjesto u idealan renesansni grad, pa je angažirao najpoznatije arhitekte 15. st. i u četiri godine od običnog zaselka načinio božanstveno mjesto na vrhu brda, koje je ostalo nepromijenjeno do današnjeg dana.  

Na travnatim predjelima oko Pienze postoje mnogi pašnjaci za ovce od kojih se dobivaju čuveni sirevi pecorino, stoga su ulice uvijek prepune turista iz cijelog svijeta koji uživaju u vinu, sirevima i veličanstvenom pogledu koji s vidikovca puca na toskanske pejzaže.

Godine 1996. UNESCO je središte Pienze dodao na listu svjetske baštine kao najbolji primjer   urbanog i planiranog razvoja iz doba renesanse kao „idealan grad“ koji je odigrao značajnu ulogu u kasnijem urbanom razvoju Italije i drugih krajeva Europe.

MONTEPULCIANO – PITORESKNI GRADIĆ

Srednjevjekovni renesansni gradić omeđen je zidinama iz 14.st., smješten je na vrhu brežuljka u koji se dolazi pješice što vas navodi da šećući njegovim ulicama upoznate svu čar, skrivene kutke za fotografiranje i ljepotu u svakom dijelu ovog čarobnog slatkiša.

Ima oko 14.000 stanovnika i u samom centru nema niti jednog automobila.

Glavni je proizvođač hrane i pića, a svjetski poznato vino Nobile radi se od grožđa Montepulciano koje se ne smije miješati s drugim sortama i nastaje jedno od najboljih talijanskih vina.

Stoga je ovdje smještena najveća vinarija u regiji uz mogućnost degustacije i okrjepu rujnim draguljem u vinskim podrumima.

Glavni trg je Piazza Grande sa gradskom vijećnicom, palačom i bunarom iznad kojeg stoje lavovi, zaštitni znak Medicija, katedrala Santa Maria Assunta dolazi s kraja 16.st., a crkva svete Marije čuva dragocjeni oltar.

MEDICI – BANKARI I VLADARI

Otisak obitelji Medici nalazi se u svakom mjestu Toskane. U svim gradovima može se pronaći njihov grb i znakovlje kao podsjetnici njihove moći i nalaze se na fasadama kuća. Kada na trgovima ili parkovima ugledate kipove sa dva lava oni su znak da je na ovim prostorima živjela ova moćna obitelj. 

Vladavinu su započeli sredinom 15. stoljeća kada su osnovali prvu i najveću banku u Europi. Tada im se utjecaj toliko proširio da su postali jedna od najvažnijih obitelji cijele Europe. To im je olakšalo dolazak na političku vlast u Firenzi, iako su službeno bili građani, a ne monarsi do 16. stoljeća, a na vlasti su ostali gotovo do sredine 18. stoljeća.

CORTONA – „POD SUNCEM TOSKANE“

Izuzetno mjesto na vrhu brežuljka s panoramskim pogledom na fantastične pejzaže, okruženo maslinicima i vinogradima, u kojem su strme ulice povezane gradskim trgovima svakog pretvori u romantičara.

Iako stoji već 2000 godina ništa ga nije učinilo toliko popularnim kao filmska adaptacija romana „Pod suncem Toskane“ gdje Diane Lane glumeći Frances Mayes obnavlja vilu na selu, stoga je grad prepun filmskih lokacija.

Čuvena Villa Bramasole opisana u knjizi udaljena je kilometar od mjesta i do nje se može doći laganom šetnjom.

Na glavnom trgu Piazza della Republica srcu mjesta nekada je bio rimski forum, a iznad njega stoji Palazzo Comunale romanička građevina iz 12. st. i čuveni toranj sa satom zbog kojeg su mnogi posvjedočili da su došavši u Cortonu imali osjećaj kao da je vrijeme stalo.  

Jednostavno rečeno kad dođete ovdje ništa drugo vam ne preostaje nego se prepustiti uživanju jer vrlo brzo shvatite da ste na pravom mjestu.

AREZZO  „ŽIVOT JE LIJEP“

Treći grad po veličini u Toskani smješten je u središtu Italije s gotovo jednakom udaljenošću od Jadrana i Mediterana, uz korito rijeke Arno gdje se uzdiže na strmom brežuljku.

Grad se sastoji od gornjeg i donjeg dijela, s tim da se u gornjem, starom dijelu nalaze katedrala, gradska vijećnica, glavni trg s viteškim palačama i tvrđava obitelji Medici i u potpunosti je očuvan njegov srednjovjekovni izgled.

Donji dio grada je moderniji s mnogobrojnim dućanima, kafićima i restoranima i zbog vrlo bogate ponude poznatih svjetskih brandova ovdje je moguće obaviti odličan shoping.

Nekada važan etruščanski i rimski grad čija prošlost seže u 4. st., danas broji gotovo 100.000 stanovnika.

Grad ima izvanredne građevine kao što su Katedrala Sv. Donata i Kazalište Petrarca, značajne muzeje, gradsku knjižnicu, i nevjerojatan glavni srednjovjekovni trg s viteškim palačama.

Svake prve nedjelje u mjesecu u njemu se odvija čuveni sajam antikviteta, jedan od najstarijih i najvećih sajmova starina u Europi, gdje su ulice oko glavnog trga prepune štandova s bogatom ponudom svega što možete zamisliti i puno više.

Mjesto je rođenja pjesnika Francesca Petrarce, a veliki Michelangelo rođen je u okolici Arezza.

FILMSKA LOKACIJA „ŽIVOT JE LIJEP“

Fenomenalni glumac, komičar i redatelj Roberto Benigni živio je u Arezzu zbog čega je u cijelom gradu postavio mnoge filmske setove koji se mogu posjetiti, dok je snimao jedno od najljepših djela svjetske kinematografije, čuveni film „Život je lijep“, La vita è bella, iz 1997.

Film govori o talijanskom Židovu koji pokušava očuvati dječju nevinost svog sina u nacističkom logoru govoreći mu da je holokaust razrađena igra i da se mora vrlo pažljivo pridržavati pravila za pobjedu kako bi osvojio glavnu nagradu, tenk.

Benigniev otac proveo je tri godine u koncentracijskom logoru Bergen pa je dio filma utemeljio na očevim iskustvima, a tijekom snimanja raspravljao je s različitim židovskim skupinama kako bi se ograničilo njegovo djelo u kojem prikazuje holokaust bez mnogo patnje.

Iako su mnogi smatrali kako film nije prikladno prikazao tragedije židovskog naroda i bio napadan od mnogih skupina, Benignia ništa nije moglo spriječiti da iznese na svjetlo dana predivnu ljudsku priču o ljubavi, prepunu pozitivnih emocija, što mu je donijelo mnoge počasti i nagrade.

Zahvaljujući umjetničkoj smjelosti ovog genijalca i vrhunskog komičara, film je 1998. nominiran za sedam Oskara, od kojeg je dobio onaj za najbolji strani film, redatelja i najboljeg glavnog glumca, prvog muškog glumca koji nije s engleskog govornog područja.

Uvijek komičan pri preuzimanju Oskara je rekao da je to strašna pogreška jer je u filmu iskoristio sav svoj engleski jezik, da bi govor završio citiranjem Danteove Božanske komedije, pozivajući se na  “ljubav koja pokreće sunce i sve zvijezde”.  

HRANA, KRUH, VINO I SIREVI TOSKANE

Glavno obilježje toskanske kuhinje je jednostavnost prirodnih sastojaka začinjenih maslinovim uljem, stoga se u pripremanju koriste mahunarke, sir, povrće, gljive i svježe voće.

Jesenski specijalitet predstavljaju okusom bogati bijeli tartufi.

Govedina iz Toskane smatra se jednom od najkvalitetnijih u Europi i koristi se za čuveni firentinski odrezak, a u njoj je proizvedena poznata autohtona svinjska pasmina Cinta Senese.

Toskanski kruh pravi se bez soli, zahvaljujući povijesnom događaju kada su Firenza i Pisa bile u ratu, pa su Pižani blokirali dostavu soli u nadi da će se ovi predati. No, oni su ubrzo naučili jesti neslani kruh koji je takav i danas.

Najpoznatija i najbolja crna talijanska vina dolaze iz ove regije to su Brunello di Montalcino, Vino Nobile i Chianti, koje je jeftinije od piva ili sokova, iz jednostavnog razloga što je to način promocije domaćeg proizvoda. U ovakvom slučaju svatko će radije popiti čašu vina za 3 €, umjesto soka ili piva za 6 €.

Najpoznatiji su ovčji sirevi pecorino u svim varijantama, začinjeni ili ne, a servirani po starosti uz umak, najmlađi sa umakom od kruške, stariji s medom, a najstariji s lavandom, odlična nagrada za radoznalo nepce. 

Talijanska večera uvijek se služi u slijedovima. Prvo ide juha, pa pasta za predjelo, onda slijedi glavno jelo nakon kojega dolazi salata. Uvijek je tu i dobar desert.

Jedan od najpopularnijih toskanskih suvenira predstavlja maštovito uređena ulazna vrata, koji su zaštitni znak malih gradova.

GLAVNO PRIJEVOZNO SREDSTVO

SMJEŠTAJ ZA SVAKI DŽEP

Montencantini Terme su odlično mjesto za smještaj, jer su udaljene od malih gradova u prosjeku pola sata, a same toplice se sastoje od mnogobrojnih hotela koje nude smještaj za svaki džep.

CELEBRITYJI ONOG DOBA

Prekrasna Toskana iznjedrila je mnogobrojne umjetnike i poznate osobe koje su zauvijek promijenile povijest i ostavile neizbrisivi trag u vremenu, donosimo nama najzanimljivije.

Michelangelov „David“ nalazi se na glavnom trgu u Firenci, a Duomo odnosno predivna katedrala od crvenog, bijelog i zelenog mramora u Firenci čuva neprocjenjivu svjetsku baštinu Giottov zvonik, Brunelleschijevu kupolu, masivna gradska vrata.

Leonardo da Vinci stvaralac je dva najpoznatija renesansna djela na svijetu: “Mona Lisa” i “Posljednja večera”.

Pisa je najpoznatija po kosom tornju, a u katedrali se nalaze čuvene Pisanove propovjedaonice.

Niccolo Machiavelli, rođen u Firenzi je poznat po djelu “Vladar” zbog kojeg se smatra “prorokom demokracije”.

Amerigo Vespucci je rođen u Firenzi, po njemu je Amerika dobila ime.

Galileo Galilei je rođen u Pisi, otac moderne znanosti, fizike, astronomije, koji je zbog naučavanja da se zemlja vrti oko sunca proglašen heretikom od strane Katoličke crkve te mu je nakon smrti zabranjeno obilježavanje groba. Njegov srednji prst čuva se u njegovom muzeju u Firenzi, a grobnica u bazilici Santa Croce također u Firenzi i u njegovoj blizini leži drugi velikan, Michelangelo.

Botticellijevo “Rođenje Venere” nalazi se u muzeju u Uffizi, nekadašnjim uredima najmoćnije obitelji Medici, koja čuva najpoznatija dostignuća najvećih majstora renesanse.

Najpoznatiji celebrity današnjice iz ove regije je Oskarom nagrađeni komičar, glumac, redatelj i scenarist Roberto Benigni, rođen u malom mjestu pored Arezza, Manciano La Misericordia gdje mu je podignut brončani spomenik visine 4,5 m.

ZA KRAJ

Najtoplije preporučamo putovanje malim gradovima jer upoznajete dušu Toskane i u izravnom se dodiru s fantastičnom prirodom.

Dnevne temperature u proljeće su veće od 25 stupnjeva, ali nije sparno zbog velike količine zelenila što je odlično za šetnju toskanskim gradićima.

Budući da je ova talijanska regija zelena sva četiri godišnja doba, možete ju posjetiti kad god zaželite jer svako godišnje doba je pravo doba za posjet božanstvene Toskane.

Atmosfera u malim gradovima je jako opuštena i lako se zaboravi na vrijeme, domaćini su izuzetno ljubazni i topli, što razgledavanje čini užitkom.  Dovoljno je tri dana da se u potpunosti obiđu predivni, mali gradovi fantastične talijanske regije.

Toskanu uvijek možemo dodavati na svoju listu mjesta za posjetiti, jer ljepotama očarava, iznova nudeći nešto novo, stoga ne čudi što je jedna od najljepših svjetskih turističkih destinacija.

Želimo vam puno putovanja,

Hvala!

I sretan put!

 

Pratite nas na društvenim mrežama kako ništa ne biste propustili!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments