CASA MILÀ I CASA BATLLÓ-Majstorske građevine neponovljivog Gaudia

CASA MILÀ I CASA BATLLÓ –
MAJSTORSKE GRAĐEVINE NEPONOVLJIVOG GAUDIA

Casa MILÀ I Casa BATLLÓ – kako su izgrađene i što simboliziraju dvije najpoznatije kuće Barcelone, zanimljivosti, nepoznato, anegdote i druge poslastice.

Da čovjek stvara umjetnost za čovjeka najbolje dokazuju djela velikog vizionara, umjetnika, sina Barcelone i izuzetnog arhitekta Antonia Gaudia.

CASA MILÀ ILI „LA PEDRERA“ – ČISTA UMJETNOST

Casa Milà predstavlja Gaudijevo posljednje djelo prije nego se posvetio izgradnji katedrale Sagrada familia, poznata je pod nadimkom La Pedrera, što znači „kamenolom“ i jedna od najljepših znamenitosti Barcelone.

Gradnja je započela 1906., dovršena je četiri godine kasnije i nije odmah otvorena, jer je Gaudi dao pečat odobrenja tek 1912., prije useljenja prvih stanara.

Izgrađena u Gaudijevom stilu gdje zakrivljene grede i zidovi okružuju obod svakog kata s fasadom od prirodnog kamena i bijelim keramičkim pločicama, mramorom i mozaicima te zadivljujućim krovom maštovitih oblika.

Gaudi je uvijek koristio elemente iz prirode koje je vješto dodavao u svoja neprikosnovena djela tako da sama Casa Milà izvana izgleda kao kamena, valovita koža nekog gmaza, dok njeni čelični balkoni podsjećaju na nakupine morske trave koje plutaju po površini mora.  

Za vrijeme kišnih dana njen krov podsjeća na sliku broda koji se nalazi na olujnoj pučini, a tijekom dana podsjeća na predivan krajolik.

Koliko je Gaudi bio vizionar govori činjenica da je prvotno zamislio da se naprave spiralni prilazi stanovima kojima bi se s ceste moglo dolaziti automobilima, u smislu da automobil parkirate doslovno ispred vrata svog stana.

No, to mu nije uspjelo pa je u kući napravio podzemnu garažu koja predstavlja jednu od prvih podzemnih garaža na svijetu.

MANJE JE POZNATO

Ime je dobila po poznatom španjolskom biznismenu Peri Mila koji je naručio njenu izgradnju, a njegova bogata supruga Roser Segimon odigrala je najvažniju ulogu oko izgradnje, budući je ona financirala većinu projekta.

Manje je poznato da je Pere Mila po završetku izgradnje tužio Gaudija navodeći kako ga je njegova ekstravagancija u gradnji dovela na prosjački štap.

Isto tako mnogi ne znaju da je po završetku bila predmet ruganja lokalnog stanovništva što je trajalo desetljećima, da bi se tek 80.-tih spasila od propadanja i zanemarivanja, a 1984. zbog svoje umjetničke vrijednosti kao jedna od najljepših građevina ne samo u Barceloni, nego i u svijetu, uvrštena na UNESCO listu svjetske baštine.

Jednom prilikom poznati slikar Santiago Rusinyol došavši u Casu Milu i vidjevši sve njene vijugave zidove je rekao da bi ovdje bilo puno bolje za ljubimca imati zmiju, nego psa.

Kad je završena izgradnja jedan od stanara je htio postaviti koncertni glasovir u koraljni greben stana u kojem je stanovao, pa je upitavši Gaudia zašto je načinio takvu građevinu koja kao da je stvorena za vijugava stvorenja, a ne za ljude, ovaj mu je otresito odgovorio: “Nabavite violinu!”.

RAZGLEDAVANJE

Iako su neka mjesta ograničena za javnost svi zainteresirani mogu proći kroz ogromna željezna vrata koje je dizajnirao Jujol te doći na krov, potkrovlje i gornji kat.

U zgradi i danas postoje iznajmljeni stambeni objekti u kojima neke obitelji žive preko 70 godina.

 Od 1. siječnja 2013. Casa Milà dom je zaklade „Catalunya La Pedrera“ koja pomaže ljudima da grade bolju i pravedniju budućnost.

Trebat će vam oko 50 minuta za posjet s audio vodičem, a zatvara se u 21:00 sat.

CASA BATLLÓ – „ZMAJEVA KUĆA“

Najoriginalnija kuća Antonija Gaudija ukrašena je staklom i keramikom, a fantastičan krov predstavlja alegoriju svetog Juraja, zaštitnika Katalonije, kako ubija zmaja.

Zanimljivo je da je kuća bila građevinski projekt profesora arhitekture Emilia Sala Cortés, čiji je student bio Antoni Gaudi, a obzirom na njegovu bujnu maštu može se reći da je učenik nadmašio učitelja.

Prvotna ideja je bila srušiti postojeću kuću i izgraditi novu, ali zahvaljujući Gaudijevoj hrabrosti odlučeno je provesti obnovu kuće kojom je klasična građevina pretvorena u remek djelo modernizma prepunog domišljatosti i originalnosti.

Mozaik od slomljenih keramičkih pločica i stakla prepoznatljivi je stil genijalnog arhitekta koji je prirodne ljepote uvijek pretakao u svoja djela i posebno je vidljiv na pročelju zgrade.

Najljepše ju je pogledati u svitanje ili sumrak, jer se tada pločice na fasadi stvaraju poseban svjetlosni efekt gdje u dodiru sa svjetlošću valovi na fasadi podsjećaju na mirno more.

Koliko je bio nadahnut prirodom govori i činjenica da je u unutrašnjosti jedna od glavnih atrakcija i remek djelo talentiranog arhitekta drvena ograda, načinjena od jednog komada drveta i predstavlja kitovu kralježnicu, nastala rukama samog Gaudia.

Dolaskom u potkrovlje imate dojam da se poput Jone nalazite u unutrašnjosti kitovog trbuha.

I balkoni kuće potiču maštu jer valovita željezna ograda koja stoji na kamenom postolju u obliku školjke,  jedne podsjeća na lubanje, druge na venecijanske maske, dok treći u njima vide kornjače.  

Legendarni krov zaslužan je zašto se Casa Batlló naziva „Zmajeva kuća“, a povezana je sa Sv. Jurajem koji ubija zmaja, time da pločice oko zgrade podsjećaju na zmajeva leđa, dok križ simbolizira mač kojim je ubijen zmaj.

Doslovno postoji život gdje god se okrenete u ovoj kući.

Da je bio ispred svog vremena govori i činjenica da je stvorio ventilacijski sustav pazeći na energetsku učinkovitost, a sastoji se od različitih otvora na prozorima kuće za precizno reguliranje zraka, bez potrebe za otvaranjem prozora, koji pomažu održavanju topline zimi ili prozračivanju ljeti.

Ovo temeljno djelo katalonskog modernizma iz 1877. nalazi se u ulici Passeig de Graçia i danas je u vlasništvu obitelji Bernat.

Svi koji posjete Barcelonu ostanu zatečeni građevinama neponovljivog Gaudia, jer vidjevši njegova remek-djela mnogi znaju reći da su vidjeli sve.

Želimo vam puno putovanja, prijestolnicu Katalonije dodajte na svoju listu.

Hvala,

I Sretan Put!

Više o predivnoj Barceloni možete pročitati u našem blogu:

BARCELONA – NAJLJEPŠI EUROPSKI GRAD

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments