BARCELONA I PARK GÜELL – MAŠTOVITI SVIJET IZ BAJKE

Park Güell je najpopularnija turistička atrakcija u Barceloni i jedinstveno mjesto pod suncem nikog ne ostavlja ravnodušnim, poznate i nepoznate činjenice, zanimljivosti i druge poslastice.


KAKO JE ZAMIŠLJENA BAJKA?

Park Güell je smješten na brežuljcima gradske četvrti Carmel, daleko od gradske vreve i smoga, dizajniran od najpoznatijeg katalonskog arhitekta Antonia Gaudia spoj je čarobnog svijeta mašte, akustičnosti i predivne prirode.

Njegova povijest je izuzetno zanimljiva i priča je to s početka 20.st. kad je Eusebi Güell svom najboljem prijatelju i štićeniku Gaudiju predložio da dizajnira park.

Genijalan projekt ovih vizionara prvotno je zamišljen kao moderno stambeno naselje smješteno daleko od gradske vreve i ispočetka uopće nije bilo u vidu da postane park.

Plan je bio da se napravi 60 vila na 60 parcela sa svim modernim pogodnostima kao što su tekuća voda, sanitarni čvor, praonica rublja i sl. s uključenim svim sadržajima poput tržnice, crkve i javnog trga. 

Glavni ulaz u park sa svake strane ima po jednu zgradu predviđenu za portirske kućice s uredom gdje su budući stanovnici trebali bezbrižno prolaziti po povratku iz grada.

U cijelom parku dovršene su samo dvije zgrade i to kuća model i kuća čuvara koje su trebale poslužiti privlačenju investitora, no ovaj pokušaj je bio bezuspješan, jer nitko nije želio ulagati, a od ukupnih 60 parcela uspjela se prodati samo jedna, tako da su 1914. radovi prekinuti, a 1926. parcela službeno otvorena kao javni park.

Izložbena kuća u parku je mjesto gdje je Gaudi živio do kraja svog života 1926. zajedno sa svojim ocem i bolesnom nećakinjom, a mnogi pretpostavljaju da je on projektirao sve kuće u parku, no tome nije tako i upravo je ova kuća djelo drugog katalonskog arhitekta Francesca Berenguera.

Gaudi je umro tragičnom smrću kad ga je pregazio tramvaj, a s obzirom na njegovu skromnu odjeću koju je nosio, nisu primijetili da se radi o čuvenom arhitektu, nego su misleći da je običan žitelj, pomoć poslali prekasno.

Nakon njegove smrti kuća je pretvorena u Gaudijev muzej i otvorena je za sve posjetitelje parka.

INSPIRATIVNE GAUDIJEVE IDEJE

Dok je radio na parku Gaudi je inspiraciju pronašao u britanskim vrtovima iz 19. st. pa ga je iz tog razloga nazvao „park“ i nije koristio katalonsku riječ „parc“.

Sva njegova djela inspirirana su prirodom te su sve građevine u parku u savršenom skladu s prirodom pažljivo utkane u svaki djelić okoline.

Fasciniran činjenicom kako ništa u prirodi nije ravno Gaudi nikada u svojim projektima nije koristio ravne linije, a najčešće motive je crpio iz mediteranskog ozračja poput mora, biljki, školjki, stijena što se prekrasno proteže cijelim prostorom parka.

NAJPOZNATIJI SIMBOL BARCELONE – „EL DRAC“

Najpoznatiji šareni salamander na svijetu ponosno stoji kao čuvar kod stubišta u monumentalnom području i poznat je kao „el drac“ odnosno zmaj ili gušter.

Desetljećima se smatra simbolom Barcelone i najpoznatijim amblemom Gaudija, dugačak je 2,4 metra i zaštitni je znak parka.

Izgrađen je od opeke i prekriven šarenim „trencadisom“, tehnikom koju je izumio Gaudi i stalno ju koristio želeći djelima unijeti jedinstvenost i šarenilo i predstavlja mozaični sustav u kojem se površine prekrivaju malim komadina slomljene odnosno sjeckane keramike.

Upravo u Parku Güellu najbolje je prikazana ova tehnika, jer se čuveni arhitekt pobrinuo da se koristi u svakom njegovom djelu.

El Drac je bio na meti napada 2007. kad su vandali provalili u park te željeznim šipkama snažno udarali po njemu nanijevši mu veliku štetu, pogotovo na licu koja je vidljiva još i danas, no na sreću zbog brze intervencije policije nisu ga u potpunosti uništili.

Prekrasni salamander jedan je od najljepših simbola koji u potpunosti prenosi cijelu vibraciju Barcelone i kojeg svaki putnik u vidu suvenira s radošću ponese kući.

ŠTO VIDJETI O PARKU?

Jedna od najvećih atrakcija u parku je ogromna terasa s dugačkom klupom u obliku zmije s koje se pruža fantastičan pogled na Barcelonu te iako je napravljena od kamena s razigranim djelićima keramike njen dizajn je savršen tako da je sjedenje na njoj potpuno ugodno.

U parku postoje Austrijski vrtovi, a predstavljaju mjesto na kojem je bila zamišljena izgradanja stambenih objekata koji nikad nisu zaživjeli pa se danas taj dio koristi kao rasadnik općinskih biljaka, a ime je dobio prema donaciji drveća iz Austrije 1977.

Natkriveni dio parka je zamišljen kao glavna tržnica u naselju na kojem bi se ljudi okupljali, družili i trgovali, čine ju 86 dorskih stupova visine 6 metara, a četiri stropne svjetiljke predstavljaju četiri godišnja doba i neizostavno je mjesto za posjetiti dok boravite u parku.

Prekrasan akustični dio parka s arkadama i ukoso postavljenim stupovima zamišljen je kao prolaz koji bi međusobno povezivao kuće jednu s drugom. 

Gaudi ih je osmislio kao puteve na koje se ne može ući s ceste, nego zaštićuju cijeli kompleks od upada radoznalih ljudi, a dizajnirao ih je koristeći kamen koji je našao u okolici i savršeno ih integrirao u prirodni krajolik te predstavljaju imitaciju oceanskih valova.

U ljetno doba, na vrelom mediteranskom suncu, ovo je mjesto u potpunoj hladovini i predstavlja savršenu lokaciju za osvježenje u kojem neprestano struji lagani vjetrić, a nerijetko se mogu čuti izvrsne glazbene izvedbe lokalnih umjetnika kad zbog savršene akustičnosti cijeli doživljaj parka postaje nezaboravni koncert svih užitaka zajedno.

U cijelom izvanrednom arhitektonskom zdanju se osim predivne prirode može vidjeti čak nekoliko vrsta veselih i raspjevanih papagaja koji se gnijezde na vrhovima palmi, a njihov cvrkut donosi potpuni osjećaj sreće.

Iako se mnogi pitaju zašto se park ne zove po njegovu tvorcu Gaudiju, nego Güell, razlog je taj što je Gaudi bio iznimno poznat po svojoj skromnosti i nije se volio razmetati svojim imenom, pa je ovu predivnu kreaciju nazvao po prijatelju i najvećem zaštitniku koji je financirao nekoliko njegovih velikih projekata Eusebiju Güellu, a osim parka u Barceloni se mogu vidjeti i Colonia Güell i Palau Güell, djela istog majstora.

ZA KRAJ

Više od 90% parka je otvoreno za besplatni obilazak, jedino se naplaćuje monumentalni dio sa zmajem, klupom i tržnicom te je boravak u tom dijelu ograničen na 30 minuta.

Park Güell predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Barcelone, remek-djelo umjetnosti, živuću bajku na zemlji i 1984. dodan je na listu UNESCO svjetske baštine u „Djela Antonia Gaudia“.

Vidjeti djelo velikog vizionara dok je bio na vrhuncu kreativne moći i prepustiti se bajci da vas potpuno odnese svojim šarenilom u neki drugi i ljepši svijet jedinstveno je iskustvo i doživljaj smješten na obroncima brda Càrmel u Barceloni.

Želimo vam puno putovanja, kad budete u Barceloni, majstorski „Park Güell“ dodajte na svoju listu!

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava