PARK GÜELL – MAŠTOVITI SVIJET IZ BAJKE

PARK GÜELL – MAŠTOVITI SVIJET IZ BAJKE

Najpopularnija turistička atrakcija u Barceloni i jedinstveno mjesto pod suncem nikog ne ostavlja ravnodušnim, donosimo poznate i nepoznate činjenice, zanimljivosti i druge poslastice.

KAKO JE ZAMIŠLJENA BAJKA?

Jedna od najpopularnijih atrakcija u Barceloni je Park Güell smješten na brežuljcima gradske četvrti Carmel, daleko od gradske vreve i smoga, dizajniran od najpoznatijeg španjolskog arhitekta Antonia Gaudia spoj je čarobnog svijeta mašte, akustičnosti i predivne prirode.

Njegova povijest je izuzetno zanimljiva i priča je to s početka 20.st. kad je Eusebi Güell svom najboljem prijatelju i štićeniku Gaudiju predložio da dizajnira park.

Genijalan projekt ovih vizionara prvotno je zamišljen kao moderno stambeno naselje smješteno daleko od gradske vreve i ispočetka uopće nije bilo u vidu da postane park.

Prema projektu plan je bio da se napravi 60 vila na 60 parcela sa svim modernim pogodnostima kao što su tekuća voda, sanitarni čvor, praonica rublja i sl., te da se uključe svi sadržaji poput tržnice, crkve i javnog trga. 

Glavni ulaz u park ima sa svake strane po jednu zgradu predviđene kao portirske kućice s uredom gdje su budući stanovnici trebali sigurno i bezbrižno svakodnevno prolaziti po povratku iz grada.

U cijelom parku dovršene su samo dvije zgrade i to kuća model i kuća čuvara koje su trebale poslužiti privlačenju investitora, no ovaj pokušaj je bio bezuspješan, jer nitko nije želio ulagati, a od ukupnih 60 parcela uspjela se prodati samo jedna, tako da su 1914. radovi prekinuti, a 1926. parcela službeno otvorena kao javni park.

Izložbena kuća u parku je mjesto gdje je Gaudi živio do kraja svog života 1926. zajedno sa svojim ocem i bolesnom nećakinjom, a mnogi pretpostavljaju da je on projektirao sve kuće u parku, no tome nije tako i upravo je ova kuća djelo drugog katalonskog arhitekta Francesca Berenguera.

Gaudi je umro tragičnom smrću kad ga je pregazio tramvaj, a s obzirom na njegovu skromnu odjeću koju je nosio, nisu primijetili da se radi o čuvenom arhitektu, nego su misleći da je običan žitelj, pomoć poslali prekasno.

Nakon njegove smrti kuća je pretvorena u Gaudijev muzej.

ZANIMLJIVOSTI 

Kad na radio Park Güell najpoznatiji sin Barcelone, Gaudi, bio je inspiriran britanskim vrtovima iz 19. st. pa ga je iz tog razloga nazvao „park“ i nije koristio katalonsku riječ „parc“.

Kako su sva Gaudijeva djela inspirirana prirodom tako je i s parkom gdje je prirodni svijet utkan u svaki djelić okoline.

Fasciniran činjenicom kako ništa u prirodi nije ravno Gaudi nikada u svojim projektima nije koristio ravne linije, a najčešće motive je crpio iz mediteranskog ozračja more, biljke, drveće, školjke i stijene.

NAJPOZNATIJI SIMBOL BARCELONE – „EL DRAC“

Najfotografiraniji na svijetu, šareni salamander ponosno stoji na stepenicama na ulazu u park i poznat je kao „el drac“, zmaj ili gušter.

Desetljećima se smatra simbolom grada i najpoznatijim amblemom Gaudija pa je bio na meti tri vandala koji su ga 2007. godine pokušali potpuno uništiti.

Mladići su ušli u park i željeznim šipkama snažno udarala po kipu pri čemu su nanijeli ogromne štete njegovom licu.

Srećom, policija je brzo reagirala i uhitila ih prije nego su nanijeli još veću štetu, ali tragovi ovog događaja vidljivi su i danas.

Kip je dužine 2,4 metra i čini se kao najveći čuvar stubišta u monumentalnom području i zaštitnik parka.

Izgrađen je od opeke i prekriven šarenim „trencadisom“, tehnikom koju je izumio Gaudi i stalno ju koristio.

Kako bi svojim djelima unio jedinstvenost i šarenilo, inovativni Gaudi izmislio je potpuno novu tehniku koja predstavlja mozaični ukrasni sustav u kojem se površine prekrivaju malim komadima slomljene keramike.

Riječ „trencadís“ na katalonskom jeziku znači “sjeckana”, a odnosi se na male komadiće sjeckane keramike.

Upravo u Parku Güellu najbolje je prikazana ova tehnika, jer se čuveni arhitekt pobrinuo da se koristi u svakom njegovom dijelu.

Prekrasni salamander jedan je od najomiljenijijih i najprepoznatljivijih simbola Barcelone kojeg svaki turist u vidu suvenira s radošću ponese kući.

ŠTO VIDJETI O PARKU?

Jedna od najvećih atrakcija u parku svakako je ogromna terasa s dugačkom klupom u obliku zmije s koje puca fantastičan pogled na Barcelonu.

Iako je klupa napravljena od kamena sa šarenim i razigranim djelićima keramike njen dizajn je savršen tako da je sjedenje na njoj potpuno ugodno i ne pričinja teškoće.

Iako mnogi misle da je klupa Gudijevo djelo njen dizajner je zapravo Josep Maria Jujol, arhitekt koji je blisko surađivao s Gaudijem.

U parku postoje Austrijski vrtovi, a predstavljaju mjesto na kojem je bila zamišljena izgradanja stambenih objekata koji nikad nisu zaživjeli pa se danas taj dio koristi kao rasadnik općinskih biljaka, a ime je dobio prema donaciji drveća iz Austrije 1977.g.

U cijelom izvanrednom arhitektonskom zdanju se osim predivne prirode može vidjeti čak nekoliko vrsta veselih i raspjevanih papagaja koji se gnijezde na vrhovima palmi, a njihov cvrkut donosi puni osjećaj sreće za uživanje svim čulima.

Iako se mnogi pitaju zašto se park ne zove po njegovu tvorcu Gaudiju, nego Güell, razlog je taj što je Gaudi bio iznimno poznat po svojoj skromnosti i nije se volio razmetati svojim imenom, pa je ovu predivnu kreaciju nazvao po prijatelju i najvećem zaštitniku koji je financirao nekoliko njegovih velikih projekata Eusebiju Güellu, a osim parka u Barceloni su Colonia Güell i Palau Güell, djela istog majstora.

SALA HIPOSTILA ZAMIŠLJENA KAO TRŽNICA

Prekrasan, natkriveni dio parka dizajniran je 1907. godine zapravo je zamišljen kao glavna tržnica u cijelom naselju na kojem bi ljudi svakodnevno trgovali i družili se.

Njen naziv potječe od riječi „hypostyle“ što bi u prijevodu značilo „pod stupovima“ i tu je smješteno 86 dorskih stupova, visine 6 metara, a promjera 1,2 metra.

Zanimljivo je da središnja točka cijelog objekta sadrže četiri stropne svjetiljke koje predstavljaju četiri godišnja doba.

Ovakvo senzacionalno zdanje zaslužuje punu pozornost svih posjetitelja i nezaobilazno mjesto za posjetiti dok boravite u parku.

PORTICO – PRAONICA RUBLJA

Fenomenalan, akustični dio parka s arkadama i ukoso postavljenim stupovima zamišljen je kao prolaz koji bi međusobno povezivao kuće jednu s drugom. 

Gaudi ih je osmislio kao puteve na koje se ne može ući s ceste, nego zaštićuju cijeli kompleks od upada radoznalih ljudi, a dizajnirao ih je koristeći kamen koji je našao u okolici i savršeno ih integrirao u prirodni krajolik te predstavljaju imitaciju oceanskih valova.

U ljetno doba, na vrelom španjolskom suncu, ovo mjesto u potpunoj hladovini predstavlja savršenu lokaciju za osvježenje u kojem neprestano struji lagani vjetrić, a nerijetko se mogu čuti izvrsne glazbene izvedbe lokalnih umjetnika kad zbog savršene akustičnosti cijeli doživljaj parka postaje nezaboravni koncert svih užitaka odjednom.

NA KRAJU

Više od 90% parka je otvoreno za besplatni obilazak, jedino se naplaćuje monumentalni dio sa zmajem, klupom i tržnicom za koji obilazak je potrebna ulaznica uz koju je boravak u tom dijelu dozvoljen 30 minuta.

Park Güell predstavlja jednu od najvažnijih znamenitosti Barcelone, remek-djelo umjetnosti, živuća bajka na zemlji i 1984. dodan je na listu UNESCO svjetske baštine u „Djela Antonia Gaudia“.

Danas privlači milijune posjetitelja iz cijelog svijeta koji, zadivljeni Gaudijevom djelima dok je bio na vrhuncu kreativne moći, pobjegnu na tren u ovaj u čudesan, magičan svijet bajke smješten na obroncima brda Càrmel u Barceloni.

Želimo vam puno putovanja, kad budete u Barceloni, majstorski „Park Güell“ dodajte na svoju listu!

Hvala,

I Sretan Put!

Pratite nas na društvenim mrežama kako ništa ne biste propustili

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments