BARCELONA, KAD VIDITE SAGRADU FAMILIU, VIDJELI STE SVE

Najimpresivniji simbol Barcelone i najposjećenija znamenitost u cijeloj Španjolskoj svojom ljepotom i impozantnošću toliko zaokupi pažnju i očara da jednostavno sve ostale građevine u tom trenutku postanu nevažne i postoji samo ona – Sagrada Familia.

Veličanstveno i majstorsko je djelo Antonia Gaudija, sina Barcelone i najslavnijeg katalonskog arhitekta i vizionara koji je u svojim djelima prikazivao umjetničku inovativnost kakva se rijetko sreće najbolje se očituje u impozantnoj Sagradi Famili, koja je njegovo najpoznatije djelo čiju gradnju je Gaudi preuzeo 1883., no zbog tragične smrti koja ga je zadesila nije doživio da njegovo remek djelo bude dovršeno.

Bazilika ima tri monumentalne fasade koje prikazuju trenutke Kristova života: rođenje, smrt i uskrsnuće prožete njegovom vječnom slavom, a unutrašnjost uređena da nalikuje veličanstvenoj šumi.

Fondacija koja stoji iza slavno nedovršene bazilike pristala platiti gradskim vlastima iznos od 41 milijun dolara nakon što je utvrđeno da ista nema građevinsku dozvolu unatoč tome što već 137 godina stoji na istom mjestu.

FANTASTIČNE ZANIMLJIVOSTI O IZGRADNJI

Kad je španjolski prodavač knjiga i filantrop Josep Maria Bocabella, tijekom posjeta Vatikanu iznio želju da se u Španjolskoj izgradi crkva slična onima koje je vidio u Italiji ubrzo je dobio prve privatne donacije i 1882. s arhitektom Francisco Paula del Villarom započeo izgradnju gotičke crkve.

Nakon samo godine dana rada Villar je dao otkaz te na njegovu dužnost stupa Antoni Gaudi kad dolazi do potpune preobrazbe dotadašnjeg projekta i rađa se današnja Sagrada.

Preuzevši projekte i vidjevši do tada učinjene radove Gaudi je odmah krenuo u micanje svih ravnih linija, jer je bio izrazito fokusiran i nadahnut prirodom s poznatom izrekom kako ništa u prirodi nije ravno, pa na fasadi nema ravnih linija, interijer je napravljen tako da stupovi predstavljaju drveća ispunjeno raznim stvorenjima, od čega dvije kornjače na glavnim stupovima predstavljaju ravnotežu između mora i kopna.

Od tri fasade koliko ih ima s vanjske strane pod budnim Gaudijevim okom dovršeno je samo Božićno pročelje, koje slavi Kristovo rođenje i sastoji se od tri portala Vjere, Milosrđa i Nade.

Zanimljivo je da su za sva lica koja su izgrađena na tom pročelju zapravo korištene maske umrlih stanovnika Barcelone toga doba ili kalupa radnika koji su radili na njenoj izgradnji, pa je ovim činom postala djelom svih ljudi.

UNIŠTENI NACRTI

Gaudi je bio svjestan da njegovo djelo neće biti završeno za njegova života stoga je izradio modele fasade za buduće arhitekte da završe djelo u skladu s njegovom vizijom, a planirao izgradnju u fazama tako da svaki budući arhitekt može dodati dio svog stila u njenom kreiranju. 

Kako svi nisu bili oduševljeni njegovim poslom 1936. skupina anarhista je provalila u crkvu i zapalila sve modele i nacrte koje je ostavio Gaudi zbog čega su pozvani najeminentniji arhitekti onog doba kako bi sastaviti nekoliko preostalih neuništenih nacrta i ponovo rekonstruirali Gaudijevu viziju bazilike. 

MANJE JE POZNATO

Kad je započela izgradnja bazilike ujedno je sagrađena škola Sagrada Familia koja bi bila namijenjena djeci građevinskih radnika koji su radili na njoj.

Gaudi je vjerovao da niti jedna građevina ne smije biti viša od Božjeg djela tj. prirodnog reljefa grada u kojem se izgrađuje, pa je tako zamislio Sagradu da bude niža od Montjuica, brda iznad Barcelone, a prema podacima o završetku gradnje središnja kula će biti visoka 168 m, što je metar niže od Montjuica te bi po tome postala najviša građevina u Europi.

Mozaik na krovu katedrale dizajniran je tako da se u njemu vidi odsjaj mjeseca čime se mjesečina pretvara u neku vrstu svjetionika koja pomorce vraća u sigurnu luku, dok preko dana sunce na krovu katedrale blješti u svoj punini zbog čega je Sagrada vidljiva iz svakog dijela grada.

PREDVIĐENI ZAVRŠETAK

Iako je izgradnja prešla tek malo više od polovice puta, njen predviđeni dovršetak zamišljen je 2026. upravo kad će se obilježiti 100-godišnjica smrti njenog tvorca Antonija Gaudija, a zanimljivo je da bi u tom slučaju njena izgradnja trajala10 puta duže nego što je bilo potrebno za izgradnju piramida ili 50 godina duže od Kineskog zida.

U kripti bazilike pokopane su samo dvije osobe, a to su čovjek koji je začetnik ideje o izgradnji crkve u Barceloni,  Bocobella,  te najveći umjetnik i sin Barcelone, Antoni Gaudi.

Izgradnja se financira isključivo od ulaznica i privatnim donacijama zbog čega je dobila naziv „Inspirativni hram“, jer njenu izgradnju ne financiraju ni vlada ni crkva, a godišnji proračun je otprilike 25 milijuna eura.

La Sagrada Familia što je u prijevodu “Sveta obitelj” proglašena je 1984. UNESCO svjetskom baštinom iako je pred njom još daleki put do dovršetka.

Bilo da ju posjetite kao mjesto molitve ili čudo arhitekture sigurno će u vama izazvati strahopoštovanje jer svojom ljepotom šokira, zadivi i očara i koliko joj god puta dolazili uvijek se javi ista misao: „Kad vidite Sagradu vidjeli ste sve.

Želimo vam puno putovanja, Barcelonu, naš najdraži europski grad, dodajte na svoju listu

Hvala

I sretan put!




Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava