BARCELONA: KAD VIDITE SAGRADU VIDJELI STE SVE

BARCELONA, KAD VIDITE SAGRADU
VIDJELI STE SVE

Najimpresivniji i najslavniji simbol Barcelone i najposjećenija znamenitost u cijeloj Španjolskoj svojom ljepotom i impozantnošću toliko zaokupi pažnju i očara da jednostavno sve ostale građevine u tom trenutku postanu nevažne i postoji samo ona.

Veličanstvena Sagrada Familia, majstorsko je djelo Antonia Gaudija, sina Barcelone i najslavnijeg katalonskog arhitekta i vizionara koji je u svojim djelima prikazivao umjetničku inovativnost kakva se rijetko sreće.

Ona je ujedno njegovo najpoznatije djelo koje je počelo s izgradnjom 1882.g., a Gaudi je preuzeo njenu gradnju godinu dana kasnije, no zbog tragične smrti koja ga je zadesila nije doživio da njegovo remek djelo bude dovršeno.

Bazilika ima tri monumentalne fasade koje prikazuju trenutke Kristova života: rođenje, smrt i uskrsnuće prožete njegovom vječnom slavom.

Gaudí je pomoću različitih stupova i vitraža unutrašnjost učinio da nalikuje veličanstvenoj šumi.

Zanimljivo je da je fondacija koja stoji iza slavno nedovršene bazilike pristala platiti gradskim vlastima iznos od 41 milijun dolara nakon što je utvrđeno da ista nema građevinsku dozvolu unatoč tome što već 137 godina stoji na istom mjestu.

FASCINANTNE ZANIMLJIVOSTI O IZGRADNJI

Kad je španjolski prodavač knjiga i filantrop Josep Maria Bocabella, tijekom posjeta Vatikanu iznio želju da se u Španjolskoj izgradi crkva slična onima koje je vidio u Italiji ubrzo je dobio prve privatne donacije i 1882. s arhitektom Francisco Paula del Villarom započeo izgradnju gotičke crkve.

Nakon samo godine dana rada Villar daje otkaz, te na njegovu dužnost stupa Antoni Gaudi kad dolazi do potpune preobrazbe dotadašnjeg projekta i rađa se današnja Sagrada.

Preuzevši projekte i vidjevši do tada učinjene radove Gaudi je odmah krenuo u micanje svih ravnih linija, jer je bio izrazito fokusiran i nadahnut prirodom s poznatom izrekom kako ništa u prirodi nije ravno, pa na fasadi nema ravnih linija, interijer je napravljen tako da stupovi predstavljaju drveća, a razna stvorenja nalaze se u unutrašnjosti.

Dvije kornjače na glavnim stupovima predstavljaju ravnotežu između mora i kopna.

JEDINO JE DOVRŠENO BOŽIĆNO PROČELJE

Od tri fasade koliko ih ima s vanjske strane pod budnim Gaudijevim okom dovršena je samo ona poznata kao Božićno pročelje, koje slavi Kristovo rođenje i sastoji se od tri portala Vjere, Milosrđa i Nade.

Zanimljivo je da su za sva lica koja su izgrađena na tom pročelju zapravo korištene maske umrlih stanovnika Barcelone toga doba ili kalupa radnika koji su radili na njenoj izgradnji, pa je ovim činom postala djelom svih ljudi.

UNIŠTENI NACRTI

Gaudi je bio svjestan da njegovo djelo neće biti završeno za njegova života stoga je izradio modele fasade za buduće arhitekte da završe djelo u skladu s njegovom vizijom, a planirao izgradnju u fazama tako da svaki budući arhitekt može dodati dio svog stila u njenom kreiranju. 

Nisu svi bili oduševljeni njegovim radom pa je 1936.g. gomila anarhista provalila u crkvu i zapalila sve modele i nacrte koje je ostavio Gaudi, pa su poslije tog nemilog događaja najeminentniji arhitekti onog doba morali sastaviti nekoliko preostalih neuništenih nacrta i ponovo rekonstruirati Gaudijevu viziju bazilike. 

MANJE JE POZNATO

Početkom izgradnje bazilike sagrađena je škola Sagrada Familia i bila je namijenjena djeci građevinskih radnika koji su izučeni da rade na njoj.

Gaudi je vjerovao da niti jedna građevina ne smije biti viša od Božjeg djela tj. prirodnog reljefa grada u kojem se izgrađuje, pa je tako zamislio Sagradu da bude nešto niša od Montjuica, brda iznad Barcelone, a prema podacima o završetku gradnje središnja kula će biti visoka 168 m, što je metar niže od Montjuica.

Po završetku bi postala najviša građevina u Europi.

Mozaik na krovu katedrale dizajniran je tako da se u njemu vidi odsjaj mjeseca čime se mjesečina pretvara u neku vrstu svjetionika koja pomorce vraća u sigurnu luku.

Preko dana se odraz sunca na krovu katedrale toliko blješti pa je građevina vidljiva iz svakog dijela grada. 

PREDVIĐENI ZAVRŠETAK

Iako je izgradnja prešla tek malo više od polovice puta, njen predviđeni dovršetak zamišljen je 2026. upravo kad će se obilježiti 100-godišnjica smrti njenog tvorca Antonija Gaudija, a zanimljivo je da bi u tom slučaju njena izgradnja trajala10 puta duže nego što je bilo potrebno za izgradnju piramida ili 50 godina duže od Kineskog zida.

U kripti Sagrade pokopane su samo dvije osobe, a to su čovjek koji je začetnik ideje o izgradnji crkve u Barceloni,  Bocobella,  te najveći umjetnik i sin Barcelone, Antoni Gaudi.

INSPIRATIVNI HRAM

Zanimljivo je da se izgradnja financira isključivo od ulaznica i privatnim donacijama zbog čega je dobila naziv „Inspirativni hram“, jer njenu izgradnju ne financiraju ni vlada ni crkva, a godišnji proračun je otprilike 25 milijuna eura.

La Sagrada Familia što je u prijevodu “Sveta obitelj” proglašena je 1984. UNESCO svjetskom baštinom iako je pred njom još daleki put do dovršetka.

Za istinsko istraživanje izvana i iznutra trebat će vam oko dva sata, bez penjanja na kule, a otvorena je svaki dan od 9:00 do 20:00 sati, uz redovnu cijenu ulaznice za odrasle od 17,00 €, dok je za studente i mlađe od 30 godina cijena 15,00 €.

NA KRAJU

Godine 2010. ju je posvetio papa Benedikt XVI, a bilo da ju posjetite kao mjesto za molitvu ili kao čudo arhitekture uvijek ćete joj pristupiti sa strahopoštovanjem. 

Mnogo puta smo ju posjetile i uvijek nas svojom ljepotom šokira, zadivi i očara, zaustavi dah na trenutak i pomislimo: „Kad vidite Sagradu vidjeli ste sve.“.

Kad posjetite Barcelonu, svakako će vas put navesti k predivnoj bazilici stoga se prepustite uživanju svim čulima.

Hvala

I sretan put!

Pratite nas na društvenim mrežama kako ništa ne biste propustili

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments