TOSKANA

TOSKANA SAVRŠENA DESTINACIJA

Kolijevka renesanse, pokrajina u kojoj je nastao talijanski jezik, gdje su krajolici Val d’Orcia UNESCO Svjetska baština, gdje se jede neslani kruh i pije Chianti vino koje je jeftinije od piva ili soka, ovčji sirevi sa začinima ili bez, top filmske lokacije “Život je lijep” ili “Pod suncem Toskane”, mjesto rođenja Pinocchia, najpoznatija djela renesanse: Michelangelov DAVID, Botticelijevo “Rođenje Venere”, mali gradići, cijene, smještaj i puno više…

ZRNCE O TOSKANI

Ne zna se što je ljepše; krajolici, tradicionalna kuhinja, povijest, umjetnička ostavština. Često se naziva “Nacija unutar naroda”, zbog svoje prejake osobnosti. Ovdje je u doba renesanse nastao talijanski jezik kakav se govori još i danas.Najpopularnija i najposjećenija talijanska regija ima 3,8 milijuna stanovnika, glavni grad je Firenza. Poznata je po nadimku “umjetnička palača Italije”.

Etruščani i Rimsko carstvo ostavili su veliki utjecaj na Toskanu, ali najpoznatija je u doba renesanse kada je iznjedrila brojne umjetnike koji su utjecali na sve ostale kulture svijeta. Bogatstvo njene kulturno-umjetničke baštine vidljivo je na svakom mjestu. Bilo da ste u velikim ili malim gradovima, crkvama, palačama, galerijama, muzejima ili samo šetate ulicama uvijek vas prati osjećaj bogatstva i inspirirani ste predivnom talijanskom regijom.

SVJETSKA BAŠTINA

Sedam lokacija u Toskani proglašeno je Svjetskom baštinom; povijesna središta gradova Firenze, Siene, San Gimignano i Pienze, kosi toranj u Pisi, palače i vrtovi obitelji Medici, a najzanimljiviji su krajolici Val d’Orcia posebni po svojim vinogradima, brežuljcima i zasađenim drovoredima. Od milja ih zovemo “Nacrtana Toskana”.

SLIKOVITI PREKRASNI GRADIĆI

Prato – postoji od 13.st., grad prijatelj mu je Sarajevo, u njemu su nastale prve tkanine koje se mogu vidjeti u Muzeju tkanina. Katedrala Sv. Stjepana i Castello Dell Imperatore su najveće građevine, a u katedrali se čuva pojas Djevice Marije koju je donio nasljednik apostola Tome.

San Quirico d’Orcia u prošlosti važno mjesto na starom hodočasničkom putu koji je povezivao sjever Italije s Rimom. Tu se nalazi predivno uređen park i odličan vidikovac s pogledom na renesansne vrtove Horti Leonini sa 14 malih tornjeva i crkvom u sredini.

Bagno Vinoni terme su sa toplom izvorskom vodom gdje se na glavnom trgu nalazi srednjovjekovni bazen.

Pienza ima prekrasne uličice od kojih je najpoznatija Ulica ljubavi i ovdje se jedu i prodaju sve varijante ovčjih sireva. U njemu su snimani kadrovi filma “Engleski pacijent”.

Montepulciano je gradić na vrhu brežuljka na koji se dolazi pješice. Poznat po najvećoj vinariji regije i vinu Nobile, uz mogućnost degustacije u vinskim podrumima. Glavni trg je Piazza Grande sa palačom i bunarom iznad kojeg stoje lavovi, zaštitni znak Medicija.

Cortona – na glavnom trgu Piazza della Repubblica – Diane Lane glumeći Frances šeta prekrasnim trgom pretvorenim u tržnicu u filmu “Pod suncem Toskane”.

Arezzo – treći grad po veličini u Toskani, glavna filmska lokacija “Život je lijep”, mjesto gdje je rođen Francesco Petrarca, grad je koji zavolite na prvu. Nekada važan etruščanski i rimski grad smješten u dolini rijeke Arno prepun je svih vrsta umjetnosti, najdomljiviji je trg sa viteškim palačama i zastavama. Zbog mnogobrojnih dućana ovdje se može obaviti odličan shopping.

Atmosfera u ovim gradovima je jako opuštena i lako se zaboravi na vrijeme, domaći su izuzetno ljubazni i topli, što razgledavanje čini užitkom.  Dovoljno je tri dana da ih se u potpunosti obiđe.

Toskanski suvenir – jedan od najpopularnijih suvenira predstavlja maštovito uređena ulazna vrata, koji su zaštitni znak malih toskanskih gradića.

PUTOPISNI TOSKANSKI RESTORANI – HRANA I VINO

Najpoznatije je vino Chianti, koje je jeftinije od piva ili sokova, iz jednostavnog razloga što je to način promocije domaćeg proizvoda. U ovakvom slučaju svatko će radije popiti čašu vina za 3 €, umjesto soka ili piva za 6 €.

Caffe Pasticceria obično predstavlja kafić, slastičarnicu i pekaru u kojoj se može popiti kava i nešto pojesti, po vrlo pristupačnim cijenama. Konkretno lasagne koštaju 7 €, a kava 2 €. U Arezzu se nalazi na glavnoj ulici i zove se Bar Stefano. Atmosfera je jako ugodna i osjeti se dodir Toskane kako u okusu tako i u ljubaznim domaćinima.

Talijanska večera uvijek se služi u slijedovima. Prvo ide juha, pa pasta za predjelo, onda slijedi glavno jelo nakon kojega dolazi salata. Uvijek je tu i dobar desert.

Toskanski kruh pravi se bez soli, zahvaljujući povijesnom događaju kada su Firenza i Pisa bile u ratu, pa su Pižani blokirali dostavu soli u nadi da će se ovi predati. No, oni su ubrzo naučili jesti neslani kruh koji je i danas takav.

Najpoznatiji su ovčji sirevi u svim varijantama, začinjeni ili ne, a servirani po starosti uz umak, najmlađi sa umakom od kruške, stariji s medom, a najstariji s lavandom, jako ukusno.  

Dnevne temperature u ovo su doba godine oko 30 stupnjeva, noćne do 20, ali nije sparno zbog velike količine zelenila što je odlično za šetnju toskanskim gradićima.

SUPER SMJEŠTAJ

Montencantini Terme su odlično mjesto za smještaj, jer su udaljene od malih gradova u prosjeku pola sata, a same toplice se sastoje od mnogobrojnih hotela koje nude smještaj za svaki džep.

MALO O CIJENAMA TO SVAKOG ZANIMA 

Voda u Italiji nije za piće, najjeftinija 1,5 l može se naći u dućanima po cijeni od 1,20 €.

Cijene kave kreću se od 2 € na više i preporučamo piti Caffe latte, jer je najsličnija našoj kavi s mlijekom.

Cijena sladoleda se kreće ovisno o kvaliteti od 2 € na više, najbolji sladoled probali smo u Montepulcianu, Caffe Poliziano u glavnoj ulici, gdje kuglica stoji 3 €, savršenog, kremastog i bogatog okusa.

NAPOMENA Gdje god da se nađete u Italiji uvijek se naplaćuje pogled na znamenitost od 1 € na više i što je vaš pogled bolji to je i račun veći. Iznenađenje!

MEDICI – BANKARI I VLADARI

Otisak obitelji Medici nalazi se u svakom mjestu Toskane. U svim gradovima može se pronaći njihov grb i znakovlje kao podsjetnici njihove moći i nalaze se na fasadama kuća. Kada na trgovima ili parkovima ugledate kipove sa dva lava oni su znak da je na ovim prostorima živjela ova moćna obitelj. 

Vladavinu su započeli sredinom 15. stoljeća kada su osnovali prvu i najveću banku u Europi. Tada im se utjecaj toliko proširio da su postali jedna od najvažnijih obitelji cijele Europe. To im je olakšalo dolazak na političku vlast u Firenzi, iako su službeno bili građani, a ne monarsi do 16. stoljeća, a na vlasti su ostali gotovo do sredine 18. stoljeća.

CELEBRITYJI ONOG DOBA

Michelangelov David nalazi se na trgu u Firenzi.

Leonardo da Vinci stvaralac je dva najpoznatija renesansna djela na svijetu: “Mona Lisa” i “Posljednja večera”.

Niccolo Machiavelli, rođen u Firenzi, poznat po djelu “Vladar” zbog kojeg se smatra “prorokom demokracije”.

Amerigo Vespucci, rođen u Firenzi, po kojem je Amerika dobila ime.

Galileo Galilei, rođen u Pisi, otac moderne znanosti, fizike, astronomije, koji je zbog naučavanja da se zemlja vrti oko sunca proglašen heretikom od strane Katoličke crkve te mu je nakon smrti zabranjeno obilježavanje groba. Njegov srednji prst čuva se u njegovom muzeju u Firenzi, a grobnica u bazilici Santa Croce također u Firenzi i u njegovoj blizini leži drugi velikan, Michelangelo.

Botticellijevo “Rođenje Venere” nalazi se u muzeju u Uffizi.

Najpoznatiji celebrity današnjice iz ove regije je Oskarom nagrađeni komičar, glumac, redatelj i scenarist Roberto Benigni, rođen u malom mjestu pored Arezza, Manciano La Misericordia gdje mu je podignut brončani spomenik visine 4,5 m.

Budući da je ova talijanska regija zelena sva četiri godišnja doba, možete ju posjetiti kad god zaželite jer svako godišnje doba je pravo doba za posjet božanstvene TOSKANE.

Toplo preporučamo putovanje malim gradovima jer upoznajete dušu Toskane i u izravnom se dodiru s fantastičnom prirodom.

Hvala! I sretan put!

 

Pratite nas na našim stranicama kako ne biste ništa propustili

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments