AUSTRALIA

AUSTRALIJA
RAJ NA ZEMLJI

Što ovaj fantastičan, bogati i najmanji kontinent na svijetu čini toliko privlačnim? Kako izgleda život u zemlji visokog standarda? Turistička viza u 24 sata! Koja je najbrža avionska relacija? Je li strašan prelazak australske granice? Top turističke destinacije! Cijene i troškovi života? Automobilom po gradu. Život u Sydneyu. Katedrala, glavni park, prvi shoping centar. Ljubazni i otvoreni ljudi. Najrazličitije životinje na svijetu. Kako izgleda izlazak? Što je dućan s kućicama? Najpoznatije plaže, nacionalni parkovi i puno više iz prve ruke.

SAVRŠENA “JUŽNA ZEMLJA”

Na spomen Australije na pamet nam prvo padaju klokani, Opera, bumerang, koale…

Ovaj najkasnije otkriveni kontinent prema ostalima izgleda kao pravi shorty. Naime, najniži je od svih sa prosječnom visinom 305 m. Osim toga i najmanji je na svijetu.

James Cook je prvi Europljanin koji se doplovio na njene obale 1770.

Englezi su ovdje slali svoje zatvorenike koji su prvi puta iskrcani 20.01.1788. u Botany Bayu.

Uređena je kao parlamentarna monarhija s glavnim gradom Canberrom. Sydney i Melbourne se nisu mogli dogovoriti oko toga koji grad će biti glavni pa su izabrali Canberru.

Čine ju šest država: Queensland, New South Wales, Victoria, Južna Australija, Zapadna Australija i Tasmanija, osam teritorija i dva otočja Cocos i Christmas Island, kao i australski arktički teritorij

ZASTAVA

Kombinacija britanske zastave i zviježđa Južnog križa koje je najsjajnije zviježđe južnog neba iznad naše planete i zvijezde Commonwealtha.

Šest od  sedam krakova predstavlja 6 saveznih država, a sedmi krak je sav ostali australski teritorij.

Aboridžini su domoroci kojih danas ima 427 000. 

Ime im potječe iz latinskog „ab origine“ što znači od početka, odnosno da su ovdje bili od pamtivijeka.

Samo u slučajevima kada Aboridžinka rodi dijete ono se smatra Aboridžinom.

Žive u socijalnim stanovima i uživaju sve društvene povlastice. 

Može ih se sresti na ulicama kako sviraju didgeridoo i prodaju rukotvorine od kojih su najčešći bumeranzi. 

 Prepoznatljivi su po tehnici crtanja točkanjem.

VIZA I NAJKRAĆI PUT

Godinama je ovo najpoželjnija turistička destinacija i nalazi se među top 10 odredišta na svijetu. Jako je otvorena prema inozemnim turistima. Turistička visa Evisitor dobije se u roku od 24 sata, besplatno.

Jednostavnim ispunjavanjem aplikacije na stranicama australske vlade koja je razumljiva i djeci i starijima za samo jedan dan dobije se ova viza koja je važeća godinu dana. Potrebno je osnovno znanje engleskog jezika, malo kompjutorskih vještina, potpuna iskrenost i voila! Viza je vaša. Dozvoljeni boravak sa ovom vizom je maksimalnih 3 mjeseca Down Under.

Ima zavidnu avionsku infrastrukturu koja je svakako i nužna radi geografske izoliranosti kontinenta. Najbolja i najkraća linija je Zagreb – Doha – Sydney koji let traje 28 sati s Qatar Airwaysom,  najsigurnijom aviokompanijom na svijetu. Redovna linija polazi svaki dan u 9,50 sati sa zagrebačke zračne luke. Moderan, luksuzan, udoban, ogroman, sa dobrom hranom i osobljem, let ovim jumbo jetom je prava hedonistička oaza.

PRELAZAK AUSTRALSKE GRANICE

Nigdje nismo osjetili topliju dobrodošlicu kao na australskoj granici. Srdačni i ljubazni carinici i policajci sa širokim osmjehom zaželjeli su nam: „Dobrodošli u Australiju! Nadamo se da ćete uživati u boravku.“ . 

Negdje oko sredine leta svaki putnik u avionu dobije upitnik na kojem je popis svih stvari, predmeta, hrane i informacija na kojima je potrebno odgovoriti sa Yes ili No.  Pitanja su npr. Jeste li zadnjih 14 dana bili u kontaktu sa domaćim životinjama, Imate li tuberkulozu, Unosite li sjemenke, sušeno lišće, pluto ili drvo, Imate li lijekove, Unosite li meso, suhomesnate proizvode i prerađevine, i slična pitanja na koja je najvažnije da odgovorite istinito. Ako nosite hranu kao što smo mi nosili, a odnosi se na kekse, čokolade, bombone, rakiju i sl. preporučam da stavite Yes. Tako smo mi savjetovani od stjuardese. Kada smo došli na samu carinu poslali su nas u dio koji se zove karantena, jer tamo idu svi koji su stavili Yes. To je obični carinski prijelaz samo nosi takav naziv. Carinik obično samo upita što nosite od hrane i nakon toga slobodno uđete u zemlju. Važno je da ste iskreni. Ako za nešto niste sigurni u koji dio pripada kod ispunjavanja upitnika uvijek se možete obratiti stjuardesama koje su jako ljubazne ili  nekom Australcu koji sjedi do vas. Važno je znati da se nikakve sjemenke, drveni proizvodi, niti pluto ne smiju unositi u Australiju – nikada. Detaljan popis zabranjenih tvari i supstanci također možete naći na stranicama immi.au ako za nešto niste sigurni.

Rakija je uvijek najbolji poklon i strašno je skupa u Australiji. Dozvoljeno je unijeti 2 litre po osobi i preporučamo da ju prelijete u plastične boce i dobro obljepite selotejpom kako se ne bi razlila u koferu.  Napominjemo da su Australci jako svjesni štetnosti pušenja i dozvoljeno je unijeti samo 30 komada cigareta, znači kutiju i pol.

Budite bez brige i samo opušteno. I eto vas! U raju na zemlji.

SYDNEY ZAUVIJEK U SRCU

Ljubav na prvi pogled. Kozmopolit. Ovaj čisti, predivan i najljepši grad na svijetu, poznat je po dvije najznačajnije građevine Opera House i Harbor Bridge. Zanimljivo je što je Opera građena kao školjke, a pokrov na fenomenalnim krovovima su keramičke pločice iz Švedske. U prizemlju se nalazi luksuzni restoran, u unutrašnjosti 7 dvorana, a otvorila ju je kraljica Elizabeta II 1973. Najpoznatiji lučki most se boja 365 dana i kada se dođe do kraja mosta opet se kreće ispočetka. Više o njima možete pročitati u našem blogu “DAMA I MANEKEN”.

Ovako to ide kada ste u gradu. Obavezno kupite Opal karticu u dućanu nešto nalik našem kiosku, koja vam služi za prijevoz. Na nju stavite 20 AUD i to bi vam moglo trajati dva dana dok obilazite. Od Opere do mosta, iako na slikama izgledaju blizu, zapravo je jako velika udaljenost pa je potrebno ponijeti udobnu obuću. Popijte piće ili nešto pojedite u Opera baru koji je uz samu kuću, jer pogled je apsolutno prekrasan. Cijene nisu pretjerane.

Ako ste pušač dok šećete gradom gotovo nemoguće je zapaliti cigaretu na ulici. Zabranjeno je pušenje kod svake znamenitosti. Udaljenost od vrata ili prozora dok pušite mora biti 4 metra, znači gotovo nigdje, osim pokraj nekih koševa ili kanti za smeće, jer obično kod njih nema zgrada. A cijene cigareta su toliko skupe, najjeftinija kutija je 20 AUD da ćete sigurno smanjiti, a možda i zauvijek prestati pušiti.

Svakako valja obići i Darling Harbour gdje se nalazi Aquarium i muzej Madame Tussaud, te prekrasni brodovi koji su zapravo klubovi u svim mogućim temama od countrya, svemira, striptiza, disca, ravea.

Katedrala Sveta Marija od Križa izgrađena u gotičkom stilu, kamen temeljac postavljen je prije dvije stotine godina i najduža je crkva u Australiji. Pročelje je napravljeno po uzoru na Notre Dame.  Zanimljivo je da  se nalazi okrenuta u smjeru sjever-jug, za razliku od ostalih katedrala na svijetu koje su u položaju istok-zapad. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se i zgrade željeznice, najstarija zgrada u Sydneyu.

Dojmilo nas se kako se neboderi i visoke zgrade nalaze samo u centru grada između kojih je zadržana neka stara građevina koja pripada baštini i izuzetno je zaštićena. Staro i novo ovdje je ukomponirano do savršenstva. Ostatak grada širi se na brežuljkastom reljefu Sydneya i građevine nisu visoke.  

Za ovaj obilazak biti će vam potreban cijeli dan što je odlično jer ćete uspjeti vidjeti i Sydney po noći što nikako nije za propustiti.

BONDI BEACH – SURFANJE, ZABAVA, KUPANJE

Kupanje na ovoj plaži stvarno je prava avantura. Ako se zateknete u ljetnom periodu, kada je temperatura vode iznad 20 stupnjeva, dobro je znati slijedeće. Uvijek je zastavicama označeno područje gdje je dozvoljeno kupanje i to je obično samo jedan dio plaže. U ostalom dijelu je strogo zabranjeno. Spasitelja ima na pretek, a za vrijeme vašeg plivanja iz zraka vas nadzire helikopter. Struje su izuzetno jake i gotovo je nemoguće plivati, tako da je predviđeno samo za najbolje plivače. Isto tako morski psi ovdje nisu rijetkost. Ali za odvažne svakako preporučamo. Za manje hrabre postoje bazeni uz sam ocean koje valovi pune svježom morskom vodom. Također je odlično iskoristiti šetnicu koja se proteže  desetak kilometara uz ocean i grli obalu te spaja nekoliko plaža od kojih je jedna Tamarama. Uz šetnicu su postavljene skulpture, a u daljini se nerijetko mogu vidjeti kitovi.

FEATHERDALE ZOO PARK – SVE AUSTRALSKE ŽIVOTINJE

Zoološki vrt u kojem možete vidjeti sve australske životinje. Valja spomenuti da su čak 95 % sisavaca, 70 % ptica, 88 % reptila i 94 % žaba australski endemi i ne mogu se vidjeti nigdje drugdje u svijetu. U ovom zoološkom su vombati, valabiji, emui, krokodili, klokani, kakadui, čudnovati kljunaš, zmije i pauci, tasmanijska neman, ptica potomak dinosaura, mravojedi i ostale neobične životinje. Tu je jedinstvena prilika da se slikate s koalama ili s dingom, o tome smo pisali u našem blogu: Koale vrište kao djeca i imaju otisak prsta”. Dozvoljeno ih  je hraniti hranom koju za 5 AUD kupite na ulazu u park. Park je stvarno jedinstveni doživljaj.

QUEEN VICTORIA BUILLDING – ŠOPING, HRANA, PIĆE

Ovo je prvi šoping centar otvoren u Sydneyu sredinom 19. stoljeća  i to je još i danas. U njemu su smješteni brojni dućani i trgovine, ugostiteljski i poslovni objekti. Nismo vidjeli poznate europske robne marke, nego je sve potpuno različito od europske mode. UGG obuća je u svim varijantama i četiri puta jeftinija nego kod nas. Unutrašnjost zgrade fenomenalno je uređena, a izvana je prava ljepotica. Svakako posjetiti.

HYDE PARK – NA KLUPI UZ IBISA

Veliki i napopularniji park u centru Sydenya. Ovdje je spomenik kraljici Viktoriji i to je najstariji park ovog grada. Ibisi su na svakom koraku i možete jednostavno sjesti na klupu i uživati u ovim dugonogim pticama sa zavijenim kljunom koje će vam rado praviti društvo. Samo pripazite da vam ne otmu hranu!

.

DUĆAN KUĆICA – NEVIĐENO

Ovakav dućan nismo nigdje vidjeli na svijetu. Radno vrijeme mu je od 9-17 sati i prodaju se kuće. Znači možete ući u svaku uređenu i namještenu kuću koja je primjerak ponuđen na prodaju. Kuće su stvarno savršene, od arhitekture do prekrasnih rasporeda i uređenja interijera. Ako vam se neka kuća svidi i imate građevinsko zemljište u Sydneyu, koje je strašno skupo, kupite kuću i u roku od mjesec dana od kupovine, možete useliti. Oni vam garantiraju da će kuća biti sagrađena u roku i to tako  je.  Predobro. Tu se može provesti dobar dio dana i svakako preporučamo pogledati, jer u takvom okruženju ideje za gradnju i uređenje samo naviru.

BLUE MOUNTAINS – PLAVE PLANINE

Nalaze se 50 km od Sydneya i stvarno su ogromno svjetsko prirodno čudo. Zovu se Plave ili Modre iz razloga što šuma se eukaliptusa, koja prekriva planine, isparava u zrak i sprječava puni prodor svjetlosti, zbog čega nastaje plavičasti zrak. Izgledaju kao da su prekrivene plavim velom. Veličanstveni spektakl. Priroda toliko lijepa od vodopada, malih jezeraca, prekrasno uređenih šetališta i staza, kakadua kojih ovdje ima more, svakako TOP destinacija za sve. Također valja nadodati da su tu smještene i TRI SESTRE koje nose naziv po staroj aboridžinskoj legendi o tri sestre i tri muškarca, koje su zbog ljubavi pretvorene u stijene.

AUTOMOBILOM PO GRADU

Kada se vozite automobilom kroz Sydney svugdje se poštuju propisi. Ako na znaku pište 50 km/h toliko se vozi. Nema bezglavog divljanja i juriša po cesti. Na narančasto svjetlo se već koči i zaustavlja, a ne juri se da bi se prošlo. Vezanje u pametnim automobilima, koji su ovdje potpuno normalni, je obavezno i to na zadnjem sjedištu. U gradu s preko 4 miliona stanovnika nemate osjećaj gužve niti jurnjave po cestama, sve nekako lagano teče, kao rijeka.  Ako se odlučite voziti po gradu trebat će vam vremena da se priviknete na vožnju lijevom stranom, što je u počeku jako zbunjujuće. A ako slučajno uđete u jedan od mnogobrojnih kružnih tokova, sretno!

KAKO IZGLEDA IZLAZAK

Potpuno drugačije nego kod nas. Izlazi se već oko 19 ili 20 sati i mora se biti punoljetan. Teško ćete sami ući u klub ili pub ako nemate 18 godina. Ako imate manje godina morate obavijestiti vlasnika i nadležne, te ih zamoliti za dozvolu da biste bili u njihovom objektu pod nadzorom odrasle osobe. Na ulazu vas dočeka zaštitar koji vam skenira putovnicu, koju uvijek nosite sa sobom. Također se na ulazu pokraj zaštitara nalazi ogromna kutija i na podu oznaka gdje morate stati i uslikati se. Naime, svaki vlasnik obavezno mora znati tko mu je u lokalu po imenu i prezimenu i po fotografiji. Ovo se radi da ukoliko dođe do požara ili izbije neka tučnjava u objektu, u tom slučaju vlasnik može utvrditi tko je odgovoran i koliko ljudi ima u lokalu. Sve je okruženo nadzornim kamerama. Oko 21 sat ulaze policajci i pregledavaju ID svakom gostu. Ako ste mlađi od 18 godina lokal napustite pet-deset  minuta prije 21. Ako slučajno dođete u alkoholiziranom stanju ili se osjetite na alkohol, možete se odmah vratiti kući, jer vas u lokal neće pustiti. Dozvoljeno je pušiti u za to predviđenim mjestima. Sve se zatvara se u ponoć ili 1,00 sat. Ovakav primjer izlaska stvarno je odličan.

LJUBAZNI I OTVORENI LJUDI

Australci se često uspoređuju s klokanima koji se ne mogu kretati unatrag, nego uvijek idu naprijed prema radosnoj i svijetloj budućnosti. To treba biti moto svakog pojedinca.

Jako su ljubazni i otvoreni, pravog kozmopolitskog shvaćanja. Nema nikakvih diskriminacija i svi će vam uvijek biti na raspolaganju za pomoći. Široki osmijeh i dobra volja su svakodnevnica. Uvijek vlada prijateljska atmosfera. Također tu nikada za ništa niste prestari. Mates!

PITKA VODA I SUNCE

Voda u Sydneyu je izrazito mekana i svilenkasta. Pitka voda nalazi se na svakom koraku i svugdje. Kada operete kosu nije potrebno stavljati regenerator, jer voda obavi sav posao. Isto tako za napomenuti je da je sunce izrazito jako i čim se pojavi možete osjetiti paljenje kože bez obzira na doba dana. Ako se sunčate obavezno je koristiti najjače zaštitne faktore i kremu uvijek nositi sa sobom.

Za ovaj fantastičan, najudaljeniji kontinent, koji nas je očarao svojom ljepotom, otvorenošću, mirisima i bojama i na koji ćemo se bez razmišljanja uvijek vraćati možemo samo reći

Ako postoji raj na zemlji, onda je to Australija.

Želimo vam puno putovanja i neka jedno od njih bude Australija!

Hvala

I sretan put!

Pratite nas na našim stranicama kako ne biste ništa propustili