ALBEROBELLO – BEZVREMENSKI DRAGULJ JUŽNE ITALIJE

Očarane selom trulija i izvanrednom suhozidnom gradnjom sa stožastim krovovima, koje i danas stoje kao u drevna vremena na prostranstvu od više od 1500 trulija, definitivno postaju mjesto naše preporuke za dodati na bucketlistu. Dobrodošli u Alberobello, bezvremenski dragulj južne Italije!

Smješten je u srcu regije Apulija u južnoj Italiji u kojoj stoji kao dokaz jedinstvene arhitektonske domišljatosti i kulturnog naslijeđa. Poznat po svojim kultnim kućicama trulijima, ovaj mali gradić nudi zadivljujuću mješavinu povijesti, šarma i tradicije koja oduševljava posjetitelje iz cijelog svijeta kakva se rijetko sreće.

Ovo živahno mjesto odmah izmami osmijeh na lice i ubrzo smo shvatile da je potreban dublji posjet kako bismo ga doživjele u potpunosti.

Ime mu je Alboris Belli što znači prekrasno drveće. Prema legendi, tu je nekada bila hrastova šuma koja je posječena kako bi se napravio prostor za novi grad.

Postoje dva moguća porijekla riječi truli. Možda dolazi od grčke riječi tholos što znači kupola ili od latinskih riječi trullum ili turris što znači toranj. Obje varijante savršeno opisuju oblik stožastih krovova kuća.

Srce i duša njegove privlačnosti su truliji, bijele kamene kuće prekrivene stožastim krovovima, izgrađene tradicionalnom tehnikom suhozida. Ova metoda, koja uključuje spajanje kamenja bez upotrebe žbuke se i dan danas prenosi generacijama.

Jedna od najfascinantnijih činjenica njihove izgradnje je dizajn osmišljen kako bi se izbjeglo plaćanje poreza.

Njegova zanimljiva legenda govori da je grof od Conversana, Andrea Matteo Acquaviva, posjedovao veliko nenaseljeno područje te je naredio svojim radnicima da sagrade kamene kuće i tamo se nasele. Morali su posjeći hrastovu šumu kako bi izgradili naselje od vapnenačkih gromada bez žbuke zbog čega su truliji izgledali vrlo nestabilno. Ovo je bio genijalan način izbjegavanja poreza na imovinu jer ako su kuće izgledale nestabilno ili kao privremeno boravište, nisu bile oporezive. Legenda kaže da su te kuće trebale biti lako srušene u slučaju španjolskih kraljevskih inspekcija i odmah nakon toga obnovljene.

Upravo su zbog toga truliji posebno zanimljivi, ne samo zbog njihovog osebujnog i slikovitog oblika, nego i zbog same tehnike gradnje koja govori o duhovitim i domišljatim seljanima koji su nadmudrili omražene poreznike.

Trulli Sovrano je muzej s originalnim namještajem iz 19. st. i jedini je dvokatni truli u mjestu u kojem se može dočarati kako je izgledao život u ono doba. Bila je to kuća srednje klase, a danas bi se mogla usporediti s namještajem koji se može pronaći u starinskim smještajima ili na imanju djeda i bake.

Stanovništvo je u prošlosti bilo vrlo relogiozno te su ukrašavali krovove raznim simbolima što je vidljivo skoro na svakom truliju.

Jarkom bijelom bojom su po krovovima crtani simboli Merkura, Jupitera, ili primitivni simboli poput molitve koja se iz svijeta uzdiže Bogu, magični simboli kao što su trozubac koji označava trojstvo i Omega koji predstavlja Boga te na kraju kršćanski simboli Sunca koji predstavlja Krista i probodeno srce Marijino.

Vjerovalo se da se da ovi simboli nude zaštitu ili donose sreću, odražavajući duboko ukorijenjena vjerovanja i tradiciju lokalnog stanovništva.

Danas je još jedno arhitektonsko čudo mjesta crkva Sv. Ante izgrađena početkom 20. st. u stilu trulija i predstavlja vjerski simbol grada.

DVA GRADSKA DIJELA

Alberobello je podijeljen u dva okurga od kojih svaki nudi jedinstven pogled na život i arhitekturu grada, Rione Monti koji je turističko područje, dok je Aia Piccola uglavnom rezidencijalna četvrt.

Putujući cestom kroz Alberobello, gradom koji ima nešto više od 11.000 stanovnika,  prolazi se kroz mirniju, uglavnom rezidencijalnu četvrt u kojoj se također u dvorištima kuća mogu vidjeti truliji u njihovom tradicionalnom obliku. Gotovo svaka kuća ima jednog trulija što putovanje do glavnog odredišta čini uzbudljivijim, a s obzirom da u nekima od njih i danas živi lokalno stanovništvo iskustvo putovanja postaje autentičnije.

Spoj ova dva okruga prikazuje sposobnost grada da očuva svoju baštinu prilagođavajući se suvremenim turističkim trendovima.

Na brežuljku je smješteno turističko područje koje je dom više od tisuću trullija. Lutanje njegovim uskim, krivudavim ulicama kojima se nižu šarmantne, bijele kuće, od kojih su mnoge pretvorene u trgovine, restorane i smještaj za goste, donosi neopisivi doživljaj i odvodi vas u jednu potpuno drugu realnost.

Tijekom ljetnih mjeseci je prepun aktivnosti zbog mnogobrojnih turista koji hrle kako bi uživali u jedinstvenom povijesnom štihu kada poput divova koračaju skrivenim uličicama malih trulija.

ŽIVA BAŠTINA

Alberobello nije samo povijesno mjesto, danas je to živa zajednica koja diše i nastavlja slaviti svoju baštinu kroz razne kulturne događaje i festivale. Tijekom cijele godine u gradu se održavaju događanja koja prikazuju tradicionalnu glazbu, ples i kuhinju, pružajući živopisan uvid u lokalnu kulturu. Ujedno nudi turistima boravak u trulijima od kojih su neki pretvoreni u smještaj za goste za što potpuniji doživljaj i iskustvo.

Ovi događaji privlače posjetitelje iz cijelog svijeta, dodatno učvršćujući status Alberobella kao kulturnog svjetionika.

Zbog svog slikovitog i jedinstvenog izgleda, Alberobello se koristio kao mjesto snimanja raznih filmova i TV emisija, što je dodatno pridonijelo njegovoj privlačnosti.  

Za pogled iz ptičje perspektive postoje mnogobrojne terase s kojih se može vidjeti cijelo mjesto, u nekima je ulaz besplatan dok se u druge ulazi kroz suvenirnice u kojima je potrebno kupiti neku sitnicu kako bi vas pustili na krov, ali svakako se isplati jer je iz njih pogled na cijelo mjesto fenomenalan.

ZA KRAJ

Alberobello svojim jedinstvenim kućama i bogatom kulturnom baštinom predstavlja bezvremenski dragulj južne Italije, a njegova sposobnost da se prilagodi i napreduje u modernom svijetu, čini ga izvanrednim odredištem.

Kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a od 1996., Alberobello nije samo izvanredna destinacija već i simbol ljudske kreativnosti i otpornosti.

Ovih nekoliko sati koje smo provele u selu trulija osjećale smo se kao da smo ponovo djevojčice u istraživanju nekog drevnog kraljevstva u kojem su živjeli neobični i duhoviti stanovnici u potpunosti prenesene u njihovu šarmantnu realnost.

Svaka mala uličica donosi novo uzbuđenje, iza svakog zavoja krije se nešto fenomenalno, a istraživanje najboljih pogleda s terasa na selo čini avanturu potpunom.

Da postoji ijedno mjesto na svijetu toliko slatko da bi ga pojele, za nas bi to definitivno bio Alberobello.

Želimo vam puno putovanja, fenomenalno i najromantičnije selo trulija na svijetu dodatje na svoju listu!

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava