AUSTRALIJA I DIDGERIDOO – INSTRUMENT VJETRA

Prolazeći zaljevom prema Kući Opere autohtoni Australci sviraju didgeridoo pozivajući svakog prolaznika da zastane i posluša čudesan zvuk najstarijeg instrumenta na svijetu.

Načinjen je od tvrdog stabla eukaliptusa koji predstavlja jednu od najraširenijih biljnih vrsta u Australiji, a iznutra prošaran stotinama rupica koje su izgrizli termiti zbog čega nastaje poseban, tutnjajući zvuk.

Može biti dugačak i do tri metra te se izvorno koristio kod obrednog plesa i pjevanja.

Autohtoni Australci ga sviraju u YOLNGU stilu, što znači da upuhuju zrak kroz gornji i uži dio dugačke cijevi dišući na nos, a vibrirajućim usnama uz pomoć jezika i obraza izbacuju pohranjeni zrak iz usta u dugačku cijev stvarajući vibrirajuće tonove. Prije toga usta namažu crnim voskom divljih pčela bogate arome.

Naziv je dobio od iseljenika koji su po dolasku u Australiju čuli neobičan instrument zbunjujućeg zvuka pa su ga nazvali prema onome što su čuli: “didgeridoo”.

Smatra se muškim instrumentom i prema staroj legendi ako bi djevojka zasvirala didgeridoo zatrudnjela bi, mada danas postoji novija verzija iste legende koja kaže da bi postala neplodna.  

Ima samo jednu notu, a ovisno o maštovitosti i sposobnosti izvođača se može činiti kao da svira cijele kompozicije.

Iako je za autohtone Australce i nadalje dio duhovnosti i svetih obreda, posebno u sjevernoj Australiji, danas je prepoznat u cijelom svijetu kao glazbeni instrument koji je naišao na široku zainteresiranost i primjenu.  

Predivan spoj ekologije kroz potpuno prirodan instrument, etno glazbe jedne kulture u nestajanju i velikih nebodera koji prate zaljev nevjerojatan je doživljaj gdje sve odjednom postane jasno.

Slušajući ga pred očima nam prolaze slike nekih starih obreda iz vremena kad su čovjek i priroda bili potpuno sjedinjeni, odvedi nas od užurbane stvarnosti betonskih džungli i na trenutak osjetimo vlastitu povezanost s majkom prirodom.

Kao da na trenutak čujemo kako planeta Zemlja razgovara s nama pa pomislimo kad bi zemlja imala glas bio bi to zvuk didgeridooa.

Zemlja nam je svima zajednička, čuvajmo ju za naše nasljednike!

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava