AUSTRALIJA – NEVJEROJATNE ČINJENICE O “ZEMLJI ISPOD”

Top zanimljivosti

Australija je kontinent koji se geografski nalazi u cijelosti na južnoj hemisferi naše planete i broji tri ovce po glavi stanovnika. Gotovo je iste veličine kao i kontinentalni dio Sjedinjenih Američkih Država i jedina na svijetu nema aktivni vulkan.

Okružena s tri različita oceana: Tihim oceanom na istoku, Južnim oceanom na jugu i Indijskim oceanom na zapadu.

Čine ju šest država: Queensland, Novi Južni Wales, Victoria, Južna Australija, Zapadna Australija i Tasmanija, osam teritorija i dva otočja Kokosovi otoci i Božićni otok, kao i australski arktički teritorij.

Zastava prikazuje kombinaciju britanske zastave i zviježđa Južnog križa koje je najsjajnije zviježđe južne polutke planete te najveće zvijezde koja predstavlja zemlje Commonwealtha čijih šest od sedam krakova simboliziraju šest saveznih država, a sedmi krak je sav ostali australski teritorij.

Kako se Sydney i Melbourne nisu mogli dogovoriti koji će biti glavni grad odlučeno je da to bude Canberra u unutrašnjosti, udaljena 246 km od Sydneya i 466 km od Melbournea, a rivalstvo oko dva najveća grada o tome koji je bolji traje do danas.

Ima nešto više o 25 milijuna stanovnika, 90% australskog stanovništva živi unutar pedeset kilometara od obale, a 25% stanovništva rođeno je u nekoj drugoj zemlji svijeta.

Valuta je australski dolar koji se smatra najnaprednijom valutom na svijetu, potpuno je vodootporan i napravljen od polimera, ima dio koji je proziran i poznato je da ga je gotovo nemoguće krivotvoriti.

Druga je zemlja na svijetu koja je ženama dala pravo glasa 1902. godine, nakon što je to prvi učinio Novi Zeland, a bila je jedna od osnivačica Ujedinjenih naroda.

Kad se Aussie, što je sleng i kratki oblik za Australca, izgovori radi zabave uz šištanje na kraju, zvuči kao riječ Oz. Stoga se Australija u neformalnom jeziku naziva Oz.  

Australski naglasak se pojavio nakon dolaska europskih doseljenika 1788. koji su došli na jedanaest brodova iz različitih dijalektnih područja Engleske.

Australci pozdravljaju s G’day, a pristojno je odvratiti s Good on ya.

Naziva se Down Under  “Dolje Ispod” što proizlazi iz činjenice da se zemlja nalazi na južnoj hemisferi planete smještena ispod mnogih drugih zemalja na svijetu.

Mate je riječ koja se koristi za prijatelje i poznanike te se najčešće izgovara na kraju rečenice, a rastegnuti  “maaaate”  označava prijateljstvo stvarajući opuštenu atmosferu između sugovornika.

1970. Australci su prvi na svijetu donijeli zakon o vezivanju sigurnosnim pojasom koji je i danas jako strog jer je vezanje obavezno na svim sjedalima i prednjim i stražnjim, a kazne za nevezivanje idu u nebesa. 

Autohtoni Australci su izvorni stanovnici kontinenta, ime im potječe iz latinskog „ab origine“ (Aboridžin) što znači od početka, odnosno da su ovdje od pamtivijeka i procjenjuje se da na ovom području žive preko 50.000 godina kao najstarija civilizacija na svijetu.

Danas ih se može sresti na ulicama kako sviraju didgeridoo i prodaju rukotvorine od kojih su najčešći bumeranzi ili slike nastale njihovom tradicionalnom tehnikom crtanja – točkanjem.

Australsko nacionalno jelo je pečena janjetina, a od legendarnih namirnica koje treba probati su Vegemite, Tim Tam keksi, mesna pita, Anzac keksi i torta Pavlova.

Još davne 1856. zahvaljujući australskim klesarima uvedeno je osmosatno radno vrijeme.

Prvi policajci na kontinentu su bili nekadašnji osuđenici s najboljim vladanjem.

Ponosna je vlasnica najduže ravne ceste na svijetu koja prolazi kroz dvije države ukupne dužine 1365 kilometara.

Veliki koraljni greben najveća je živa struktura na svijetu i sastoji se od gotovo 3000 pojedinačnih grebena i može se vidjeti iz svemira. Veliki koraljni greben ima svoj poštanski sandučić.

Pronašle smo Nemu!

Najstariji fosil na svijetu od 3,4 milijarde godina otkriven je u Australiji.

Dom je 10.685 plaža za koje bi bilo potrebno 29 godina života da ih se sve posjeti pri tom se misli svaki dan druga plaža.

Ima oko 600 vrsta eukaliptusa koji se često nazivaju drvećem gume.

Ograda Dingo prelazi više od pet tisuća kilometara kroz Južnu Australiju i Queensland i tri puta je duža od Kineskog zida.

Na Dan Australije u Brisbaneu se svako godine održava Svjetsko prvenstvo u utrkama žohara.

Queensland, Brisbane

Godine 2005. zaštitarima u Parlamentarnoj kući u Canberri zabranjeno je ljude nazivati ‘mate’. Zabrana je trajala samo jedan dan.

Jednom je jedan Australac pokušao preko eBaya prodati susjednu zemlju Novi Zeland.

Australci koriste klasičnu glazbu u borbi protiv kriminala pa su 2013. u državi Victoriji puštali Bacha i Beethovena sa zvučnika u trgovačkim centrima kako bi odvratili tinejdžere od sitnih nedjela.

Više od 80% australskih biljaka i životinja jedinstveno je na ovom kontinentu i nema ih nigdje drugdje u svijetu uključujući najpoznatije tasmanijskog vraga, koale, klokane i emue, a klokana ima preko šezdeset različitih vrsta.

I klokani i emui su simboli zemlje i nalaze se na australskom grbu i nemaju sposobnost hodanja unatrag zbog čega simboliziraju Australce koji se uvijek kreću naprijed prema svijetloj i vedrijoj budućnosti bez osvrtanja na prošlost.

Dom je 21 od 25 najotrovnijih zmija na svijetu, a najsmrtonosnija morska životinja je meduza i odgovorna je za više smrtnih slučajeva godišnje od zmija, morskih pasa i krokodila.

Dingo izgleda kao pas, ali ju puno bliži indijskom vuku i ne može lajati nego samo zavijati.

Ima najveću populaciju divljih deva na svijetu i pretpostavlja se da ih gotovo četrdeset posto luta diljem unutrašnjeg australskog teritorija i ima ih deset puta više nego koala.

Mali valabiji, koji izgledaju kao mini verzija klokana, vrlo su nestašni jer provaljuju u usjeve opijuma, najedu se i onda trče okolo stvarajući tzv. “krugove u žitu”.

Nasipi termita koji se mogu pronaći u Australiji predstavljaju najviše građevine na svijetu koje su načinile životinje.

Izmet vombata je kockastog oblika.

U zemlji postoji više od šezdeset vinskih regija koje zajedno proizvedu 1,35 bilijuna boca vina svake godine, a bačva za vino pod nazivom doon izumljena je upravo ovdje kad je vinar Tom Angove tražio način da proda boce vina od pola galona.

Vegemite, najpoznatiji australski namaz izumljen je u Melbourneu 1922. od ostataka kvasca korištenog za proizvodnju piva zbog čega ima intenzivan okus po kvascu.

Najpoznatiji keksi Tim Tam toliko su omiljeni kod populacije i izvan Australije pa se proizvede 45 milijuna pakiranja godišnje, a to je preko 670  milijuna pojedinačnih pakiranja Tim Tamova.

Anzac keksi su slatki i hrskavi zalogaji napravljeni od zobi, brašna, šećera, maslaca, zlatnog sirupa i osušenog kokosa, prvi put napravljeni za vojnike u Prvom svjetskom ratu kad su ih žene slale svojim muževima jer su mogli dugo stajati i lako se transportirati.

Velika oceanska cesta je najveći ratni spomenik na svijetu, izgrađen od strane i u čast povratnicima i palim borcima iz Prvog svjetskog rata.

 Tasmanija ima najčišći zrak na svijetu i pitku kišnicu.

Tasmania

 Velika pustinja u Viktoriji veća je od cijelog Ujedinjenog Kraljevstva.

‘Duga crna’ i ‘ravna bijela’ su varijacije australske kave.

Ukoliko planirate putovati u Australiju nadamo se da su vas ove fascinantne činjenice potakle posjetite Oz, jednu od najnevjerojatnijih zemalja na svijetu.

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava