AUSTRALIJA – RAJ NA ZEMLJI

Što ovaj fantastičan, najmanji kontinent na svijetu čini toliko privlačnim? Turistička viza u 24 sata i najkraći put! Kako izgleda prelazak australske granice?  Život u Sydneyu, automobilom po gradu, visoki životni standard, ljubazni i otvoreni ljudi. Kako izgleda izlazak? Što je dućan s kućicama? Najrazličitije životinje na svijetu. Konjičke utrke, najpoznatije plaže i puno više. Dobrodošli u Australiju!

ZRNCA O AUSTRALIJI

Kad netko spomene Australiju prvo nam na pamet padnu klokani, Opera, bumerang, koale.

Ovaj najkasnije otkriveni kontinent prema ostalima izgleda kao pravi shorty jer je najniži od svih s prosječnom visinom 305 m, a uz to je i najmanji je na svijetu poznat kao “Južna zemlja”.

James Cook je prvi Europljanin koji se iskrcao na njene obale 1770., a Englezi su slali svoje zatvorenike koji su stigli 20.1.1788. u Botany Bay.

Uređena je kao parlamentarna monarhija s glavnim gradom Canberrom. Kako se Sydney i Melbourne nisu mogli dogovoriti koji će biti glavni grad odlučeno je da to bude Canberra u unutrašnjosti, udaljena 246 km od Sydneya i 466 km od Melbournea, a rivalstvo oko dva najveća grada o tome koji je bolji traje do danas.

Čine ju šest država: Queensland, Novi Južni Wales, Viktorija, Južna Australija, Zapadna Australija i Tasmanija, osam teritorija i dva otočja Kokosovi otoci i Božićni otok kao i australski arktički teritorij.

Zastava je kombinacija britanske zastave, zviježđa Južnog križa koje je najsjajnije zviježđe južne polutke naše planete i zvijezde Commonwealtha s tim da šest od sedam krakova predstavlja šest saveznih država, a sedmi krak je sav ostali australski teritorij.

Naziva se Down Under “Dolje Ispod” što proizlazi iz činjenice da se nalazi na južnoj hemisferi planete smještena ispod mnogih drugih zemalja na svijetu.

Valuta je australski dolar koji se smatra najnaprednijom valutom na svijetu, potpuno je vodootporan i napravljen od polimera, ima dio koji je proziran i gotovo ga je nemoguće krivotvoriti.

Druga je zemlja na svijetu koja je ženama dala pravo glasa 1902. godine, nakon što je to prvi učinio Novi Zeland, a bila je jedna od osnivačica Ujedinjenih naroda.

AUTOHTONI AUSTRALCI

Autohtoni Australci su izvorni stanovnici kontinenta, ime im potječe iz latinskog „ab origine“ (Aboridžin) što znači od početka, odnosno da su ovdje od pamtivijeka i procjenjuje se da na ovom području žive preko 50.000 godina kao najstarija civilizacija na svijetu.

Danas ih ima oko 427.000, može ih se sresti na ulicama kako sviraju didgeridoo i prodaju rukotvorine od kojih su najčešći bumeranzi ili slike nastale njihovim tradicionalnim načinom crtanja – točkanjem.

VIZA I NAJKRAĆI PUT

Godinama se Australija nalazi u top deset odredišta na svijetu kao najpoželjnija destinacija za sve putnike te je poznata po velikoj otvorenosti prema inozemnim posjetiteljima.

Turistička visa e-visitor se dobije u roku od 24 sata vrlo jednostavnim ispunjavanjem aplikacije na stranicama australske vlade koja je razumljiva i djeci i starijima te je važeća godinu dana.

Radi geografske izoliranosti kontinenta ima zavidnu avionsku infrastrukturu, a ako se kreće iz Zagreba najkraća linija je Zagreb – Doha – Sydney gdje let Qatar Airwaysom traje 28 sati.

PRELAZAK CARINE

Nigdje nismo osjetili topliju dobrodošlicu nego na australskoj granici. Srdačni i ljubazni carinici i policajci sa širokim osmjehom zaželjeli su nam: „Dobrodošli u Australiju! Nadamo se da ćete uživati u boravku.“. 

Negdje oko sredine leta svaki putnik u avionu dobije upitnik na kojem je popis svih stvari, predmeta, hrane i informacija na kojima je potrebno odgovoriti sa Yes/No. 

Pitanja su npr. Jeste li zadnjih 14 dana bili u kontaktu sa domaćim životinjama?; Imate li tuberkulozu?; Unosite li sjemenke, sušeno lišće, pluto ili drvo?; Nosite li lijekove?; Unosite li meso, suhomesnate proizvode i prerađevine? i slično na koja je najvažnije odgovoriti istinito.

Ako nosite hranu kao što smo mi nosili, a odnosi se na kekse, čokolade, bombone, rakiju i sl. preporučamo da stavite Yes, a tako smo i savjetovane od stjuardese.

Dolaskom na carinu poslani smo u dio koji se zove karantena jer tamo idu svi koji su stavili Yes na bilo koje pitanje. To je običan carinski prijelaz samo nosi takav naziv.

Carinik vas samo upita što unosite od hrane i ostalog s popisa te nakon toga slobodno uđete u zemlju. Ako za nešto niste sigurni u koji dio pripada kod ispunjavanja upitnika uvijek se možete obratiti ljubaznim stjuardesama ili  nekom Australcu koji sjedi do vas.

Važno je znati da se nikakve sjemenke, drveni proizvodi, niti pluto ne smiju unositi u Australiju – nikada. Ukoliko za nešto niste sigurni detaljan popis zabranjenih tvari i supstanci može se pronaći na stranicama australske vlade immi.au.

Ukoliko ćete nekome od naših ljudi ići u posjet preporučamo za poklon ponijeti rakiju koja je izuzetno skupa u Australiji. Dozvoljeno je unijeti dvije litre po osobi i dobro ju je pretočiti u plastičnu bocu i oblijepiti selotejpom kako se ne bi razlila u koferu. 

Napominjemo da su Australci izuzetno svjesni duhanske ovisnosti i štetnosti pušenja stoga je dozvoljeno unijeti samo 30 komada cigareta, znači kutiju i pol.

Budite bez brige i samo opušteno. I eto vas! U raju na zemlji.

SYDNEY ZAUVIJEK U SRCU

U Sydney se zaljubite otprve. Sve je drugačije nego kod nas. Vrijeme je obrnuto, kad je kod nas ljeto kod njih je zima, kad je kod nas početak radnog dana kod njih je završetak, voda je pitka i izuzetno mekana tako da kod pranja kose nije potrebno koristiti regenerator i uistinu teče u obrnutom smjeru, nebo je osvijetljeno drugim zvijezdama nego onima koje nama svijetle, hoda se lijevom stranom, govori se australski engleski i uvijek ste mate, odnosno prijatelj, riječ koja se izgovara na kraju rečenice stvarajući predivnu i opuštenu atmosferu.

Grad je besprijekoran, čist i uredan s dvije najpoznatije svjetske građevine kućom Opere i mostom Harbor Bridge. Opera je građena da izgleda kao školjke koje stoje na rtu zbog čega se stječe dojam kako strši iz mora. U prizemlju se nalazi luksuzan restoran, a u blizini Opera bar za predivan pogled i uživanje u svjetskim građevinama gdje pogled preko zaljeva puca do čuvenog lučkog mosta koji prvi na svijetu ispaljuje novogodišnji vatromet.

Glavni prijevoz u gradu predstavljaju vlakovi i brodovi. U dućanima koji nalikuju našim kioscima kupi se Opal kartica koja služi za prijevoz na koju se uplati cca 20 AUD i to bi moglo trajati dva dana dok se obilazi grad. Kad se sredstva s kartice potroše samo se nadoplati novi iznos.

Što se tiče pušenja za vrijeme šetnje gradom je gotovo nemoguće zapaliti cigaretu na ulici. Zabranjeno je pušenje kod svake znamenitosti. Udaljenost od nečijih vrata ili prozora dok pušite mora biti četiri metra što je vrlo teško izvedivo jer su svugdje građevine. Cijene cigareta su izuzetno skupe i najjeftinija kutija je 20 AUD zbog čega pušači u Australiji uvijek smanje, a neki i zauvijek prestanu pušiti.

Osim dvije najpoznatije građevine, svakako valja obići obližnji Darling Harbour gdje su preko dana privezani prekrasni brodovi koji su zapravo noćni klubovi svih mogućih tema od countrya, svemira, striptiza, disca, ravea i po noći isplovljavaju na oceanske partyje. U istoj luci smješten je Aquarium i muzej Madame Tussaud.

Najdojmljivije je kako se neboderi i visoke zgrade nalaze samo u centru grada između kojih je zadržana neka stara građevina koja pripada baštini i izuzetno je zaštićena. Staro i novo je ukomponirano do savršenstva dok se ostatak grada širi brežuljkastim reljefom Sydneya i građevine nisu visoke. 

AUTOMOBILOM  PO GRADU

Vožnja automobilom širokim avenijama je u potpunosti drugačija nego kod nas.

Uvijek i svugdje se poštuju propisi, ako na znaku piše ograničenje brzine 50 km/h toliko se vozi, nema bezglavog divljanja i juriša po cestama. Na narančasto se svjetlo već koči i zaustavlja, a ne juri se da bi se prošlo. Vezanje u pametnim automobilima je obavezno kako na prednjim tako i na stražnjim sjedištima.

Nikome ne pada na pamet sjesti za volan u alkoholiziranom stanju, za takve slučajeve postoje besplatni autobusi koji razvoze na kućne adrese, a sve kako bi se izbjegle mogućnosti od automobilskih nesreća.

U gradu s preko četiri milijuna stanovnika ne postoji osjećaj gužve niti jurnjave po cestama, sve nekako lagano teče, kao rijeka. 

Svi koji se odluče voziti po gradu trebat će neko vrijeme za privikavanje na vožnju suprotnom stranom što je u početku zbunjujuće, a ako slučajno zalutate u jedan od mnogobrojnih kružnih tokova, sretno!

KAKO IZGLEDA NOĆNI IZLAZAK?

Da bi se izašlo u neki klub ili pub mora se biti punoljetan odnosno imati 18 godina, a ako imate manje, kao u našem slučaju 16 godina, morate obavijestiti vlasnika i nadležne te ih zamoliti za dozvolu da bi maloljetnik mogao biti u njihovom objektu pod nadzorom odrasle osobe.

Vrijeme izlaska započinje u 19 ili 20 sati, a pri ulasku u lokal je potrebno proći nekoliko provjera.

Na ulazu stoji zaštitar koji prvo skenira putovnicu koju uvijek nosite sa sobom, a pored njega se nalazi ogromna kutija i oznaka na podu na koju morate stati da bi vas fotografirao.   

Ovo iz razloga što svaki vlasnik mora znati tko mu je u lokalu po imenu, prezimenu i fotografiji te ukoliko dođe do požara ili neke tučnjave vlasnik jednostavno može utvrditi tko je odgovoran i koliko unutra ima ljudi.

Sve je okruženo nadzornim kamerama i oko 21 sat ulaze policajci i pregledavaju dokumente svakom gostu, a svi mlađi od 18 godina lokal moraju napustiti desetak minuta prije 21.  

Ako bi netko mislio ući u lokal u alkoholiziranom stanju ili ako se osjeti miris alkohola bolje da se vrati kući jer ga unutra neće pustiti.

Postoje ograđeni prostori za pušače, a sve se zatvara u ponoć ili u sat poslije ponoći.

VISOKI ŽIVOTNI STANDARD KOJI SVATKO ZASLUŠUJE

Australija se smatra jednom od najskupljih zemalja na svijetu, ali su i plaće među najvišima.

Najviše se troši na stanovanje, a što je grad veći cijene stanarine su pozamašnije ovisno o lokaciji nekretnine. Kratkoročno se isplati unajmiti stan ili kuću, a na dugoročne staze se definitivno isplati uzeti kredit zbog niske kamate jer cijene nekretnina u ovom dijelu svijeta konstantno rastu.

U Sydneyu se pretežno živi u kućama ili stanovima na daleko višem standardu od našeg.

Kuće se ne mjere u kvadratima nego po broju soba, tako da se rijetko može sresti Australac koji zna koliko mu stambeni prostor ima kvadrata, ali će zato reći da ima četiri ili pet spavaćih soba, ne računajući dnevne boravke.

Svaki stambeni prostor ima posebnu prostoriju za pranje i sušenje veša.

Režije poput struje i vode se plaćaju svaka tri mjeseca, telekomunikacije se plaćaju mjesečno, a na prijevoz se izdvaja na tjednoj bazi. Stambene jedinice koriste klima uređaje u ljetnim mjesecima za hlađenje i zimskim za grijanje.

U većini stambenih zgrada postoje zajedničke prostorije poput bazena ili dvorana za vježbanje dostupne svim stanarima zgrade.

Zabranjeno je pušenje u vlastitim prostorijama bez suglasnosti susjeda, a ako imate svoje dvorište onda to možete obavljati bez problema.

Svaki ukućanin vozi automobil što je potpuno normalno uzevši u obzir da se na posao putuje u prosjeku dva sata.  

Zdravstveno osiguranje se plaća iz prihoda, ali je obavezna dodatna zdravstvena zaštita koja se uplaćuje mjesečno s tim da se većina pregleda još dodatno naplaćuje.

Izlazak u kazalište, kino ili na koncert je daleko skuplji nego kod nas te se smatra luksuzom.

Zaposlenici tijekom radnog vijeka odvajaju novčana sredstva u treći stup mirovinskog osiguranja da bi po odlasku u mirovinu dobili svoje bankare koji za njih vrše ulaganja radi dodatnih prihoda i povećanja mirovine. Isto tako pri odlasku u mirovinu otpremnine su vrlo visoke te se može birati jednokratna ili mjesečna isplata.  

KUPANJE NE ČUVENOJ PLAŽI BONDI

Bondi dolazi od aboridžinske riječi označavajući vodu koja izbija iz stijena i predstavlja jednu od najpoznatijih svjetskih plaža površine 200 hektara čiji je slogan  surfanje, trčanje i zabava (surf, fun, run).

Prvi je zemlju oko Bondija 1851. kupio urednik novina Sydney Monitora, Edward Smith Hall za 200 funti, dok današnje cijene nekretnina uz plažu dosežu nebesa. 

Kupanje na ovoj plaži je prava avantura. Ako se zateknete u ljetnom periodu kad je temperatura vode iznad 20 stupnjeva dobro je znati da je uvijek zastavicama označeno područje gdje je dozvoljeno kupanje i to je obično samo jedan dio plaže.

U ostalom je dijelu strogo zabranjeno.

Spasitelja ima na pretek, a za vrijeme vašeg plivanja iz zraka vas nadzire helikopter.

Struje su izuzetno jake i gotovo je nemoguće plivati tako da je predviđeno samo za najbolje plivače.

Isto tako morski psi ovdje nisu rijetkost tako da u ocean ulaze samo najhrabriji.

Za manje hrabre postoje bazeni uz samu obalu koje valovi pune svježom morskom vodom.

Uz plažu se proteže prekrasna šetnica koja grli obalu spajajući mnogobrojne druge plaže s koje pogled puca daleko na pučinu gdje se u daljini često mogu ugledati kitovi.

S druge strane šetnice nalaze se fenomenalne prirodne stijene prekrasnih boja pa od sve te ljepote zastane dah.  

U Australiji postoji 10.685 plaža pa da bi ih se sve obišlo bilo bi potrebno 29 godina života, a pri tome se misli svaki dan druga plaža.

FEATHERDALE ZOO PARK – SVE AUSTRALSKE ŽIVOTINJE

Više od 80% australskih biljaka i životinja jedinstveno je na ovom kontinentu i nema ih nigdje drugdje u svijetu uključujući najpoznatije tasmanijskog vraga, vombate, valabije, koale, klokane i emue, a klokana ima preko šezdeset različitih vrsta.

Mnogi od njih se mogu vidjeti u Featherdale zoološkom vrtu koji već preko 50 godina vodi brigu isključivo o australskim životinjama.

I klokani i emui su simboli zemlje i nalaze se na australskom grbu i nemaju sposobnost hodanja unatrag  zbog čega simboliziraju Australce koji se uvijek kreću naprijed prema svijetloj i vedrijoj budućnosti.

Mali valabiji, koji izgledaju kao mini verzija klokana, vrlo su nestašni jer provaljuju u usjeve opijuma, najedu se i onda trče okolo stvarajući tzv. “krugove u žitu”.

Dingo izgleda kao pas, ali ju puno bliži indijskom vuku i ne može lajati nego samo zavijati.

Ovdje je jedinstvena prilika za fotografiranje s koalama ili s dingom, a dozvoljeno je hranjenje životinja hranom koja se kupi na ulazu u park.

NAJDUŽA KATEDRALA U AUSTRALIJI

Sydneyska katedrala Svete Marije izgrađena u gotičkom stilu i značajna je zbog toga što je prvo zemljište dodijeljeno Katoličkoj crkvi u Australiji.

Budući da je mjesto gdje je guverner Macquarie položio kamen temeljac, katedrala simbolizira pomirenje Katoličke crkve i australske države.

Prva je izgrađena 1835., ali je izgorjela u požaru 1865., da bi se slijedećih 119 godina gradilo današnje zdanje.

Djelo je arhitekta anglikanske crkve Williama Wardella i ima najveću duljinu od bilo koje crkve u Australiji, iako sveukupno nije ni najviša ni najveća.

Unatoč visokim zgradama razvijene središnje poslovne četvrti, impozantna katedrala i dvostruki tornjevi čine je znamenitošću koja je vidljiva iz svih smjerova.

ZGRADA KRALJICE VIKTORIJE – QUEEN VICTORIA BUILLDING  

 

Zgrada kraljice Viktorije ili skraćeno QVB je izgrađena je u romaničkom stilu krajem 19. stoljeća, smještena u poslovnoj četvrti Sydneya i nalazi se na popisu svjetske baštine.

Široka je 30 metara dužine 190 metara i nalazi se na uglu dvije ulice. Ispočetka je bila osmišljena kao tržnica, u vlasništvu je grada i danas predstavlja jedan od najpoznatijih sydneyskih shoping centara u kojoj se nalaze koncertna dvorana, kafići, izložbeni prostori i veliki broj dućana.

Nema poznatih europskih modnih brendova nego je sve potpuno drugačije od odjeće koja se može naći u našim dućanima.

Australija je prva na svijetu po proizvodnji fine merino vune od koje su napravljene modne čizmice UGG koje su australski najpoznatiji brend i nalaze se u mnogobrojnim trgovinama i varijantama, od čizmica, tenisica, papuča, natikača i četiri su puta jeftinije nego kod nas.  

Što se tiče odijevanja Australaca za istaći je da su im omiljena obuća japanke pa ih se vrlo često može sresti kako ih nose i u ljetnim i u zimskim mjesecima na sve modne kombinacije.

HYDE PARK – NA KLUPI UZ IBISA

Urbani i najstariji park u Australiji je čuven po svojim veličanstvenim drvoredima smokava.

Proteže se na 16 hektara u središnjoj poslovnoj četvrti Sydneya i na kraju su smješteni Kraljevski botanički vrtovi. 

Poznat je kao mjesto za vježbanje, igralište za kriket ili trkalište te se nalazi u državnom registru zaštićene baštine Novog Južnog Walesa.

Ibisi su vrlo interesantni stanovnici parka kojih ima na svakom koraku i rado će vam se pridružiti na klupi svojim dugim nogama i zavijenim kljunom ukrasti hranu ukoliko nešto jedete.

DUĆAN S KUĆICAMA

Fenomenalno uređen dućan u kojem se prodaju dovršene i sređene kuće smještene na ogromnoj površini s prekrasnim vrtovima i pokošenom travom predstavlja savršeno mjesto za opuštanje i maštanje svih onih koji obožavaju ovu vrstu kreativnosti.  

Savršena arhitektura krećući od najmanje do najveće, prekrasnih rasporeda, velikih terasa s roštiljima, besprijekorno uređenih dnevnih boravaka, kupaonica, kuhinja i spavaćih soba predstavlja odlično mjesto za provesti dan.

Cijene samih kuća su prilično povoljne čak i za naše standarde, ali je prepreka svakako enormna cijena građevinskih zemljišta u Sydneyu.

Ako se netko odluči za kupovinu kuće i ima građevinsko zemljište u Sydneyu ovaj dućan garantira da će u roku od mjesec dana od kupovine biti predani ključevi za useljenje i to uvijek tako i bude.

KONJIČKE UTRKE

Prve konjičke utrke održane su nakon što je guverner Macquarie proglasio Hyde Park mjestom za rekreaciju i zabavu čime je postao prvo mjesto službenih australskih konjičkih utrka organiziranih 15., 17. i 19.10.1810.   

Prvi konji dovedeni u Australiju su bili sedam arapskih čistokrvnih konja ukrcanih na Prvu flotu u Južnoj Africi, a najpoznatiji punokrvni konj bio je Rockingham koji je stigao 1799.

Danas su konjičke utrke dio australske tradicije i obavezno mjesto za posjetiti te je svaki od tri dana obilježen određenim dress codeom odnosno načinom odijevanja.

U vrijeme posjeta našim prvim konjičkim utrkama dress code je bio crno-bijela temu uz obavezan šeširić na glavi jer bez njega se ne može prisustvovati utrkama, kao u pravom britanskom romanu. Idući dan je tema bila crveno, a zadnji dan cvjetni dezen. Impresivno iskustvo koje vrijedi doživjeti barem jednom u životu.

LJUBAZNI I OTVORENI LJUDI

Australci su jako ljubazni i otvoreni ljudi, pravog kozmopolitskog shvaćanja bez ikakvih diskriminacija i predrasuda, uvijek na raspolaganju pomoći.

Široki osmijeh i dobra volja su njihova svakodnevnica praćena prijateljskom atmosferom.

Ono što je najvažnije u Australiji nikada za ništa niste prestari i svatko prema svojim sposobnostima može napredovati prema punom potencijalu i najboljoj verziji sebe radeći ono što voli uz odlična primanja.

Također su poznati svjetski putnici koji većinu godišnjeg odmora provode putujući planetom. 

SUNCE

Za istaći je da je sunce s ove strane svijeta izrazito jako i čim se pojavi osjeti se paljenje kože bez obzira na doba dana.

To nije kao sunčanje na europskim obalama nego je toplina koja dopire na kožu toliko jaka kao da ste dodirnuli upaljeni štednjak.

Zato je za sunčanje obavezno korištenje najjačih zaštitnih faktora, a Australci su poznati po tome što jako drže do sebe posebno žene u svim kozmetičkim preparatima koje stavljaju na kožu poput krema ili pudera moraju sadržavati visoke zaštitne faktore za sva godišnja doba. 

ORIGINALNA HRANA

Australsko nacionalno jelo je pečena janjetina.   

Vegemite, najpoznatiji australski namaz izumljen je u Melbourneu 1922. od ostataka kvasca korištenog za proizvodnju piva zbog čega ima intenzivan okus po kvascu na koji se treba naviknuti.

Najpoznatiji Tim Tam keksi su nam omiljena poslastica i proizvede ih se preko 670  milijuna pojedinačnih pakiranja godišnje, a posebni su zato što izgledaju kao dva spojena keksa sa rupicom u sredini koja služi kao slamčica kroz koju se pije mlijeko. Dolaze u svim mogućim varijantama i okusima.

Anzac keksi su slatki i hrskavi zalogaji napravljeni od zobi, brašna, šećera, maslaca, zlatnog sirupa i osušenog kokosa, prvi put napravljeni za vojnike u Prvom svjetskom ratu kad su ih žene slale svojim muževima jer su mogli dugo stajati i lako se transportirati.  

ZA KRAJ

Australija predstavlja jednu od najimpresivnijih zemalja na svijetu koju svakako treba posjetiti barem jednom u životu, a mi za kraj možemo zaključiti samo jedno: Ako postoji raj na zemlji, onda je to Australija!

Želimo vam puno putovanja,  Australiju dodajte na svoju listu

Hvala

I sretan put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava