FANTASTIČNA DESTINACIJA PROVANSA

Savršene fotografije u poljima lavande, Arles i top lokacija „Žuta kuća“ u kojoj si je Van Gogh odsjekao uho, Nimes grad u koji ćemo se vratiti, Saint Remy mjesto rođenja Nostradamusa i omiljeno mjesto Van Gogha, Pont du Gard najviši i najbolje očuvani rimski akvadukt, Les Beux najmanji gradić Provanse s 22 stanovnika, Aix En Provence grad tisuću fontana i Avignon nekadašnja papina država. Dobrodošli u Provansu!

JUTRO U POLJIMA LAVANDE

Prirodna svjetlost je toliko fantastična da već stoljećima inspirira i privlači velike svjetske umjetnike koji su dolazili živjeti u Provansu. Van Gogh, Picasso, Matise i Cezanne otkrili su čuvenu svjetlost koja u kombinaciji s bojama prirode, kako u unutrašnjosti tako i na obali, rezultira remek djelima.

Jutro smo proveli u poljima lavande u mjestu Valensole gdje su pejzaži božanstveno inspirativni. Na OPG-u znakovitog naziva Lavandes Angelvin (lavandino vino anđela) fotografiranje je potpuno besplatno, a iz zahvalnosti smo u suvenirnici domaćina kupili proizvode ljubičaste rapsodije.

SAINT REMY DE PROVENCE – GRADIĆ VELIKANA

U mali provansalski boemski gradić zaljubite se otprve kao i njegovi mnogobrojni stanovnici od kojih su najčuveniji slikar, pisac i prorok.

Slikar Van Gogh je bio toliko zanesen ovim mjestom da je u njemu naslikao više od stopedeset slika od kojih su čuvena „Zvjezdanoa noć“ i „Masline“ i danas njegova najpoznatija djela. Njegov muzej i rezidencija dio su gradića u koji putnici rado zalaze.

Isto tako u srcu starog grada smješten je hotel obitelji Sade, čiji je jedan od potomaka bio čuveni Marquis de Sade koji je sudjelovao u izgradnji hotela, ali u njemu nikada nije živio. Marquis de Sade je bio francuski književnik poznat po djelima u kojima je opisivao mračne porive za psihičkim i fizičkim mučenjem i naslađivanje u mukama iz spolnog užitka, a kako je papa u 14. st. posvetio ovaj hotel, crkva nije odobravala njegova djela i zagovaranje ateizma, zbog čega je većinu života proveo u bijegu, zatočeništvu te umro u umobolnici.

Male kućice šarenih žaluzina su nekad davno bile pansioni, hoteli i prenoćišta, a danas su ugostiteljski ili trgovački objekti.

Nekoliko metara od glavnog trga, u uličici se nalazi Nostradamusova rodna kuća, liječnika koji je vrlo rano shvatio da ima proročke moći te napisao poznata “Proročanstva”.

Michel de Nostradame je rođen 1503., po baki i djedu Židov koji je već kao četrnaestogodišnjak upisao medicinu u Avignonu.

U ono je doba bio poznat po drugačijem načinu liječenja kuge kad je izumio posebnu ružičastu kapsulu bogatu vitaminom C od koje su se pacijenti brzo oporavljali.
Ubrzo je shvatio da ima proročke moći i napisao poznata “Proročanstva” u stihovima od po četiri stiha na latinskom, španjolskom, francuskom i talijanskom kako bi izbjegao progon od strane katoličke crkve.

Mnogi moćnici su ga tada štitili od kojih najvažnija Katarina Medici koja ga je voljela i podržavala. Kada je prorekao smrt Henrija I. ljudi su ga počeli ozbiljnije shvaćati.
Većinu je života proveo je u bijegu, a umobolnica u kojoj je završio je danas samostan.

U “Proročanstvima” predvidio 11.9. napad na Blizance, predsjednika Obamu, Trumpa i mnoge druge. Prorekao je vlastitu smrt i noć prije se oprostio od žene rekavši kako jutro neće dočekati. 

Šetnja ovim provansalskim biserom pričinja nevjerojatno zadovoljstvo, jedno od najljepših mjesta za posjetiti jer je živopisan, raznobojan i nema uličice ni mjesta koje vas se ne dojmi.

LES BAUX – SLATKIŠ NA VRHU BRDA

Les Baux ili La Bo kako se izgovara je gradić na vrhu brda sa tvrđavom iz X. stoljeća u kojem živi čak 22 stanovnika. Predstavlja jedno od najljepših mjesta Provanse.

Dolazi iz davnih vremena kada su vlastelini bili toliko moćni da su ih doživljavali kao kraljeve, kad je riječ bila najjača garancija, balovi služili za krvnu osvetu, radilo se od jutra do mraka, a smeće se izbacivalo kroz prozore na ulice. Albert od Monaca nosi grb ovog gradića pokraj svog grba.

Idealno je mjesto za isprobati francuske sireve i rose vino, a laganom dvosatnom šetnjom obiđe se u cijelosti uz dodatnu mogućnost obilaska tvrđave.

PONT DU GARD – AKVADUKT SPEKTAKL

Najviši i najbolje očuvani rimski akvadukt na svijetu, premošćuje rijeku Gardon i stvarno je moćan. Do 1985. bio je potpuno zapušten kada ga uvrštavaju na UNESCO listu svjetske baštine te postaje turistička atrakcija.

Zanimljivo je da je ovim mostom u doba Rimljana protjecalo 200 milijuna litara vode dnevno, opskrbljivao je grad Nimes u kojem je tada živjelo oko 60 000 ljudi.
Sagrađen je slaganjem kamenih blokova bez cementiranja, a očuvan je zahvaljujući feudalcima koji su ga koristili kao carinu.

Mnogi pisci i umjetnici bili su inspirirani ljepotom Pont du Garda spominjući ga u novelama ili slikajući kao poklon kraljevima, a Alexander Dumas opisuje kako je u 18. st. ovaj spomenik uništen i obećašćen na način kako ga ni barbari nisu uništili u 5. st. Za obilazak ovog čuda potrebno je izdvojiti 5,5 €.

NIMES – GRAD U KOJI ĆEMO SE VRATITI

Fantastičan i predivan grad Provanse je poznat kao “Francuski Rim”, bogate povijesti kojeg je utemeljio car August i u rimsko se doba zvao Nemausus što znači od izvora. Bio je najbogatiji grad Galije i po njemu je 1858. nazvan asteroid Nemaus.

Jedan je od najtoplijih gradova Francuske povijesno poznat po industriji tekstila, danas bogati grad u kojem je najrazvijenija biotehnologija. U samom gradu i okolici u nekoliko zadnjih godina otvoreno je preko 7500 domaćih i stranih tvrtki.

ARENA u Nimesu je iz 1. st. i najbolje je očuvana od svih rimskih arena, donosi tisuće priča, a najzanimljivija je u srednjem vijeku kad je korištena kao sklonište od ratova i kuge. Tada je unutar njenih zidina nastao cijeli grad s kućama, tri trga, općinom i crkvom. Zbog prljavštine, jer su se smeće i fekalije bacali na ulice, zaraza je bila sveprisutna. Iako su se sklonili od bolesti, ona se na kraju u takvom prljavom okruženju samo proširila. 

Zanimljivo je da su u doba Rimljana na vrhu Arene stavljali plahte kao zaštitu od sunca koja predstavlja preteču današnjih pokretnih krovova – tendi.

Američki metal bend Metallica snimio svoj poznati DVD live “French for One Night” upravo u ovoj veličanstvenoj areni 2009.

Danas se koristi isključivo za borbe s bikovima koje se u Francuskoj održavaju u 5. mjesecu.

NIKOTIN DOLAZI IZ PROVANSE


Jean Nicot je rođen u Nimesu 1530., radio je kao francuski diplomat kralja Henrija II. kada je poslan u Lisabon da pregovara vjenčanju između šestogodišnje princeze Margarete i petogodišnjeg kralja Sebastijana Portugalskog.

Na povratku kući u Nimes donosi do tada potpuno nepoznatu biljku i predstavlja ju francuskom dvoru. U početku ju osobno koristi za liječenje glavobolje i za iste simptome preporučuje Katarini Medici. Biljka doživljava trenutni uspjeh. Tada se naziva NICOTIANA TABACUM. Danas u svakoj popušenoj cigareti postoji trag ovog čovjeka jer osnovni, aktivni i najštetniji sastojak duhana nosi njegovo ime – nikotin.


Zaštitni znak živopisnog grada sa 140 000 stanovnika je krokodil zavezan za palmu kao podsjetnik je na jedan događaj u povijesti, kad se u doba Rimljana vojska borila u Egiptu i ostala kod Nila 15 godina. Slaveći pobjedu zavezali su krokodila lancima oko palme te mu stavili natpis Col Nem – pobjeda Nemaususa. Po povratku u Nimes kao ratni veterani dobili su obilje zemlje za obrađivanje kao zahvalu od samog Julija Cezara.

VRTOVI I FONTANE – MALI VERSAILLES

Jardins de la Fontaine je fantastičan park koji je glavom i bradom uredio isti arhitekt koji je napravio Versailleske vrtove. Unutar parka nalaze se Tore Magne toranj na vrhu brda kao i ostaci Dijaninog hrama, podsjetnici na vladavinu Rimljana.

MAISON CARREE je najbolje očuvani rimski hram kojega je naručio car August kako bi pokazao svoje bogatstvo i moć. Napravljen je za njegovo dvoje posvojene djece koja su ga i naslijedila. Predstavlja prvi gradski muzej, sačuvan je u potpunosti i identičan je kao u 1. st. osim vrata koja su promijenjena u 19. st., a svaki se dan u njemu prikazuje film „Nemausus“ o povijesti grada.

Na nas je ovaj grad ostavio tako jak dojam da smo ga dodali na našu listu “Grad u koji ćemo se vratiti”.

ARLES – ČUDO VAN GOGHA

Najpoznatiji je kao glavni grad Galije i kao mjesto gdje je Van Gogh, a nakon svađe sa Paulom Gauguinom, sebi odsjekao uho.

U gradu se može uzeti odlična tura kojom se mogu obići sve lokacije koje je ovaj genijalan umjetnik zabilježio na svojim slikama. Konkretno na lokaciji „Žute kuće“ nalazi se cijela kompozicija slike, osim žute kuće, koja je srušena. Pravi impresionizam!

Smješten je na mjestu gdje se rijeka Rhona račva u dva rukavca. Poslije Rima u njemu ima najviše kulturno-povijesnih spomenika iz rimskog perioda. Osnovao ga je Julije Cezar 46. pr. Kr. i u njemu se nalaze crkva svetog Trofima, amfiteatar i arena.

ZRNCA KOJA SMO POKUPILI O VAN GOGHU

Cijelo djetinjstvo je mislio da mora nadomjestiti pokojnog, srednjeg brata Vinceta kako bi zadobio roditeljsku ljubav. Rano je pokazao interes za umjetnost i otišao u London na prvi posao u umjetničkoj galeriji gdje je prodavao umjetnička djela. Obožavao je slikarstvo. Zaljubio se u kći svojih stanodavaca koja mu nije uzvratila ljubav zbog čega je pao u veliku depresiju i vratio se kući u Arles. Nakon nekog vremena je otišao u Paris i upoznao Cezanna i Gauguina. Gledao ih je s divljenjem ujedno tražeći svoju tehniku crtanja. Cijeli život ga je proganjao nedostatak roditeljske ljubavi. Stariji brat Theo, koji je sa ženom živio u Parizu ga je cijeli život financirao kupujući mu platna i boje. U Arlesu je svako jutro vrlo rano ustajao kako bi slikao po poljima. Stvarao je manijakalno, jednu sliku za drugom i svi su ga smatrali čudakom. Kad je započeo živjeti s Gauguinom, mnogi su sumnjali da su u vezi.

Nakon svađe u žutoj kući Gauguin je otišao nakon čega je Van Gogh potpuno poludio, napio se i odrezao si vrh ušne školjke koju je dao prostitutki s kojom je bio u vezi, kao dio sebe. Tada ga smještaju u sanatorij u St. Remyu gdje još luđe i više slika. Sa prozora bolničke sobe naslikao je čuvenu „Zvjezdanu noć“ jednu od najljepših slika svih vremena. Po izlasku iz bolnice otišao je u selo Uvrete i opet se zaljubio u kći doktora i kućevlasnika, no ona se uskoro zaručila i udala. To ga je potpuno razorilo pa je otišao u prirodu gdje su ga pronašli izranjavanog. Umro je nakon dva dana u 37 godini života. Za života je prodao jednu ili dvije slike.

O samoj spoznaji nepriznavanja Van Gogha kao umjetnika govori i činjenica da je jedna njegova slika bila na vratima kokošinjca.

Tek posthumno Theova žena, koja je vjerovala u njegova djela, prikuplja sve njegove slike i dio poklanja galerijama i promovira ga. Posthumno postaje planetarno popularan. 

Čovjek koji je cijeli život bio u potrazi za ljubavi i nikad ju nije pronašao, prevelikog nezadovoljstva i oronulosti duha, najbolje se prikazao autoportretom na kojem izgleda kao starac.

AIX EN PROVENCE – GRAD TISUĆU FONTANA

Jednostavno Aix. Bivši, glavni grad Provanse, smješten u samom srcu regije najbolje opisuje duh cijele Provanse.

Smatraju ga utočištem za dušu jer vas odmah zavede promjenama boja i pulsirajućom atmosferom. Glavna avenija Cours Mirabeau iz 1650. široka je i prekrasna avenija, obrubljena drvoredima platana i načičkana mnoštvom kafića i restorana. Preko stotinu fontana svih oblika i vrsta prati vas dok šećete ovom ljepotom. Poznat je pod nazivom „Grad tisuću fontana“ koje su većinom iz 18. stoljeća. 

Rodno je mjesto Paula Cezanna koji je o njemu napisao: „Ako ste imali sreću da se rodite u Aixu, ništa vam drugo neće biti potrebno.“ Atelijer u kojem je radio do svoje smrti sačuvan je u potpunosti sa slikarskim priborom i štefalajima i predstavlja pravu turističku poslasticu.

Čitav grad je raj za ljubitelje svih vrsta umjetnosti, poznat i kao umjetnička kolonija u kojemu su opera i ples svakodnevnica. Albert Camus i Emile Zola velikani su koji su živjeli u njemu.

Katedrala St. Sauver ili Katedrala Spasitelja predstavlja mjesto za upoznati srednjovjekovni Aix i u njoj se nalazi jedno od najbolje očuvanih djela iz 15. st. Gorući grm. 

Od 15. st. je najveći sveučilišni grad i udaljen samo 30 min od Marseillea.

AVIGNON – PAPINA DRŽAVA

Nekadašnji centar moći katoličke crkve u kojem je najveća atrakcija Papinska palača UNESCO svjetska baština. Pravo remek djelo gotike sa katedralom i avignonskim mostom preko rijeke Rhone čine prekrasnu cjelinu. Cijeli grad okružen je upečatljivim zidinama iz 14. st. sa 39 kula i nekoliko kapija za ulazak u središte grada.

Palais des Papes iz 1309. predstavlja mjesto kamo je papa Klement V preselio papinsko središte, a kako bi izbjegao politička previranja u Rimu, čime je Avignon postao centar moći i bogatstva. Idućih 68 godina ostao je najvažnije političko i vjersko središte. Nakon smrti Grgura XI srce crkve seli se nazad u Rim gdje se bira talijanski papa, a u Avignonu se paralelno bira francuski papa. Dolazi do raskola u katoličkoj crkvi, a dvojica papa koja su u to vrijeme vladala iz nazivaju se antipapama ili protupapama. 

Palača se sastoji od dvije povezane cjeline, stare ukrašene predivnim talijanskim freskama i nove, u kojoj je vladalo devet papa i dvojica antipapa.

ŠEĆER ZA KRAJ

Između ručka i večere restoranske kuhinje ne rade pa je potrebno pogoditi doba dana kada ići u provansalske restorane jer samo rijetki poslužuju brunch, što je različito od nas gdje se uvijek može nešto naručiti i pojesti.

U kafićima je običaj da se ostavi sitna napojnica, dok je kod večere napojnica već uračunata u cijenu. Preporučamo probati Vin de France koja predstavljaju domaća provansalska vina pretočena iz bačve u bokale, puno su jeftinija od butelja i omiljena kod svih putnika. Uz večeru se obično naručuje i vrč vode koji je besplatan.

Ne znamo jesu li Francuzi neljubazni ili su samo hladni, ali nismo osjetili toplu dobrodošlicu gotovo niti u jednom mjestu Provanse. Distancirani su i rijetko nasmijani. Ali tko za to mari, u ovakvoj fantastičnoj destinaciji čovjek je dovoljan sam sebi, a ako je u dobrom društvu ništa više ne može poželjeti.

Rose vina su provansalska najpoznatija svjetska vina. Rade se tako da se mješavina crnog grožđa stisne i odstoji dva sata, odvoji se kožica i mošt je roze boje, nakon čega se ostavlja da fermentira. U cijeloj regiji postoje mnogobrojne vinarije i vinske ceste kojima se mogu obilaziti vinogradi za sve ljubitelje istinskog provansalskog rozea, a najskuplje i najpoznatije je WHISPERING ANGEL. 

Duboko očarani svime što predivna Provansa nudi jednostavno je kao Cezanne izgovoriti: kad dođete u Provansu onda shvatite da ste na pravom mjestu i ništa drugo vam nije potrebno!

Želimo vam puno putovanja, Provansu dodajte na svoju listu.

Hvala

I Sretan Put!
Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava