FENOMENALNA DESTINACIJA BOL NA BRAČU

Brač je jelen, Zlatni rat, Kuća u kući, samostan koji ima sve, bolska fjera, divlji konji, tri Titova tunela, najviši vrh Jadrana, kad je kuga potjerala sve, najstarija kapelica otoka, pastiri, džipom po otoku, pola milijuna čokota, gdje izaći u Bolu, Vitalac antičko jelo i puno više. Dobrodošli u Bol!

BRAČ JE JELEN

Otok nosi ime po jelenu, kultnoj životinji iz doba Ilira, poznatoj kao Brentos. Grci su ga zvali Elaphos, jelenski otok. U rimsko doba se spominje da je na ovom dijelu Jadrana otok Brattia, a car Konstantin je zabilježio da ga je put naveo da prođe uz Bratzes.

Pretpostavlja se da je ovih veličanstvenih životinja na otoku bilo jako puno, danas nema niti jednog, ali postoje ostaci koji su pronađeni u špilji Kopačina.

Dva najprestižnija hotela u Bolu svjedoče povijesti imena predivnog otoka, a to su Bretanide i Elaphusa.

BOL JE CENTAR SVITA

Savršena priroda sa stoljetnim stablima česmine i borova uz stalni pjev cvrčaka, bogatstvo aerosoli i čistog mora, bez ijednog komarca, ovo mjesto predstavlja raj za obitelj.

Posljednjih godina sve više mladih hrli u ovu meku zabave radi zanimljivog noćnog života.

Mnogi celebrityji, najčešće sportaši biraju ga kao svoje odredište.

Najpoznatiji svjetski simbol je plaža Zlatni rat.

Nad njim se izdižu Vidova gora, najviša točka jadranskih otoka i nešto niža Bolska kruna.

Mjesto je to najelitnijeg hrvatskog turizma i uz Hvar, najskuplje otočno mjesto za boravak.

Ime mu potječe od latinskog vallum, što znači utvrda ili zemljani bedem.

Jedino je naseljeno mjesto na jugu otoka i sa Murvicom broji skoro 1700 stanovnika.

Antička cisterna nad Zlatnim ratom i mnogobrojni rimski tragovi u cijelom mjestu svjedoče o njegovoj povijesti.

Od 1965. do danas je 18 puta proglašen Turističkim prvakom.

Trajektom se za 50 minuta dođe iz Splita do Supetra. Mnogobrojni taxiji prevoze turiste od Supetra do Bola, a u blizini je i autobusni kolodvor s redovnim linijama.

Odlično je povezan s kopnom i svakodnevno dolazi nekoliko katamarana iz Splita ili iz Jelse.

DIDIĆI SU PLEMIĆI

U 17. st. mjestom su vladali „didići“, srednjevjekovno otočno plemstvo i to obitelj Vužić koja je kasnije promijenila prezime u klasičniji oblik Vusio.

Na morskoj obali, u samom centru mjesta izgradili su kaštel kako bi se zaštitili od gusarskih napada i turskih brodova. Braća Ivan i Vicko primljeni su u plemićko vijeće zbog sudjelovanja vlastitim brodovima u oslobođenju Klisa.

Tada je Ivan Vusio kao zapovjednik bračke galije, dobio u ono doba najveće priznanje koje se moglo dobiti. Mletački senat ga je uz izraze poštovanja, nagradio ogrlicom s dvjesto zlatnih dukata i odličjem kavalira mletačke republike.

Ovaj dvor je u cijelosti očuvan i danas je prekrasan hotel Kaštil, za koji možete reći da ljetujete u plemićkoj palači.

ZLATNI RAT – SIMBOL JADRANA

Najpopularnija plaža Jadranskog mora udaljena je dva kilometra od Bola s pogledom na Hvar.

Predstavlja prirodni fenomen kada žal nošen strujama mijenja svoj oblik i povija se u jednu ili drugu stranu.

Nastao je taloženjem i akumuliranjem šljunka kojeg su morski valovi i struje nanijeli na greben koji se pruža kilometar ispod mora.

Zaštićeni park prirode je najviše fotografirana plaža Jadrana koja redovito završava u domaćim i stranim tiskovinama.

Ima 2700 sunčanih sati godišnje i prava je hedonistička oaza. Proglašen je simbolom Jadrana.

Do njega se dolazi prekrasno uređenom šetnicom popločenom bračkim kamenom, koja grli obalu, laganom šetnjom kroz stoljetna stabla česmine praćenu veličanstvenim pjevom cvrčaka.

Mnogobrojni taxi brodovi i popularni bolski vlakić non-stop voze turiste iz centra Bola do plaže.

DA SE NE ZABORAVI

Zanimljivo je da je i prije 1993. kada je otvorena zračna luka Brač, ovaj otok bio povezan sa svijetom. Hidroavion je letio na liniji Prag-Split-Bol, a zračna luka je bila na plaži Zlatni Rat.

ADRENALINSKA AVANTURA ILI MIRNO MORE

Još jedan jedinstveni fenomen događa se na ovom prirodnom čudu. S jedne strane uvijek puše vjetar, dok je s druge strane rata potpuno mirno.

Kad vjetar najjače puše, a misli se na zapadnu stranu, turisti se prepuštaju, kako su sami nazvali ovu pojavu, DVV-u odnosno Danu Velikih Valova.

Uživancija za sve ljubitelje adrenalina, cike i vriske, bez obzira na godine, za bacanje u valovima koji nerijetko dostižu visinu do dva metra.

Ako se zateknete na ratu kada je DVV obavezno iskoristite priliku za ovu prirodnu, ludu avanturu. Ako želite mirno more taj dan ostanite na istočnoj strani.

PREGRŠT ZABAVE

Padobran, kite surfing, vožnja na banani, najveći Aqua park na moru s mnogobrojnim preprekama, vožnja u gumama, surfanje, pedaline, trampolini, sve moguće atrakcije za ubrzavanje pulsa možete pronaći na ovom čudu.

Ako želite mirniji odmor možete iskoristiti masažu u borovoj šumi, opuštanje uz jogu, odmarati na ležaljkama uz more ili provesti dan u odličnom AURO koktel baru uz zvukove moderne glazbe, a u popodnevnim satima uživo uz zvuk violine i saksofona.

Što se tiče hrane postoje mnogobrojni štandovi koji nude sve, od super hrane do fast fooda, voća, palačinki, sladoleda, kukuruza, smoothija…

Cijene svega navedenog prilagođene su jedinstvenom prirodnom fenomenu.

NAJVEĆA MJESNA LEGENDA “KUĆA U KUĆI”

Živjela su ovdje šestorica braće Vukovića, tri bogata kapetana i tri siromašna popa.

Jedan pop se zvao Marko koji je bio toliko grintav i ljutit da su ga zvali Marko Sila.

Braća su ga molila da proda zemlju na kojoj je bila njegova kuća kako bi sagradila veću kuću, za što ovaj nije htio ni čuti.

Pokušali su s njim lijepo, nudili da mu plate, otišli čak do načelnika općine Vusia koji ga je pokušao ubijediti da uzme novce, ali Marko nije pristao.

Jedne nedjelje nakon žustre rasprave pitao ga je da li zna do kuda njegovo pero može dosegnuti, na što je Marko odgovorio: „Tvoje pero na daleko, a moja puška još i dalje.“

Nato je načelnik pozvao pandure iz Nerežišća koji su krenuli uhapsiti Marka, a on je pobjegao iz Bola u Dubrovnik, jer je bilo pravilo da ako nešto loše napraviš u mjestu, odeš na godinu dana i možeš se opet vratiti.

Tada su bogata braća počela graditi kuću oko Markove kuće, a kad se ovaj vratio iz Dubrovnika i vidio što su učinili, toliko se posvađao sa svima da je ponovo bio protjeran iz Bola, ovaj put na dvije godine.

Trokatnica je bila gotova i tri brata kapetana trebala su još samo napraviti krov. Krenuli su u Veneciju po drvenu građu i svaki je išao svojim brodom.

Mislili su da kad pokriju svoju kuću da će Markovu potpuno rastaviti i u dijelovima ju iznijeti kroz vrata.

No, na povratku kući uhvatilo ih je veliko nevrijeme i potopili su se i kapetani i mornari i brodovi.

To se tumačilo kao Božja kazna kada se čovjeku siromahu htjelo uzeti njegovo, pa je takvog roda zauvijek nestalo.

U tome ide prilog i činjenica da su kapetani bili oženjeni, ali su imali samo kćeri, bez sinova nasljednika, a tri popa nisu imali ni žena, ni djece.

Zato se kaže da je cijeli njihov rod Božjim prstom izbrisan, jer su bili neljudi.

Marko se poslije vratio i živio sam do smrti.

Ovaj jedinstveni spomenik kulture iz 19. stoljeća, gdje se unutar zidova trokatnice nalazi manja kuća, znana pod imenom Paloc, može se svakodobno pogledati.

SAMOSTAN KOJI IMA SVE

Kada su dominikanci 1475. tražili mjesto gdje bi sagradili samostan, mještani Bola i brački knez Zacharia odredili su im poluotočić Glavicu, udaljen kilometar od centra.

Tada je bio običaj da se samostani grade izvan mjesta. Danas su kuće došle do njega i sastavni je dio grada.

Godine 1943. Talijani su zapalili sva naseljena mjesta na Braču, pa tako i Bol. Svi mještani su se sklonili u samostan gdje su dobili hranu i smještaj. Vlasnicima uništenih kuća darovani su željezni kreveti i namještaj koji je pripadao dominikanskoj gimnaziji, koja je zbog rata prestala raditi.

79 dominikanskih fratara rođeno je u Bolu.

U sklopu samostana nalazi se božanstveno uređen botanički vrt, pravi hortikulturni biser, mudro osmišljenog rasporeda svih mediteranski vrsta, a postoji i mnogo kornjača koje se polako šeću tim rajem.

Najljepši oltar na otoku smješten je u samostanskoj crkvi i prikazuje Gospu od Ružarija.

U samostanu se nalazi muzej bogate kolekcije, sa crkvenim ruhom, slikama, prvim školskim imenicima i dnevnicima, numizmatičkom zbirkom iz koje se može iščitati da je Brač, između ostalog, kratko bio pod ruskom i francuskom vladavinom.

SAMOSTAN JE I HOTEL

Jedinstveni Hotel Baština Sveti križ smješten je u samostanu.

Ima svoj kafić uz more, restoran, vidikovac i prekrasnu plažu.

Možda je jedino od rijetkih mjesta na svijetu kada možete reći da ljetujete u samostanu.

Savršena lokacija na hridi iznad plavog mora s pogledom kao na dlanu na Hvar, Biokovo, cijeli brački kanal i dokle ljudsko oko s vidikovca može dohvatiti.

Stoga ne čudi što se mnogi umjetnici i poznati glumci, odlučuju za njega, jer je svojom intimom, izoliranošću i sveobuhvatnom ponudom pretvoren u mali raj na zemlji za svakog putnika.

Danas mnogi svjetski celebrytiji odabiru Bol za svoje odredište i odlučuju se odsjesti u čuvenom bolskom dragulju Villi Giardino koja je proglašena 25 “Must see” top destinacija u Europi od strane The Sunday Timesa. Smještena u samom centru Villa Giardino predstavlja povijesnu baštinu mjesta u kojoj je nekada davno odsjeo car Franjo Josip. 

BOLSKO GROBLJE

Kada se 1828. zabranilo ukapanje mrtvih u crkvama i samostanima, najviše iz zdravstvenih razloga, pod utjecajem reformi francuske uprave, dominikanci su ustupili dio svog vrta za groblje.

Smješteno je uz Dominikanski samostan, na stijeni iznad mora s fantastičnim pogledom i pravo je remek djelo kamenoklesarstva.

Danas se u njemu više ne vrše ukopi, jer je prekapacitirano, a novo groblje smješteno je izvan mjesta.

Zbog svoje jedinstvenosti i ljepote predstavlja nezaobilaznu lokaciju za posjetiti dok boravite u Bolu.

BOLSKA FJERA NA GOSPU OD SNIGA

Kad je u Rimu 5.8.352. pao snijeg svi su bili u velikom čudu, jer se još nikad nije dogodilo da u vrhuncu ljeta i najtoplijih dana u godini padne snijeg. Tijekom noći na vrhu brda Eskvilina, jednom od sedam rimskih brežuljaka danas stoji bazilika Santa Maria Maggiore koja je glavna papinska bazilika i najveća Katolička marijanska crkva u Rimu, jer se smatralo da je ovaj snijeg znak od Boga da se na tom mjestu izgradi crkva u čast Djevice Marije.

Blagdan je dobio naziv Snježna Gospa sredinom 16.st., a u Bolu se naziva Gospa od Sniga kada se događa najveća proslava na otoku poznata pod nazivom „bolska fjera“ koja godinama privlači mnogobrojne goste koji dolaze na veliko slavlje kako iz unutrašnjosti zemlje tako i iz svijeta.

Mnogobrojni štandovi prepuni hrane, pića i domaćih proizvoda, velika procesija iz srca mjesta do Dominikanskog samostana, sve popraćeno živom glazbom s poznatim estradnim licima, te obavezni ponoćni vatromet, upravo cijelo mjesto od jutarnjih sati vibrira pozitivnom energijom pa ne čudi što je ova fjera jedna od najbolje posjećenih proslava takve vrste u Hrvatskoj.        

Štandovi s ribom, janjetinom, pršutom i sirom, kolači, vino, rakija, drangulije, igračke, baloni i šarenilo svega može se pronaći na ovom događaju godine.

Spoj gastronomije, kulture i zabave za sve generacije i odličan doživljaj otočkog života savršeno su ukomponirani u bolsku ribarsku noć, koja se u vrijeme sezone održava srijedom. 

PROBAJTE VITALAC – ANTIČKO JELO

Pastirsko jelo se radi od iznutrica mladog janjčića, na način da se prvo ispeče iznutrica, natakne na tanki ražanj, omota se trbušnom maramicom, sve se dobro stisne i poveže crijevima. Zalije se uljem, posoli i popapri. Peče se na žeravici od česmine. Jede se kao predjelo dok se čeka janjetina. Najzanimljivije je da se vitalac pravi od mladog janjeta koje nije okusilo travu, odnosno ništa osim majčinog mlijeka. Ovo bračko jelo nalazi se na listi zaštićene nematerijalne baštine.

ČUVENI BOLSKI PLAVAC

Vino svjetskog glasa proizvodi se u centru Bola u Prvoj Dalmatinskoj vinariji i vinarskoj zadruzi. Izgrađena je u doba kada je ekonomija otoka bila toliko slaba da je svaki osmi Dalmatinac otišao u svijet trbuhom za kruhom, najčešće u Australiju.

Početkom 20. st. dolazi do uvoza jeftinih talijanskih vina kada sve vinarije u Dalmaciji propadaju zbog njihove izuzetno niske cijene.

Da bi se očuvala tradicija proizvodnje kvalitetnog domaćeg proizvoda 1903. otvorena je ova zadruga. Prodaja vina sljedećih 60 godina ostala je vodeći izvor prihoda na otoku, a tek 60-tih godina prošlog stoljeća u Bol dolaze prvi ozbiljni turisti.

Danas je dio vinarije prenamijenjen u ugostiteljski objekt pa se uz more možete opustiti uz čašu vina bogatog okusa, sir i pršut.

BOLSKA TRŽNICA

Sve što se proizvede na Braču može se kupiti na šarenoj tržnici gdje se miješaju mirisi grožđa, nektarina, lavande, pršuta, meda i ružmarina.

Preporučamo domaći kruh ispod peke, možete ga prije kupnje isprobati kod ljubaznih domaćina, umočiti u maslinovo ulje i počastiti nepce čarolijom.

Cijene voća i povrća su duplo veće nego u obližnjem Konzumu.

GDJE IZAĆI U BOLU?

Preko dana se pije kava u mnogobrojnim kafićima koji se protežu uz cijelu rivu počevši od vinarije na početku, preko Varadera u centru, kafića uz Ložu pa do Big Bluea na kraju.

U ulici iznad vinarije smješten je poznati kafić Marinero, vlasnika Tonija Kukoča, koji je košarkašku karijeru započeo u Jugoplastici, a završio u NBA ligi. U sredini terase raste ogromno, stoljetno drvo tako da je prirodna hladovina  u ljetnim mjesecima fantastična.

Varadero je najpopularniji bolski kafić jedinstven po tome što se preko dana ispijaju kave, a od 23 sata postaje noćni klub kada se stolice i stolovi maknu iz centra lokala kako bi se oslobodilo mjesto za plesni podij na kojem zabava uz glasnu muziku traje do 1 sat ujutro.

Ovaj kafić i klub ne radi do sitnih jutarnjih sati iz razloga što je smješten u samom centru Bola, pa da buka ne bi smetala mještanima, zabava se iza 1 premješta u Klub 585 smješten iza Zlatnog rata.

Klub 585 je moderno uređeni europski klub koji cijelo ljeto ugošćava poznate DJ-eve, u njega stane 1200 ljudi, građen je kao mali amfiteatar i zabava traje do sitnih jutarnjih sati.

Cijene ulaznice ovisne popularnosti DJ koji nastupa, a za Boljane je ulaz besplatan.

Dva bolska vlakića cijelu noć prevoze goste, a postoje i mnogobrojni taxiji dostupni 24 sata.

AURO je arhitektonski predivno ukomponirani Cocktail bar na samom Zlatnom ratu. Oko 17 sati u njemu možete uživati uz zvuk violine ili saksofona koje umjetnici sviraju uživo.

Iza 18 sati započinju razni after beach partyji praćeni zalaskom sunca.

Bolero je Cocktail bar smješten na sredini šetnice prema Zlatnom ratu idealno mjesto za odmor prije ili poslije kupanja.

U Bolu su svi kafići povezani i zabave sigurno neće nedostajati, jer kada se na jednom mjestu zabava završi, premješta se na drugo ili treće mjesto, tako da se tulumariti može cijelu noć.

Zanimljivo je i da sva imena najpopularnijih kafića završavaju na RO, tako da ih ne možete promašiti.

Svaka pohvala za ugostitelje i konobare svih navedenih lokala i palac gore na učinkovitosti i ljubaznosti.

U Bolu postoji i ljetno kino koje redovito prikazuje premijerne filmove, te kazališne predstave kod „Dva Ferala“ koje se održavaju jednom tjedno.

U baroknoj palači u centru smjestila se najljepša otočka galerija moderne umjetnosti „Branislav Dešković“, koje je ime dobila po kiparu rođenom u Pučišćima, najizrazitijem animalistu hrvatske skulpture. 

JEDRILICE I JAHTE

Dva najznačajnija nautička događaja odvijaju se za sve ljubitelje boravka na moru.

Ponedjeljkom je Sail Week kada se marina ispuni jedrilicama iz čitavog svijeta. Veliki broj stranih gostiju taj dan boravi u Bolu, od kupanja na Zlatnom ratu do noćnog provoda.

Četvrtkom je Yacht week kada silne jahte svih svjetskih zastava zaposjednu ovo mjesto bogate ponude.

BRODOM PO MORU I DŽIPOM PO OTOKU

Odlični turistički izleti mogu se uzeti iz Bola.

Brodom „Frane“ uputile smo se u Pustinju Blacu gdje smo saznale fenomenalne priče o dva popa glagoljaša, o tome kako su otkrili asteroid i dva kometa, kako su djeca cjepanicom drveta plaćala školovanje, dugo čuvanu tajnu najboljeg vina, priču o dvanaestorici junaka koja su u osam sati popila 12 litara vina noseći klavir, vidjele samostan i crkvu u stijeni i puno više.

Na ovom izletu posjetili smo zanimljivu vojnu lokaciju Titovih tunela.

TRI TITOVA TUNELA

Kako su Amerikanci  i Rusi vodili hladni rat, tako je i bivša država sa Italijom vodila mali hladni rat. Tito se bojao invazije Talijana pa je ovdje pripremio učinkovitu obranu.

Od 1968. do 1972. u potpunoj tajnosti izgradio je tri tunela, u prirodnim špiljama.

Služili su za skrivanje vojne opreme i u jedan tunel stanu tri torpedna broda.

Stiropor u ostacima je original i služio je za kamuflažu tako da iz zraka ili s mora izgleda kao stijene.

100 metara su dugački i 20 metara široki.

Za njih se saznalo tek 1992.

Lijevo od tunela je atomsko sklonište u koje stane 100 ljudi.

Cijena jednog tunela je toliko velika da se za njega moglo četiri puta izgraditi kompleks hotela Elaphusa u Bolu, pa bi danas ovo mjesto imalo još 12 uz dva najprestižnija hotela.

Danas su tuneli napušteni i koriste ih samo ribari jer su na ovom mjestu dobre pošte i bogatstvo ribe. Oni tu borave tijekom cijele godine.

Tri tunela smještena su u trima uvalama iza Blace i do njih se može doći jedino brodom ili čamcem iz Murvice i Bola.

OFF ROAD PO BRAČU

Vojnim vozilom iz 1979., Pinzgauerom, posjetile smo zaključane točke otoka Brača. Vožnja makadamom vodi na mjesta gdje je automobilom zabranjeno ili nedostupno.   

SPIRALA U VODI

Prva točka na Off-Roadu je najbliža Bolu i predstavlja fotopoint s kojeg se mogu napraviti prve fotografije Bola, Zlatnog rata, samostana ili Hvara.

Spirala u vodi predstavlja međunarodnu oznaku za nudističku plažu i prema propisima mora biti vidljiva iz aviona.

Radi se tako da se ogromno, tamno kamenje poslaže na dnu mora u obliku spirale.

U Bolu su dvije, jedna iza dominikanskog samostana, druga sa zapadne strane Zlatnog rata prema Murvici.

POLA MILIJUNA ČOKOTA

Plavac mali je u skupini izuzetno jakih vina s 14% alkohola, intenzivno, gusto i tamne boje.

Najveći vinograd na Braču broji 400 000 čokota koji rastu iz kamena koji je uvijek vlažan pa im osigurava vodu i pun je minerala čime ih hrani.

Kako raste iz kamena odnosno stijene sva vina koja se iz ovih vinograda proizvedu zovu se STINA VINA i mogu se osim na domaćim, pronaći i na svjetskom tržištu. 

KAD JE KUGA SVE POTJERALA

U srednjem vijeku stanovništvo Brača živjelo je u selima na središtu otoka. Nitko nije živio uz more jer se to smatralo opasnim.
Na otoku bilo 6000 stanovnika, a dolaskom kuge na otok umrlo je 4000 ljudi. Nakon prolaska kuge ljudi su se počeli spuštati prema moru i graditi prva naselja.
Danas u središtu otoka postoji mnoštvo napuštenih crkvica i kapelica od kojih su ostali samo zidovi, kao podsjetnik da su nekoć to bila sela puna ljudi.

Kapelica Sv. Duha iz 14. st. najstarija je i jedina očuvana u izvornom stanju.

HUMAC JE GROB

Humac koji predstavlja gomilu naslaganog kamenja u blizini svetišta zapravo je grob i tako se u Ilirsko doba pokapalo veledostojnike.
Lokacija je bila uz svetište, visoko na otoku. Tijelo se u fetus pozi sahranjivalo na veće kamenje koje je podsjećalo na sarkofag i na njega se slagalo sitnije kamenje, a na vrhu je uvijek gomila nabacanog kamenja te ih na Braču ima preko dvije stotine.

VIDOVA GORA NAJVIŠI VRH JADRANA

Najviša točka jadranskih otoka 778 metara.

Može se doći automobilom ili pješice za dva sata, planinarskom stazom iz Bola.
Idealno je mjesto za polijetanje paraglajdera.
Pogled obuhvaća Hvar, Vis, Korčulu, Pelješac, kopno, Zlatni rat i Bol.

TROLOKVE SU PITKA VODA

Tri lokve smještene na vrhu Brača su jedino mjesto na otoku gdje se kišnica zadržava u tri nepropusne rupe u zemlji i jedino su mjesto na otoku sa slatkom vodom.

Od davnina su ih koristili pastiri kao pojila za svoja stada.

Kad u zimskim mjesecima padne snijeg lokalno stanovništvo dolazi na zabavu režući kocke od leda i praveći iglue, a prije nekoliko godine ova je zabava završila u novinama, jer su u jednoj kocki izrezali zlatnu ribicu.
Ribice u lokvama nekada su bile kućni ljubimci.

DIVLJI KONJI

Potrebno je nekoliko puta zazviždati da iz šume dotrče divlji konji.
Na lokaciji Trolokve na otoku Braču ove fantastične, moćne životinje slobodno žive u prirodi.
Vlasnika imaju samo na papiru.
Konji nikada nisu bili zatvarani niti osedlani. Fenomenalno!

GAŽUN STARO PASTIRSKO SELO

Nekada je u njemu živjelo pet obitelji, danas samo jedna koja ga otvara za izletnike.
U potpunosti je očuvana čar sela s pastirskim kućicama u tri varijante. Najstarije su bez krova, stare s originalnim prozorima i nove renovirane.
Prvi vikend u 7. mjesecu mjesto je najvećeg moto partyja na Braču, a zadnja nedjelja u 7. mjesecu s najvećim stočnim sajmom u ovom dijelu Dalmacije.
Već dvije godine za redom na sajmu se ispeklo 120 janjaca.

TOP 10 ZANIMLJIVOSTI O BRAČKOM KAMENU

Boravak na otoku poznatom kao mjestu gdje je sve kamen i sve je od kamena, otkrio nam je i ove zanimljivosti vezane uz njega.

Kad je krajem 3.st. rimski car Dioklecijan, odlučio upotrijebiti brački kamen za izgradnju svoje velebne palače u Splitu, nije ni slutio da će kamen doživjeti svjetsku slavu i postići ogromnu popularnost.

Kamen su ispočetka vadili pastiri i težaci u svrhu stvaranja obradive zemlje, a slagali su ga na gomile i u suhozide.

U to doba poznata je mletačka odredba propisivala kako se niti jedan mladić na Braču ne može oženiti ako nije dokazao da je zasadio 100 stabala maslina i to na zemlji koju je sam iskrčio i očistio od kamena.

Kad bi se složio sav neobrađeni kamen koji se nalazi uz zidove i poljske putove na otoku Braču  dobila bi se ista količina kamena koliko je ugrađeno u Egipatske piramide, oko 7 milijuna prostornih metara.

Bračani ne kažu da kamen vade nego da ga beru. Koliko je težak i naporan ovaj posao možda najbolje pokazuje činjenica da su izabrali Herkula kao svog zaštitnika.

Klesarska škola u Pučišćima jedinstvena je u svijetu poznata po tome da koristi samo antičke alate za ručnu obradu kamena, a ne strojeve. Zanimljivo je da se alati posebno naručuju po uzoru na stare alate, koji se već odavna ne proizvode, osim po narudžbi ove škole.

Blokovi i isklesani predmeti spuštali su se do bračkih luka i ponekad bi pri utovaru u galije i brodove pali u more pa se danas nerijetko u bračkim lukama na dnu mora mogu vidjeti kako svjedoče prošlosti.

Od bračkog kamena sagrađeni su Solin, Dioklecijanova palača, šibenska katedrala, austrijski i budimpeštanski parlament, novi dvor u Beču, namjesnička palača u Trstu, predvorje zgrade UN u New Yorku, a prema najpoznatijem mitu vezanom uz ovaj kamen i Bijela kuća u Washingtonu.

Brač je poznat kao jedini otok gdje je sve kamen i sve je od kamena.

Donedavno je bilo obavezno da svaka novoizgrađena kuća na fasadi mora imati detalje od bračkog kamena ili se nije mogla dobiti dozvola za gradnju. Nažalost, to danas više nije tako.

Glasoviti kamenolomi nalaze se u Škripu kojemu samo ime prevedeno s latinskog scrupus znači golemo oštro kamenje.

LJUBAV JE BOL

Najpoznatiji slogan prekrasnog mjesta na moru glasi: „Ljubav je bol, a Bol je na Braču“ i on dovoljno govori o tome koliko se čovjek od prve zaljubi u Bol.

Svatko tko je jednom bio, ponovo se vrati jer kad vas jednom očara svojim šarmom, shvatite da ste na pravom mjestu i sve ostalo postaje nevažno.

Želimo vam puno putovanja, Bol dodajte na svoju listu.

Hvala,

I Sretan Put!
Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava