ITALIJA, CAPRI – OTOK ZADIVLJUJUĆE LJEPOTE I JET-SETA

Čuveni talijanski otok još od rimskog perioda označava mjesto koje svojim ljepotama, zadivljujućom prirodom s neprikosnovenim pejzažima, azurnim morem, ukusnom kuhinjom i buticima svjetskog glasa nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Predstavlja mondeno odredište u koje se dolazi da bi vidjeli i bili viđeni zbog čega mnoga svjetska poznata lica usidre svoje jahte u Marini Grande koje iz zraka izgledaju kao točkice s bijelim tragovima pjene okružene stršećim stijenama koje izlaze iz mora.    

ZRNCA O OTOKU

Smješten je na južnoj strani Napuljskog zaljeva koji pripada arhipelagu Campania i dio je metropolitanskog grada Napulja.

Predivna razvedena obala obiluje brojnim špiljama iznad kojih se uzdižu strme litice formirane valovima.

Ima nešto više od deset kvadratnih kilometra i oko 14.000 stanovnika.

S obzirom na veličinu smjestio se na 21. mjesto svih talijanskih otoka s vrhovima srednje visine Monte Solaro 589 m i Monte Tiberio 334 m i prostranim platoima u unutrašnjosti od kojih je glavni Anacapri. 

Otok broji dvanaest crkava, sedam muzeja i nekoliko spomenika.

Najpoznatiji simbol je Plava špilja obasjana prirodnom svjetlošću s efektima nevjerojatnog spektara plavih boja koja poput prave muze stoljećima inspirira mnogobrojne umjetnike.

Tri stijene na maloj udaljenosti od obale karakteristične su za Capri i nazivaju se Faraglioni te stvaraju nevjerojatan krajobrazni efekt kao u najboljoj prirodnoj scenografiji okoliša.

Hodajući prirodom se često mogu susresti veseljaci ptičjeg svijeta poput prepelica, crvendaća, šljuke ili kosa, a visoko iznad stijena s najboljim pogledom na ovu krasotu nebeskim plavetnilom kruži sivi sokol.

Električnu energiju za sve otočane i oni koji dolaze kao putnici isporučuje privatna tvrtka na licu mjesta, a s obzirom da otok nema svoje izvore vode, opskrba pitkom vodom zajamčena je podmorskim cjevovodima s poluotoka Sorrento.

Mediteranska vegetacija se penje njenim strmim liticama gdje ogromne agave poput prstiju strše iz kršne zemlje, a plavi gušter presijavajući nebo i more na svojoj koži predstavlja otočku endemsku vrstu.

Turistička sezona na Capriju počinje za Uskrs i završava u prvom tjednu 11. mjeseca kad 20.000 turista pristiže svaki dan odnosno dva milijuna godišnje.

Za većinu stanovništva turizam je glavna grana gospodarstva i osnovni izvor prihoda.

PRIJEVOZ DO OTOKA I NA OTOKU

Do otoka se dolazi trajektima, brzim brodovima ili hidrogliserima iz Napulja i Sorrenta i putnici se iskrcavaju u Marini Grande koja je glavna luka Caprija izgrađena 1928.

Na suprotnoj strani otoka smjestila se još jedna manja luka Marina Piccola.

Svaki je detalj uređen do savršenstva, raznobojne fasade kuća s ugostiteljskim objektima natkriveni šarenim tendama živopisno se uklapaju u predivnu boju mora i neba s fantastičnim pogledom na Faraglione sve zaokruženo palmama i mediteranskim biljem prve su ljepote koje vas dočekaju kad se iskrcate u luku.  

Za reguliranje prometa vozila tijekom ljetnih mjeseci na snazi ​​je poseban zakon kojim se zabranjuje dolazak i promet na otoku osobnim automobilima, motociklima i mopedima osobama koje nisu stanovnici otoka.

Stoga postoje velike mogućnosti mobilnosti u mnogobrojnim taxijima koji su pretvoreni u kabriolete s tendama, malim autobusima, uspinjačom ili pješice, a rent a scooter se nalazi na svakom koraku.

Cijena taxija do Marine Piccole stoji 20 € dok je autobusna karta 2 €.

Mini autobusi žute boje prolaze pored velikih provalija vrlo uskim i zavojitim cestama na kojoj se jedva mimoiđu, prevozeći putnike s jednog kraja otoka na drugi, pružajući adrenalinsku avanturu koja se ne propušta.

Također postoji mogućnost vožnje žičarom sačinjene od 156 stolica za jednu osobu, traje 13 minuta za potpuno prepuštanje i uživanje u panorami Caprija od 360° iz ptičje perspektive.

Pojedini hoteli imaju uslugu preuzimanja stvari i kofera po dolasku u luku, a putnici mogu odmah krenuti u upoznavanje otoka.

IME CAPRI

Postoje različita tumačenja o porijeklu imena tako je starim Grcima otok bio poznat kao cauros ili kapros što znači divlja svinja, Rimljani su ga nazivali caprae, što na latinskom znači koze, mada postoji mogućnost da potječe i od etruščanske riječi – stjenovit.

CAPRI I ANACAPRI

Strme, stjenovite litice Monte Solara dijele otok na dvije općine, Capri i Anacapri koje predstavljaju dva najvažnija naseljena mjesta otoka i svako ima svog gradonačelnika.

Na spomen Caprija danas se misli na sav šarm i ljepotu prekrasnog grada na otoku, prepunog ljudi iz svih krajeva svijeta i poznatog odmorišta jet setera. Grad je koji živi 24 sata uz mnogobrojne sadržaje, na kozmopolitskoj strani otoka s luksuznim buticima i noćnim klubovima, pravo ljetno odredište za sve ljubitelje gužvi, provoda i vrućina.  

Za one koji vole mirniji i opušteniji odmor tu je Anacapri smješten u brdima s opuštenijom atmosferom, manjom gužvom i prekrasnim šetalištima uz more oivičenim palmama, oleandrima i lovorima. Grčki prefiks ana – zapravo znači gore ili iznad.

Prvi stanovnici su na otok došli prije 3000 godina.  

POPULARNO ODREDIŠTE

Prvi zabilježeni turist iz 17. stoljeća bio je francuski trgovac antikvitetima Jean-Jacques Bouchard koji je vodio dnevnik o otoku, a isti je pronađen 1850. donoseći svijetu pregršt informacija o otoku koji će tek postati slavan. 

Od davnina je Capri bio ljetno odredište za Talijane i za strance da bi tijekom 1950-tih postao popularno odredište mnogobrojnih umjetnika i pisaca te međunarodnog jet-seta.

Šetajući njegovim ulicama neprestano vas obasipa prekrasna arhitektura oivičena božanstvenim, velebnim vilama s kojih vise grozdovi jarko ružičastog cvijeća plijeneći svaki trenutak pažnje.

FARAGLIONI – STIJENE KOJE STRŠE IZ MORA

Zaštitni znak otoka su tri stijene koje strše iz mora i to Stella povezana s otokom visine 109 metara, Mezzo  82 metra i  Scopolo 106 metara.  

Ime im potječe od grčke riječi faros označavajući svjetionik jer se u davna vremena na vrhovima stijena palila vatra kako bi se pomorcima signalizirala opasnost pa su tada bile prirodni svjetionici.

Iako ih ima diljem Mediterana niti jedne nisu toliko impresionirale pisce i pjesnike koji su im posvetili mnoga djela i donijeli vječnu slavu.

Jedna legenda govori kako je kiklop Polifem, bijesan na svog oca Neptuna, boga mora, bacio ogromno kamenje u more kako bi ga razljutio, a odnosi se na caprijske faraglionie.

Isto tako pjesnik Vergilije ih opisuje kao mjesto susreta sa sirenama koje pomorce prizivaju svojim slatkim pjesmama opčinjavajući ih u potpunosti. Možda je bio u pravu jer svatko tko se zatekne u njihovoj blizini svjedoči o očaravajućoj atmosferi i kao da na tren začuje milozvučne pjesme sirene.

Endemski plavi gušter otkriven je sasvim slučajno kad su se nautičari i ribari golim rukama popeli do vrha faragliona Scopolo i ugledali malog guštera zakamufliranog u boje neba i mora.

USPINJAČOM DO LA PIAZZETTE

Funicolare je uspinjača koja vozi od Marine Grande do glavnog trga Piazzete i vožnja traje pet minuta. Izgrađena je 1907., zadnji put renovirana 2018. i vozi na visinu od 139 metara.

La Piazzetta u prijevodu znači mali trg i predstavlja mjesto susreta otočana i posjetitelja s najskupljom cijenom kave koja se može popiti na otoku.

Godinama je bila tržnica na kojoj su se prodavali domaći proizvodi i riba, a kao mjesto okupljanja postoji još od vremena Rimljana.

1930. jedan vlasnik kafića je odlučio iznijeti stolove i stolce na sredinu trga i od tada je postala čuveno mjesto za vidjeti i biti viđen.

Toranj sa satom je simbol trga i prema jednom vjerovanju izvorno je bio stražarska kula, dok drugi misle da je bio zvonik sada porušene crkve.   

S obližnjeg vidikovca poznatog kao loggetta može se diviti pokrajinskoj cesti i feničkim stubama koje se penju prema Anacapriju te uživati u predivnom pogledu na otok i njegovo more.

PLAVA ŠPILJA – LA GROTTA AZZURRA

Glavna i najposjećenija atrakcija je spektakularna Plava špilja koju su u 19. stoljeću otkrili strani turisti i danas predstavlja najprepoznatljiviji simbol otoka.

1826. njemački pjesnik i slikar August Kopisch boravio je duže vrijeme na otoku i čuo praznovjerne mještane koji su stoljećima odbijali ući u špilju. Tada je zajedno sa svojim prijateljem Ernstom Friesom odlučio ući i otkrio nevjerojatne prizore jako osvijetljenog plavog mora i nekoliko drevnih rimskih artefakata.

Pećinu su zajedno nazvali La Grotta Azzura, a u svojoj knjizi „Otkriće plave špilje na otoku Capri“ August je sve ljepote koje je zatekao na fotografijama podijelio sa ostatkom svijeta što je izazvalo val oduševljenja Caprijem koji traje i danas.

U špilju ulazi sunčeva svjetlost koja u kombinaciji s morem stvara veličanstveni blještavi sjaj plave boje osvjetljavajući špilju. Duboka je 150 metara s pješčanim dnom i proteže se na pedesetak metara. 

Ulaznica za čamce je 14 € i u špici sezone red za ulazak zna biti izuzetno dug s čekanjem od nekoliko sati dok boravak u unutrašnjosti traje pet minuta.

NAJZANIMLJIVIJI STANOVNICI OD DAVNINA

Najraniji zabilježeni stanovnici na otoku su bili Grci koji su stigli u 8. stoljeću pr. Krista i ostavili neizbrisivi trag do današnjeg dana u vidu 921 stepenice koje povezuju Capri i Anacapri poznate kao feničke stepenice. Uklesane su u stijene i vjeruje se da su izgrađene između 7. i 6. stoljeća pr. Krista.

U rimskom periodu skrivene špilje pod liticama su korištene kao raskošne vile.

Car August je prvi put posjetio Capri 29. godine pr. Krista i toliko se zaljubio u njegove ljepote da je 6. godine pr. Krista s gradom Napuljom dogovorio zamjenu otoka Ischie s Caprijem.

Ischia je vulkanski otok koji je tijekom stoljeća prošao kroz višestruke erupcije koje bi često za sobom ostavljale pustoš, dok je Capri s druge strane jednostavno veliki blok vapnenca koji se odvojio od kopna.

To je značilo da je car August mogao ovdje graditi vile bez brige da će ih uništiti vulkanska erupcija te je uvelike pridonio razvoju otoka; gradio je hramove, vile, akvadukte i zasadio vrtove kako bi mogao uživati ​​u svom privatnom raju.

Za vedrog dana u daljini se vidi silueta otoka Ischie udaljenog oko tridesetak kilometara.

Capri je bio omiljeno otočno utočište i cara Tiberija Augusta koji je na otoku izgradio dvanaest masivnih vila i svaka je bila posvećena jednom od dvanaest bogova Olimpa.

Najveća je Villa Jovis posvećena bogu svjetla Jupiteru i danas je jedna od najbolje očuvanih rimskih vila u Italiji te se može prošetati njenim ruševinama.

Tiberije je deset godina živio na Capriju vladajući Rimom iz vile Jovis s velikim strahom od atentata i tu je ostao sve do svoje smrti.

Nakon njegove smrti rimski carevi su rjeđe posjećivali otok, a poznat je događaj kad je car Komod, sin rimskog cara Marka Aurelija, na njega prognao svoju suprugu Crispinu i njezinu sestru Lucillu.

Obje su bile umiješane u zavjeru da ga ubiju, a kad je pokušaj atentata propao car ih je protjerao na Capri. Godinu dana nakon što su prognane Komod je poslao centuriona na otok i dao ih pogubiti.

Nakon što je francuska vojska 1810. opljačkala crkvu San Constanzo u Marini Grande pronađen je rimski sarkofag s kosturom za koji se vjeruje da pripada Crispini, umotan u haljine i ukrašen zlatnim nakitom. Danas se nalazi na terasi nekadašnjeg hotela plave špilje i može se pogledati na zahtjev.

Nakon raspada Zapadnog Rimskog Carstva, Capri se vratio pod Napulj te je pretrpio strašne napade i pustošenja gusara koji su dosegnuli svoj vrhunac kad su poznati turski admirali Barbarossa Hayreddin i Turgut Reis zauzeli otok i vladali njime od 1535. do 1553. godine.

Francuske trupe pod Napoleonom okupirale su otok 1806., no Britanci su protjerali Francuze nakon čega je Capri pretvoren u moćnu pomorsku bazu poznatu kao Drugi Gibraltar.

Francuzi su ga ponovno osvojili dvije godine kasnije i tu su ostali do kraja Napoleonove ere (1815.), kad je Capri vraćen napuljskoj vladajućoj kući Bourbon.

VIA CAMERELLE  – LUKSUZNA ULICA

Najluksuznija otočka ulica predstavlja široku šetnicu opasanu velebnim vilama i luksuznim buticima najpoznatijih svjetskih brendova uokvirenu restoranima na otvorenom natkriveni slamnatim tendama.

Datira iz rimskog doba kad je bila kameni put koji je spajao središte otoka s carskom vilom Tragara i na njoj je bilo četrdeset spremnika za vodu koje su se kao cisterne koristile za prikupljanje kišnice, a danas su mnoge od tih cisterni adaptirane u raskošne butike poput Dolce&Gabana, Bvlgari, Saint Laurent, Versace…

KAPRI HLAČE

Čuvene kapri hlače koje sežu malo ispod koljena ili do gležnja dolaze sa ovog božanskog otoka i po njemu nose ime.

Prve ih je predstavila modna dizajnerica Sonja de Lennart 1948. koja je zajedno s engleskim dvoraninom Bunnyem Rogerom kreirala prvi primjerak hlača koje su postale obavezni modni komad odjeće krajem 1950-ih i početkom 1960-ih.

Foto: Wikipedia

Najpoznatiji butik na otoku je La Parisienne koji je 1906. prvi puta otvorio svoja vrata i do danas je na istoj lokaciji.

U njemu je kreatorica Donna Mariuccia započela svoj put izradom odjeće za rusko plemstvo koje se preselilo na Capri bježeći od revolucije. Tijekom Drugog svjetskog rata je izrađivala šalove za američke pilote, a njihove padobrane je koristila za izradu vjenčanica.

U ovom čuvenom butiku oblačile su se mnoge svjetske jetseterice, a Jackie Onassis je u njemu kupila nekoliko bijelih kapri hlača iz razloga što dok je bila na otoku nikada nije nosila prtljagu. Clarc Gable je ovdje dobio sako po mjeri, a Rita Hayworth haljinu na točkice.

Iako su kasnije predivne dame Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor  i Sophia Loren nosile kapri hlače nitko im nije donio svjetsku slavu kao čuvena dama sa stilom Jackie  O.

GRAND HOTEL QUISISIANA

Kako je Capri postajao sve popularnije odredište među umjetnicima i piscima, britanski liječnik George Sidney Clark stigao je na otok kako bi otvorio kliniku pod nazivom Quisisana što prevedeno s talijanskog znači „ovdje postajete zdravi“.

Smatrao je da mediteranska klima i bogatstvo aerosoli povoljno utječu na zdravlje pa mu je popularnost u europskom visokom društvu 1861. toliko porasla da je kliniku pretvorio u hotel.

Nakon njegove smrti hotel je dobio nove vlasnike koji su preuređujući zapadno krilo otkrili kosti dinosaura koje se mogu vidjeti u muzeju. Danas je to jedan od najprestižnijih hotela na cijelom otoku i uz kazalište čini dvije najveće građevine otoka.

CRKVA SANTO STEFANO

Sagrađena je 1685. godine na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana iz 6. stoljeća te je za uređenje poda korišten dio mramora iz Ville Jovis. 

U samostanu su postojale su dvije vrste redovnika koji su nazivani pustinjacima i braćom laicima, a život im se sastojao od teškog rada poput pranja rublja, kuhanja obroka, opskrbljivanja knjigama te ostalim fizičkim poslovima kod uzgajanja hrane.

Kad je kuga stigla na otok svećenici su se zatvorili u samostan i nisu nikog puštali unutra što je jako uznemirilo lokalno stanovništvo koji su u činu odmazde uzeli leševe preminulih svećenika i preko litice ih bacili u more.

KAKVE SU PLAŽE?

U obje se luke nalaze šljunčane plaže, u Marini Grande je malo veća, a u Piccoli je kako i ime kaže, nešto manja i jedino se one mogu definirati kao “plaže” pogodne za djecu i odrasle koji ne znaju plivati.

Prekrivene su šljunkom i na jednom dijelu su smještene ležaljke sa suncobranima za iznajmljivanje dok se na drugom dijelu može slobodno staviti ručnik za uživanje na ljetnom suncu bez hlada.

Drugih plaža osim ove dvije na otoku nema jer se gotovo cijela obala sastoji se od visokih stjenovitih litica, a oni koji dolaze radi kupanja odlaze čamcima na plivanje.

Kupanje u Tirenskom moru u ljetnim mjesecima prava je osvježavajuća oaza, a temperature mora se kreću do 24,5 °C.

SPECIJALITETI OTOKA I RUKOTVORINE

Najpoznatije otočno jelo su ravioli capresi, napravljeni od jednostavnog tijesta jednakog omjera brašna i vode punjenih polu-mekim talijanskim sirom caciotta, parmezanom i mažuranom preliveni umakom od svježe rajčice i bosiljka.

Autentično jelo otoka je i salata caprese napravljena od narezanih rajčica, bivolje mozzarelle, svježeg bosiljka i maslinovog ulja.

Granita je smrznuto piće u obliku obojanog leda koja odlično služi za osvježenje na užarenom suncu po cijeni od jednog eura, a toliko košta i  espresso kava.  

Trgovine ručno rađenih sandala mogu se pronaći na cijelom otoku i uz kapri hlače predstavljaju najoriginalniji suvenir koji se može ponijeti za uspomenu.

ZA KRAJ

Capri je izuzetno siguran za sve putnike, voda je čista i nema opasnosti po zdravlje, a kriminal je sveden na minimum, osim što kao i u svakom drugom odredištu treba pripaziti na džeparoše u prometnim područjima.

Raskošna talijanska obala s malim gradovima dramatično smještenim između krševitih stijena i predivnog plavog mora jedna je od najomiljenijih destinacija svih putnika uključujući i druga mjesta Amalfi obale. 

Želimo vam puno putovanja, božanstveni Capri dodajte na svoju listu

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava