ITALIJA, MONOPOLI – FANTASTIČAN SPOJ PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI

Monopoli je slikoviti gradić smješten u regiji Puglia u Italiji, riznica povijesti, kulture i prirodnih ljepota čija prošlost seže unatrag više od dvije tisuće godina.

Putujući cestom prema gradu primjećujemo da je krajolik oko Monopolija prošaran starim maslinicima zbog čega je i poznat po proizvodnji visokokvalitetnog maslinovog ulja, sastavnog dijela lokalne kuhinje.

Ulaskom u grad ostajemo očarane njegovim jedinstvenim šarmom u kojem povijest stoji na liticama iznad mora, a pulsirajući lokalni život privlači posjetitelje iz cijelog svijeta željne istraživanja njegovih drevnih ulica.

Ovo prekrasno talijansko obalno blago prožeto je utjecajima grčke, rimske, bizantske i normanske kulture. U njemu je dovoljno samo biti i upijati predivnu atmosferu, bilo da pijete aperol spritz uz svenarančasti zalazak sunca ili uživate u najboljem sladoledu s pogledom na luku ili lutate živopisnim uličicama opasanim zidinama starog grada.

Uske i vijugave ulice, kuće sa žaluzinama jarkih boja, ukrašenim balkonima, predivno uređenim ulaznim vratima s puno zelenila ovo mjesto čini istinsko talijansko netaknuto utočište.

Većina kulturnih znamenitosti smještena je u starom gradu „centro storico“ koji je dom prekrasnih bijelih okrečenih zgrada sa zelenim žaluzinama, labirintom uličica od kojih su neke toliko uske da se ne može mimoići dvoje ljudi, crkvama, barovima, restoranima i trgovima, mjesto koje vas jednostavno poziva da uživate prepušteni trenutku. To je savršeno mjesto za istraživanje pješice s iznenađenjima iza svakog ugla.

PUTOVANJE KROZ VRIJEME

Povijest grada seže u grčko i rimsko doba, a dokazi njegove bogate prošlosti vidljivi su u cijelom gradu. Samo ime “Monopoli” potječe od grčkog “Monos Polis”, što znači “jedinstveni grad” ili “jedan grad” i savršeno mu pristaje s obzirom je kroz stoljeća osvajanja i kulturnih promjena uspio zadržati svoj identitet.

Povijesni centar Monopolija jedan je od najljepših u cijeloj Pugliji gdje je svaki kutak nevjerojatno poetičan i mjesto je gdje svaka fotografija uspije.  

Jedna od najznačajnijih povijesnih znamenitosti je dvorac Karla V., izgrađen u 16. stoljeću kako bi zaštitio grad od osvajača i gusarskih napada. Dvorac strši u srce jadranske obale i uključuje okrugli toranj, podzemnu crkvu i peterokutni oblik koji je bio uobičajen za španjolske utvrde onog doba.

Uistinu impozantna tvrđava s pogledom na luku svjedoči o strateškoj važnosti Monopolija u prošlosti, a danas služi kao kulturno mjesto gdje se održavaju izložbe i događaji koji slave gradsku baštinu.

Iako je nekada bio mjesto visokog vojnog poštovanja, u 20. st. dvorac je korišten kao zatvor.

Povijesni centar Monopolija nalazi se tik uz more i savršeno je mjesto za ranojutarnju ili večernju šetnju, pa tako i mi laganom šetnjom stižemo do gradske luke u kojoj se na moru ljuljuškaju plavi čamci obrubljeni crvenom bojom, koji se u ovom dijelu Puglije nazivaju se „gozo“ i predstavljaju simbol grada.

Iz toga doznajemo kako je ovo ribarsko mjesto duge tradicije gdje u plitkim vodama ribari love hobotnice i ribice, a u predvečerje ih promatramo kako krpaju svoje mreže.

KULTURNO BOGATSTVO

Hodajući gradom stječemo dojam da je on kao živi muzej u kojem se harmonično isprepliću tradicija i moderno. S jedne je strane prošaran poviješću, danas festivalima i šarenilom ulica pa tako svakim korakom upijamo njegovu bogatu kulturnu tapiseriju.

U srcu starog grada nalazi se barokna palača Palmieri koju je istoimena obitelj koristila do 1921. i danas čuva umjetnine u svojim mnogobrojnim sobama.

U blizini se nalazi i ruševina stare utvrde Bastione del Molino i najstarija crkva u gradu sagrađena u 3. stoljeću, Chiesa di San Salvatore.

Na ulici nas jedan student upućuje da siđemo kroz mala vrata i spustimo se strmim stepenicama u malu skučenu crkvica ispod grada u kojoj su se svećenici skrivali od gusara i molili Boga za spasenje. Prostor je to od nekih 10 m2 sa izblijedjelim slikama svetaca po zidovima, malim oltarom i nekoliko kipova, ali je zanimljivo zamišljati kako su u tako malom prostoru svećenici provodili vrijeme i dobavljali hranu preko raznih izvora, s obzirom da nema niti jednog prozora ni prolaza.

LEGENDA O MADONI DELLA MADIA

Najpoznatiji gradski blagdan je Madonne della Madie, koji se slavi u prosincu i čuva uspomenu na čudesan dolazak ikone Djevice Marije, za koju se vjeruje da je spasila grad od uništenja.

Prema lokalnoj predaji, 1117. godine stanovnici Monopolija su se borili s dovršetkom nove katedrale kad im je ponestalo drvenih greda potrebnih za završetak krova. Unatoč njihovom trudu i molitvama, nisu uspjeli pronaći rješenje za ovaj izazov.

Legenda govori da je u noći 16.12. čudesan događaj spasio grad. Splav, odnosno “madia” na talijanskom, viđen je kako pluta u luku Monopoli noseći na sebi ikonu Djevice Marije zajedno s prijeko potrebnim drvenim gredama. Stanovnici su to vidjeli kao božansku intervenciju te iskoristili grede kako bi dovršili krov katedrale, a ikona, koja je postavljena u njenoj unutrašnjosti, inspirirala je ime crkve.

Ovaj događaj se smatra čudom, a Madonna della Madia postala je zaštitnica Monopolija. U spomen na ovaj događaj svake se godine 16.12. održava festival koji uključuje vjersku procesiju u kojoj se ikona Gospe nosi ulicama, uz glazbu, molitve i tradicionalne plesove.

Nakon dugog obilaska najdraže nam je bilo pojesti prefini sladoled u Bella Blu Gelaterii, sjesti na klupu i upijati sve boje, mirise i  okuse ovog talijanskog bisera, a to je jedno od onih iskustava koja nas tjeraju da pomislimo: Vau, nema ništa bolje nego biti u Italiji!

Kako se sunce kretalo nebom odlučile smo se okupati na najpoznatijoj gradskoj plaži Cala Porta Vecchia, koja je pješčana plaža ispod gradskih zidina s čistim morem, popularno mjesto za opuštanje i slikoviti pogled na velebne građevine koje strše sa litica prema Jadranu.

ZA KRAJ

Monopoli je destinacija koja odmah osvaja spojem povijesne privlačnosti, kulturne živosti i prirodnog sjaja. Bilo da šetate njegovim lepršavim ulicama, uživate u lokalnoj kuhinji, koktelu ili sladoledu, on vas kao pravi domaćin i dragulj jadranske obale poziva da uronite u njegovu bezvremensku ljepotu i bogatu baštinu, čineći ga fantastičnim odredištem za posjetitelje iz cijelog svijeta.  

Želimo vam puno putovanja, fantastičan Monopoli dodajte na svoju listu

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava