NOVI ZELAND – NEVJEROJATNE LOKACIJE ZEMLJE NA KRAJU SVIJETA

Zemlja u kojoj je rođen bungee jumping, gdje svijetleći crvi vise sa stropa špilje, s čuvenim filmskim selom Hobbitonom, gdje se možete kupati s jeguljama ili opuštati u blatnim bazenima, pojesti plemensku večeru i naučiti haka ples, upoznati Maore,  probati   jaja kuhana u gejziru,  čuditi se glečeru koji se dnevno pomakne 4 metra ili Palačinkama stijenama iz kojih pršti voda, posjetiti najjužniji grad na kraju svijeta, otkriti tko je tražeći Tasmaniju otkrio Zelandiju i puno više. Dobrodošli na Novi Zeland!

JEDINSTVENA ZEMLJA POD SUNCEM

Prekrasni krajolici očuvani su u svojoj prirodnoj veličanstvenosti, more, planinski vrhovi i ravnice,  jezera, špilje i aktivni vulkani, u tom kontrastu reljefnog obilježja, izgleda kao da je Bog nebeskim kistom naslikao najljepše krajobraze da nas ostave bez daha i smjestio ih na otoke Novog Zelanda.

Fantastični Maori su Polinezijci koji svojom ljubavlju prema prirodi i suživotu s istom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim nego potiču stalno oduševljavajuće ponavljanje rečenice: „O, majko prirodo!“.  

Smješten je u Tihom oceanu jugoistočno od Australije, let od Sydneya do Aucklanda traje malo više od tri sata i potrebna je turistička viza.

Novi Zeland je drukčiji od svih zemalja svijeta po mnogočemu, jedna od posljednjih zemalja koju su naselili ljudi, ime je dobio po maorskom nazivu Aotearoa što znači „Zemlja dugog bijelog oblaka“. Čine ga sjeverni i južni otok, otok Stewart i mnogobrojni drugi otočići.

Novozelanđani se nazivaju Kiwijanci, ne zbog voća, nego zbog endemske vrste noćne ptice kiwi koji ne leti, nacionalnog simbola zemlje, izuzetno zaštićene i čuvane vrste, a zbog njega se novozelandski dolar naziva kiwi dolar. 

Jedna je od rijetkih zemalja na svijetu sa dvije nacionalne himne “God Save The Queen“ i „God Defend New Zealand“ i prva su zemlja na svijetu koja je 1893. ženama dala pravo glasa.

Sveukupno ima malo manje od pet milijuna stanovnika, od čega 90% čine Europljani, Maori su manjima, a sva kultura na otocima potječe od Maora i ranih britanskih doseljenika.

Službeni jezici su engleski, maorski i novozelandski znakovni jezik, no najviše se koristi engleski.

AUCKLAND GRAD JEDARA

Najsunčaniji grad Novog Zelanda predstavlja destinaciju iz snova svakog putnika kao i svi otoci ove predivne zemlje.

Auckland je pravi multikulturalni centar zahvaljujući brojnim mogućnostima zapošljavanja i obrazovanja koji su i danas najveći magnet za iseljenike, a prema istraživanjima od prije pet godina od 215 najvećih svjetskih gradova našao se na trećem mjestu po kvaliteti života.

Ima 1,6 milijuna stanovnika koji je stalno u porastu i grad se neprestano širi te je jedan od najskupljih gradova na svijetu za život.

Prekrasna klima sa toplim ljetima i blagim zimama svima su primamljivi, a kad se tome doda 2000 sunčanih sati godišnje, više se ne može poželjeti.  

Kad je 29.7.1939. napadalo pet centimetara snijega to je bilo ravno čudu, jer ovdje snijega nikada nema zato se taj datum pamti.  

Većina imena na Novom Zelandu imaju i Maorski naziv, tako se Auckland naziva “Tamaki sa stotinu ljubavnika”, a odnosi se na plodnu zemlju s koje putovi vode u svim smjerovima.

Prema nekim podacima prije dolaska Europljana Maora je na ovom području bilo oko 20.000.

Nakon što je osnovana britanska kolonija 1841., tadašnji potpukovnik William Hobston izabrao ga je za glavni grad i nazvao ga po grofu od Aucklanda. Glavni grad je ostao do 1985. kada ga je zamijenio Wellington.

Kraljičina ulica je glavna gradska ulica, načičkana poslovnim zgradama, trgovinama i kafićima, a Sky Tower visine 328 m je zaštitni znak grada i najviša samostojeća građevina na južnoj hemisferi planete.

Najkultnije prirodno obilježje grada je Rangitoto, vulkanski otok, do kojeg se dolazi trajektom i neizostavno je mjesto za posjetiti, obzirom je Auckland izgrađen na vulkanskom području koje je još uvijek aktivno.

Koliko je Novi Zeland privlačan putnicima govori činjenica da u zračnu luku sleti milijun putnika mjesečno.

Kad bi se moglo uspoređivati, nas je ovaj grad nekako najviše podsjetio na Split.

COROMANDEL – HIPIJI I RUDNICI ZLATA

Samo pedesetak kilometara od najvećeg novozelandskog grada Aucklanda smjestio se poluotok Coromandel čije obale zapljuskuju valovi Tihog oceana, a kuće su smještene tik uz obalu.

Sedamdesetih godina bio je najpopularnije odredište hipija kad ih se na tisuće preselilo iz velikih gradova Novog Zelanda u potrazi za ekološki prihvatljivim životom u skladu s njihovim pokretom.

Na njemu su mnogobrojni gradići od kojih samo pet ima populaciju preko 1000 stanovnika, a Thames jedini ima više od 5000 stanovnika na cijelom poluotoku.

Oduvijek je bio poznat po rudnicima zlata koji se nalaze na južnom dijelu i danas još uvijek postoji jedan aktivni rudnik iz kasnih 2000-tih, dok su ostali zatvoreni 1980-tih. 

Zbog fantastične i surove prirode koja daje osjećaj izoliranosti i mira kao i šuma koje zauzimaju najveći dio unutrašnjosti, postao je oaza za sve one koji traže alternativni način života i koji su izabrali ne živjeti u gradskoj vrevi Aucklanda.

Danas je meka ekoturizma s predivnim obalama, pješčanim plažama i prekrasnim pogledom, a od 2010. sve veći broj imućnih ljudi grade kuće za odmor pa je ovo područje najživlje u ljetnim mjesecima oko Božica i Nove Godine.

HOT WATER BEACH – PLAŽA S TOPLOM VODOM

Upravo kako joj ime kaže Plaža s toplom vodom jedinstvena je na svijetu.

Za vrijeme oseke kad se more dovoljno povuklo lopatom se iskopa rupa u pijesku u koju iz pukotina ulazi termalna voda formirajući pri tome bazen u kojem je opuštajuće lješkariti.  Može se iskopati veća ili manja rupa za bazen koliki želite, a u obližnjem se dućanu može unajmiti lopata.

Zanimljivo je što ovaj bazen u tom trenutku pripada samo vama, a već će sutra nakon plime neki novi putnici stvoriti svoje mjesto na Plaži s toplom vodom, a vi reći da ste jednom imali bazen na Novom Zelandu. 

CATHEDRAL COVE – ČUVENO FILMSKO ODREDIŠTE

Cijeli Novi Zeland je popularna filmska lokacija zbog neiscrpnih dramatičnih pejzaža i savršeno očuvane prirode gdje prenesen na veliki ekran krajolik postaje lik za sebe.

Najpoznatija plaža Novog Zelanda i lokacija filma „Kronike iz Narnije“ jedno je od najpopularnijih putničkih odredišta.

U Kronikama iz Narnije djeca bježeći iz mraka londonskog podzemlja dolaze na idiličnu plažu kod divovskog luka u stijeni, koja je jedna od najdužih špilja na svijetu, visoka 30 m i dostupna samo dva sata dnevno u vrijeme oseke. Ponekad na drugom kraju pećine borave plavi pingvini ili krzneni tuljani.

Zlatne i bijele plaže zapljuskuje osvježavajuće, kristalno čisto more, a u daljini se vrlo često igraju dupini.

Do plaže se može doći taksi brodom, kajakom ili pješačkom stazom kroz idiličnu šumu gdje nakon 2,5 kilometra i sat vremena pješačenja pogled puca na neviđene priobalne krajolike i daleki horizont.   

Preporučamo ponijeti gojzerice jer je staza prepuna stepenica i neravnih terena.

TAMAKI MAORI VILLAGE –  FANTASTIČNI MAORI

Maori su kao polinezijski doseljenici došli na Novi Zeland sredinom 13.st. i razvili jedinstvenu kulturu s vlastitim jezikom, bogatom mitologijom i prepoznatljivim obrtima gdje sve rade vlastitim rukama.

Selo Tamaki je mjesto gdje druženje s Maorima predstavlja pravo ispunjenje, njihovo ime znači da su istiniti i stvarni,  a zaštićena kultura je uistinu impresivna.

Provodeći dan u njihovom selu naučite kako ispravno plesati haka ples plazeći jezike mašući glavom, uživate u tradicionalnoj Hangi večeri gdje umjesto modernih aparata koriste zagrijano kamenje koje zakopavaju zajedno s pripremljenom hranom u zemlju i sudjelujete u svakoj aktivnosti koju su za vas priredili ovi vrhunski domaćini, a sve iz jednostavnog razloga jer jako vole druženje.

U znak dobrodošlice srdačno pozdrave s KIA ORA, što znači zdravlje, sreću, nadu i blagostanje.

Kod međusobnog susreta poljube se nosovima. Prvi poljubac kao počast preminulima, a drugi za sreću i blagostanje.

Žive u potpunom skladu sa zakonima prirode i smatraju se ljudima zemlje, hodaju bosonogi i valjaju se u travi.

Svoje mrtve ne kremiraju nego ih pokapaju.

Vjeruju da sve dolazi u broju tri te smatraju kad netko mlad umre da će drugo dvoje umrijeti u slijedećem tjednu ili mjesecu.

Mladež uživa u seksualnoj slobodi i u brak ulaze s bogatim seksualnim iskustvom, a kad  djevojka postane žena odmah mora tetovirati bradu i roditi dijete.

Dolaskom Europljana u 17. st. dogodio se veliki utjecaj na njihovu kulturu jer su Maori prihvatili mnoge običaje zapadnog društva.

Prema popisu iz 2013. bilo ih je 600.000 što čini petnaestak posto stanovništva.

HOBBITON – NAJPOZNATIJE FILMSKO SELO NA SVIJETU

Peter Jackson je rekao: “Nisam imao pojma što radim kad sam snimao Hobite.” govoreći kako je snimao bez pravilne pripreme i u većini slučajeva bez završenog scenarija.

Zahvaljujući izvrsnim producentima lokaciju obične farme ovaca, u blizini grada Matamate, pretvorio je u dom svojih junaka, a živopisni novozelandski pejzaži su pomogli nastanku trilogije.

Zahvaljujući njemu Hobbiton je postao svjetska, turistička i filmska atrakcija, gdje za 75 NZD u dvosatnoj turi obiđete 44 hobit rupe od kojih se može ući u nekoliko njih, Bag End je žuta kuća i jedina je u potpunosti uređena iznutra, dok su ostale nedovršene, male i imaju zemljane zidove.  Ovo svake kućice posađeno je u prosjeku dvjesto različitih vrsta biljaka o kojima brine sedam stalno zaposlenih vrtlara, a čuveno “Drvo zabave” iz filma nalazi se i danas na lokaciji i visoko je 80 metara.  

Tijekom snimanja Hobbita žabe na setu su bile toliko glasne da se glumci nisu mogli međusobno čuti, pa je redatelj naredio da ih se što više pokupi i ukloni s lokacije kako bi mogao u miru snimati poznate kadrove, a nakon snimanja žabe su ponovo puštene.

Iako na farmi ima 13.500 ovaca niti jedna nije iskorištena za snimanje, jer je redatelj smatrao da ne izgledaju “dovoljno kao ovce”, pa je uzeo druge koje su imale crno lice i crne noge.

WAITOMO – PERFEKTNO NEBO ŽIVOG SVJETLA

Poznat po obilju svjetlećih crva koji vise sa stropa špilje, velikoj podzemnoj rijeci i zapanjujućim formacijama stalaktita i stalagmita, izlet u špilje Waitomo je putovanje u drugu galaksiju živućih svjetala.  

Duboko pod zemljom unutar špilje svjetleći crv je veličine prosječnog komarca, od kojih ženke polažu oko 130 jaja iz kojih za dvadeset dana izlegnu novi crvi. Gladan crv svijetli jače od sitog, a ženski jače od muškog.

Glowworm (Arachnocampa Luminosa) odnosno svijetleći crv jedinstven je na Novom Zelandu što izlet u špilje Waitomo čini apsolutno obaveznim.

Na tisuće ovih sićušnih stvorenja koji zrače svojom nepogrešivom svjetlošću u podzemnom svijetu predstavio je i BBC u svojoj 4. epizodi emisije “Planet zemlja”.

Mi smo išli na legendarni rafting crnom rijekom kroz špilje na gumama, za sve ljubitelje avanture jedinstveno iskustvo raftinga na mračnoj vodi sa fantastičnom galaksijom svjetala od živih bića nepogrešiva je čarolija.

ROTORUA – GEJZIR PUCA KAO IZ TOPA

Rotorua je grad smješten u Zaljevu obilja na sjevernom otoku Novog Zelanda čuven je po svom prošaranom krajoliku, blatnim bazenima, prirodnim toplim izvorima, gejzirima koji pucaju u zrak, vodopadima i čarobnim šumama te po predstavljanju fascinantne kulture Maora i legendarnog kivija, ptice koja ne leti i koja je simbol zemlje.

Nedvojbeno postoji jedinstven miris i dok se približavate termalnom parku postaje sve jači i jači pomalo podsjećajući na ne tako svježa jaja.

U geotermalnom rezervatu smješten je glasoviti gejzir Pohutu koji eksplodira 20 puta dnevno do trideset metara u zrak kad se voda temperature 300 stupnjeva ispali munjevitom brzinom u zrak kao iz topa uz glasan pucanj prvo uplaši, a onda vas kao i sve na Novom Zelandu očara i oduševi.

TA PUIA – NOVI ZELAND U MALOM

Ta Puia je mjesto u kojem je smještena Akademija za mlade Maore koji se školuju kako bi se očuvala maorska kultura i folklor te se nove naraštaje podučava tradicionalnim zanatima kao što su razbarenje, tkanje, haka predstave i ples ili tetoviranje. Bogata tradicija ovog naroda predstavljena je u jedinstvenoj školi na svijetu gdje su svi putnici dobrodošli i sponzorirana je od ulaznica.

Ovdje možete isprobati jednu vrlo neobičnu deliciju, a predstavljaju ju kuhana jaja iz gejzira, koje Maorka stavlja u posebnu vrećicu na dugački štap kojeg spušta u gejzir te nakon 7 minuta izvadi i posluži putnicima za jelo, sve uključeno u cijenu ulaznicu.

Blatni bazeni odnosno Mud Pools pravi su prirodni bazeni s velikim mjehurima u kojima se moguće kupati, zapravo to nije kupanje više prljanje, služe kao prirodni wellnes za opuštanje i izrazito su ljekoviti.

Noćno utočište je mjesto gdje možete vidjeti kivija, noćnu pticu trkačicu koju je gotovo nemoguće susresti u prirodi dok boravite na Novom Zelandu, a to joj govori i samo ime jer prevedeno s maorskog znači  “skrivena ptica”. Povezanost između njega i Novog Zelanda je toliko jaka da se riječ kivi često koristi za stanovništvo otoka.
Za obići ovaj park potrebno je oko sat i pol.

ROITITI JEZERO – KUPANJE S JEGULJAMA

Planinsko jezero je smješteno u Nacionalnom parku Nelson Lakes i poznato je još i kao Atrhurovo jezero. Dubine je 82 m i voda je u njemu izrazito hladna. Jegulje su domaće na ovom terenu i u potpunosti su bezopasne pa se najhrabriji mogu upustiti u kupanje i plivanje s duguljastim stvorenjima koje neće napasti osim u slučaju životne ugroženosti, a ako i nekog ugrizu nisu otrovne.

JEZERO TAUPO – SRCE OTOKA

Jezero Taupo smješteno je u samom centru Sjevernog otoka i najveće je novozelandsko jezero i drugo jezero po površini u Oceaniji u koje bi mogao stati cijeli Singapur.

Smatra se nacionalnim blagom Novog Zelanda jer je izvor pitke vode koji dnevno proizvede 25.000 kubika vode za piće.

Nastalo je u jednoj od najvećih erupcija vulkana koje su se dogodile u zadnjih 5000 godina, a iako se danas smatra da vulkan više nije aktivan, još uvijek postoje topli izvori uz njegove obale.

S obzirom na globalno zatopljenje i velike plime na Valentinovo 2007. u jezero je doplivao jedan morski pas. 

Kad bi se za vedrog dana skočilo padobranom moglo bi se vidjeti sve do istočne i zapadne obale Sjevernog otoka.

Na ovom jezeru ljeti se može kupati na sedam označenih i uređenih plaža, pecati pastrve, igrati golf, šetati i biciklirati, poznato je po ronjenju na dah po spužve te moto utrkama.

Ljeta su kratka i ugodna, zime vrlo hladne i vlažne, te kao nacionalno blago predstavlja fantastično odredište iz snova.

Laganom šetnjom od sat i pol počevši od Taupe može se hodati sve do fantastičnih slapova Huke uživajuću u pogledu na moćnu rijeku Waikato koja prati cijeli put.

HUKA FALLS – ZA 11 SEKUNDI NAPUNI OLIMPIJSKI BAZEN

Preko jedanaest metarskog vodopada prelijeva se 220 000 litara vode u sekundi utječući u najdužu novozelandsku rijeku Waikato  tvoreći spektakularne prizore. U velikoj stisci rijeka široka 100 metara ulijeva se u kanjon širine 15 metara tvoreći neopisive prizore.

Ovaj nevjerojatni vodopad najposjećenija je prirodna atrakcija na Novom Zelandu i teško se može otrgnuti pogled od beskrajne, očaravajuće bujice. Kao usporedba se koristi činjenica ga bi ta ogromna količina vode za samo jedanaest sekundi napunila cijeli olimpijski bazen.

Jedinstvenu plavu boju stvara bistra voda reflektirajući nebesko plavo svijetlo dok mjehurići zraka u vodi dodatno pojačavaju boju, a Huka na maorskom jeziku znači “pjena”.

Za bliži pogled postoje brodovi, pješačke staze, mostovi i platforma, a za prave avanturiste koji poput Indiane Jonesa vole prolaziti kroz pustolovine, postoji jedan stari most izgrađen od Maora u 1800-tima te neizostavni rafting.  

PUNAKAIKI – PALAČINKE STIJENE

Ovaj vapnenački krajolik u obliku naslaganih pečenih palačinki, prepun je rupa i bazena iz kojih voda pršti na sve strane.

Smještene su na Dolomite Pointu  i počele su se formirati prije 30 milijuna godina kada su ostaci mrtvih, morskih stvorenja bogatih vapnom pali na morsko dno te su kasnije prekriveni slojevima mekog blata i gline. Potresi su ih podigli sa dna na razinu koju danas vidimo, a u dubinu sežu do dva kilometra ispod površine.

Tijekom plime more se probija kroz mnoštvo rupa i pukotina iz kojih voda uz faktor iznenađenja posvuda pršti pa dobro dođe kabanica i to je najbolje vrijeme za doživjeti stijene u njihovom vrhuncu, mada i za vrijeme oseke izgledaju fenomenalno.

Plivanje je ovdje opasno i preporuča se držati utabanih staza jer je ovo vapnenačka zemlja gdje uvijek postoji rizik od neočekivanih rupa u zemlji.

Na engleskom se zovu Pancake Rocks and Blowholes.

FRANZ JOSEF – GLEČER KOJI SE DNEVNO POMAKNE ZA ČETIRI METRA

Ledenjak Franz Josef predstavlja prirodno čudo koje svakako treba pogledati kako bi sa sobom ponijeli jednu doista nezaboravnu uspomenu.

On je najstrmiji i najbrže pokretni novozelandski ledenjak s impresivnom činjenicom da se pomiče i do četiri metra dnevno. 

Na vrh se može doći jedino helikopterom, a najzanimljivije je kada se ukrcate u helikopter, odete na glečer i vratite se, mjesto sa kojeg ste otišli nije isto mjesto na koje ćete se vratiti, jer se ledenjak za vrijeme vašeg boravka na vrhu, pomakao najmanje dva metra što je uistinu  prava avantura.

Zahvaljujući velikoj pristupačnosti više od jednog stoljeća predstavlja najznačajniju turističku atrakcija.

WELLINGTON – NAJJUŽNIJI GRAD NA PLANETI

Glavni grad Novog Zelanda je drugi grad po veličini s nešto manje od pola milijuna stanovnika, smješten na jugozapadnom vrhu Sjevernog otoka i predstavlja najjužniju prijestolnicu i najudaljeniji grad na svijetu.

Jedan je od najživopisnijih gradova kojeg je Mercerova anketa o kvaliteti življenja svrstala na 12 mjesto u svijetu, a prema načinu života i nezagađivanju Deutsche Bank ga je 2017. smjestila na prvo mjesto.

Za vedrog dana u daljini se mogu vidjeti snježni vrhovi planina dok je s druge strane potpuna suprotnost zlatnih plaža, a prema unutrašnjosti široke ravnice s božanstvenim vinogradima.

Klima je umjerena s 2055 sunčanih sati godišnje, toplim ljetima i blagim zimama od koji su najhladniji 6. i 7 mjesec, ali je općenito vrlo vjetrovito tijekom cijele godine te je zbog svog geografskog položaja proglašen je jednim od najvjetrovitijih gradova na svijetu.

Dom je mnogih kulturnih institucija i mnogobrojnih festivala, a zahvaljujući filmašima Peteru Jacksonu i Richardu Tayloru te rastućem broju zaposlenih u filmskoj industriji istočno je predgrađe dobilo nadimak ‘Wellywood’, obzirom da okolna područja jako podsjećaju na holivudska brda u Kaliforniji.

U restoranima se poslužuju većinom europska, azijska ili polinezijska jela, a novozelandska jela odnose se na janjetinu, svinjetinu, čuveni velingtonški odrezak umotan u tijesto, te losos, rakove, jastoge i školjke uz prilog slatkog krumpira te Pavlovu tortu za desert koja se smatra nacionalnim desertom. Najpopularniji su mali restorani s blagovaonicama i međunarodno poznata kafe-kultura, a odnosi se na veliki broj kafića.

Popularne atrakcije uključuju muzej, Zoološki vrt, Zelandiu i žičaru.

Grad poput velikog šarmera i uglađenog gospodina svojom ljepotom, gestama i pristojnošću nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a Lonely Planet ga je opisao kao “najslađu malu prijestolnicu na svijetu” i svjetski grad u nastajanju, koji je od malog maorskog naselja preko kolonijalnog zaleđa izrastao u “izvanredan kreativni preporod”.

NACIONALNI PARK ABELA TASMANA KOJI JE TRAŽEĆI TASMANIJU PRONAŠAO ZELANDIJU

18.12.1642. nizozemski istraživač i moreplovac Abel Tasman uputio se u potragu za Tasmanijom, no otkrio je Novi Zeland. On je prvi čovjek sa zapada i prvi Europljanin koji je posjetio područje oko Zlatnog zaljeva. Kako je shvatio da je otkrio potpuno novi otok, a kao Nizozemac porijeklom iz Zelandije, nazvao ga je Novi Zeland. Tu je naišao na pleme Maora čiju kulturu nije razumio. Legenda kaže da je bio toliko svojeglav i neljubazan, nije se ni trudio razumjeti njihovu kulturu koji su ga zbog nepoštivanja običaja objesili.

NAJJEFTINIJI SMJEŠTAJ – 10 NOĆENJA ZA 250 NZD

Svaki grad u Novom Zelandu ima Base hostele u kojima paket smještaja košta 250 NZD što je manje od 150 €. Uključuje sveukupno 10 noćenja u bilo kojem gradu s time da se ne može ostati duže od dvije noći u jednom mjestu. Ovakva izvrsna prilika je ujedno najpopularnija i najjeftinija varijanta smještaja u svrhu obilazaka što više lokacija dok boravite na kraju svijeta.

Želimo vam puno putovanja, fantastičan Novi Zeland dodajte na svoju listu

Hvala

I sretan put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava