POLJSKA, WIELICZKA – ČUDOTVORAN RUDNIK BIJELOG ZLATA

Fantastičan rudnik soli u Krakowu s labirintskim prolazima, prikazima povijesne tehnologije rudarenja, gdje se sve može polizati, izrazito je ljekovito mjesto s podzemnim jezerima, četiri kapelice i mnogobrojnim skulpturama koji ovo putovanje čine hodočašćem u središte zemlje. Dobrodošli u Wieliczku!

POVIJESNA ZRNCA

Wieliczka je jedan od najstarijih rudnika kamene soli na svijetu čija povijest seže u daleko 13. stoljeće iz kojeg se bijelo zlato vadilo na najzanimljivije načine.

Ima nekoliko stotina kilometara duboko ispod zemlje sa stotinu galerija, podzemnih kapelica i kipovima isklesanim rudarskim rukama.

Do 1996. kontinuirao se od rude proizvodila kuhinjska sol.

Do kraja 15. stoljeća u rudniku su bila samo četiri rudarska okna i jedna podzemna etaža, danas se proteže na 287 kilometara duž vodoravnih hodnika i komora.

Kamena sol je sive boje nalik granitu umjesto bijelom kristalu kakav bismo očekivali.  

Wieliczka je brzo stekla slavu i reputaciju, a prvi poznati posjetitelji koji se spustio u njene dubine bio je Nikola Kopernik.

Kralj Kazimir III. Veliki je u 14. stoljeću uvelike pomogao razvoju rudnika dajući mu razne privilegije i brinući se za radnike za koje je osnovao je bolnicu u blizini rudnika 1363.

Kroz dugu povijest postavljene su tračnice za vagone i mađarske konjske tračnice za iznošenje soli na površinu, a konji koji su jednom spušteni u rudarska okna nisu više izlazila iz rudnika.

Staza za sve znatiželjne putnike iznosi tri i pol kilometra što je manje od 2% ukupne dužine rudnika gdje se laganom šetnjom obilaze fenomenalni podzemni krajolici u kojima je sve sol i sve od soli.

Svoju ljepotu duguje prirodi koja je oblikovala raznolike i osebujne stijene dajući Poljskoj dragulj kakvog nema nigdje na svijetu.

Gornja naslaga rudnika jedinstvena je na planeti i sastoji se od grudica kamene soli čija veličina varira od košarkaške lopte do golemih blokova.

Kapelica i recepcija dostupni su za posebna okupljanja poput vjenčanja.

Kroz stoljeća su ga posjetile mnoge poznate osobe poput Alexandera von Humboldt, Goethea, Dmitria Mendeleyeva, Chopina, a Karol Wojtyla, kasnije papa Ivan Pavao II posjetio ga je tri puta.

Ženama je zbog uvjeta rada bio zabranjen ulazak u rudnik do 20. Stoljeća.

Dubok je kao Eiffelov toranj, a fascinantno je da se u njemu nalazi i privatni rehabilitacijski i wellness centar.

ŠETNJOM ISPOD ZEMLJE

Temperatura u rudniku je konstantna, uvijek je 16 stupnjeva, sve je sterilno i nema bakterija pa se zidovi mogu polizati.

Posjetitelji često po uputi vodiča povuku ruku po zidovima i tragove soli prinesu ustima, jer je izuzetno ljekovito mjesto.

Svima koji imaju alergije, probleme s dišnim putevima, pušačima ili bilo kojim drugim zdravstvenim poteškoćama preporuča se trosatni posjet fenomenalnom podzemnom raju.

Hodajući njegovom impresivnom dužinom i ulazeći iz prostorije u prostoriju ostajemo bez riječi, sve je potpuno prirodno i ručno napravljeno od soli i drveta predstavljajući neviđen spoj ljudske kreativnosti i prirode.

Kapelice s kipovima, ogromnim lusterima s kojih sol visi u obliku kristala, podovi, stropovi, stepenice i skulpture, do kud god pogled seže sve je sol i sve je od soli. Najveći luster ima šest metara i teži dvjesto kilograma.   

Najljepša i najveća podzemna kapelica na svijetu bila je svjedok vjenčanja mađarske princeze i poljskog princa, zahvaljujući čijim zarukama je otkriven rudnik.

Legenda kaže da je princeza bacila svoj zaručnički prsten u bunar, a da bi ga izvadili ljudi su se spustili po njega i pronašli sol, koja se u ono vrijeme smatrala bijelim zlatom.

Jedno od najnevjerojatnijih stvari su podzemna zelena jezera i ima ih nekoliko. Kod najdubljeg od 135 metara se uz igru svjetlosti, munja i jakih zvukova, koja se redovito prikazuje kao dio programa za posjetitelje, može uživati u pravom spektaklu.

Ovo predivno putovanje prema središtu zemlje odlično je organizirano gdje vas 200  zaposlenih vodiča na 17 jezika vode duboko u istraživanje fenomenalne podzemne bajke. 

U rudnik se može spustiti do devete razine od 64 metra i dolazi se drvenim stepenicama, a putovanje kroz tri kilometra uključuje kapelice, hodnike, skulpture i podzemno jezero. Po završetku obilaska posjetitelje na površinu vraća dozalo u koje stane devet osoba i potrebno mu je otprilike 30 sekundi da završi putovanje.

ZA KRAJ

Wieliczka se nalazi na popisu mjesta koja su obavezna za vidjeti putujete li Poljskom, predstavlja jedan od nacionalnih povijesnih spomenika i kao podzemna znamenitost svjetske klase nalazi se na popisu UNESCO-ve svjetske baštine od 1978.

Svake godine više od milijun turista posjeti rudnik putujući u aromatično središte zemlje pretvarajući iskustvo u predivno hodočašće.

Želimo vam puno putovanja, čudotvoran rudnik Wieliczku dodajte na svoju listu!

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava