SETENIL – BIJELO ŠPANJOLSKO SELO UKLESANO U STIJENE

Šarmantno selo u južnoj Španjolskoj je poznato po svojoj jedinstvenoj arhitekturi i zadivljujućem prirodnom okruženju u kojem oko 3000 stanovnika živi doslovno, ispod stijene u kućama uklesanim u litice. Dobrodošli u jedno od najljepših španjolskih bijelih sela Setenil de las Bodegas!

POVIJESNA ZRNCA

Tradicija govori kako kastiljsko ime grada dolazi od latinske fraze septem nihil što znači ‘sedam puta ništa’. To se odnosi na otpor maurskog grada kršćanskom napadu koji je navodno osvojen tek nakon sedam opsada i nakon 77 godina kad su 1484. kršćanske snage potjerale Maure.

Koristeći barutnu artiljeriju, kršćanima je trebalo petnaest dana da zauzmu dvorac čije ruševine danas dominiraju gradom.

Stoga je danas jedna od najpoznatijih znamenitosti  Castillo de Setenil, srednjovjekovni dvorac koji datira iz 12. stoljeća. Iako je uglavnom u ruševinama i dalje je impresivan, a pogled s vrha je spektakularan.

Puni naziv sela Setenil de las Bodegas, a potječe iz 15. stoljeća, kad su novi kršćanski doseljenici održavajući arapske maslinike i bedeme uveli i vinograde koji su u ono vrijeme bile prave cvjetajuće vinarije “bodege”   dok ih sredinom 19. stojeća nije uništila filoksera, kao i većinu europskih vinograda.

Znamenitost koja najviše privlači putnike je Cueva del Sol, prirodna špilja koja je pretvorena u bar i restoran gdje u zadivljujućem okruženju s pomalo mističnom atmosferom svjedočite povijesti pećinskog života uz piće ili obrok. 

Setenil se nalazi u srcu brda Ronda i predstavlja jedno od najslikovitijih bijelih sela  Andaluzije poznatih pod nazivom pueblos blancos.

ZRNCA O SELU

Setenil je izgrađen na strani stjenovitog klanca, izraslo iz mreše špilja u liticama, a njegove su kuće doslovno uklesane u stijene pružajući osebujan ambijent uz uski riječki klanac rijeke Trejo.

 Kuće su nastale bušenjem rupa u stijenama i povećanjem prirodnih špilja s dodavanjem vanjskog zida, što predstavlja jedinstveno mjesto za vidjeti. Ovdje ljudi doslovno žive u pećinama u stanovima uklesanim u brda s jedinstvenim pogledom na prirodu i bijelim zidovima očaravajuće podsjećaju na pradavna vremena.

Zavirivši u jednu kući lako se primijeti najnoviji televizor obješen na stijenu, u stanovima nema zidova u pravom smislu riječi nego ih u cijelosti okružuju prirodne stijene nepravilnih oblika, a možda je zanimljiva ideja da ako trebate povećati kvadraturu dovoljno je samo isklesati još jednu sobu.

Uličice su strme i neravne, cestice male i slatke i dovoljan je jedan dan lagane šetnje za potpuno uživanje i opuštanje u ovom andaluzijskom slatkišu s vrlo malo hlada. 

To stvara jedinstven i upečatljiv izgled koji selo čini popularnom destinacijom za sve putnike gdje se šećući uskim ulicama s ogromnim stijenama iznad glave stječe dojam da ste u drugom svijetu. 

Do sela nema izravnih autobusnih linija ili vlaka, stoga je najbolje uzeti rent-a-car i doći automobilom. Mi smo uzele rent-a-car u Malagi iz koje vožnja fenomenalnim pejsažima slikovite Andaluzije traje oko sat i pol.

PROBAJTE LOKALNU KUHINJU

Setenil je poznat po svojim suhomesnatim proizvodima posebice chorizo kobasicama i cerdo (svinjetina) od svinja uzgojenih na okolnim brdima, kozjim sirevima, mesnim ili ribljim zalogajima, uz čuveni kolač od badema i fina peciva sve zaliveno čašom lokalnog vina.

Njegovi restorani i barovi smatraju se među najboljim u regiji, stoga svakako valja počastiti nepce u ovom dijelu svijeta.

GDJE ODSJESTI?

Setenil je malo selo, ali postoji nekoliko dostupnih smještajnih opcija. Jedna od popularnih opcija je boravak u tradicionalnom pansionu ili noćenju s doručkom, koji nude jedinstveno i autentično iskustvo.

Alternativno, možete odsjesti u nekom od obližnjih gradova, kao što su Ronda ili Grazalema, koji nude široku ponudu hotela i nekretnina za iznajmljivanje ili u Malagi udaljenoj  95 km od koje rent-a-carom možete putovati i po drugim mjestima čarobne Andaluzije.

ZA KRAJ

Setenil je doista jedinstvena destinacija koju vrijedi posjetiti ako putujete u južnu Španjolsku. Njegovo zapanjujuće prirodno okruženje i upečatljiva arhitektura čine ga nezaboravnim mjestom i perfektnim doživljajem.

Bilo da ste ljubitelj povijesti, gurman ili samo tražite miran bijeg, Setenil će vas sigurno oduševiti i iznenaditi stoga ga dodajte na svoju listu.

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava