ŠPANJOLSKA RONDA – FANTASTIČAN GRAD NA STIJENI  

 „Povijesna sjećanja, narodne legende, rijetki spomenici, različiti običaji, uzvišeni efekti predivne prirode, teški i zanemareni putovi. Ronda ima sve što bi moglo privući znatiželju kada je u pitanju putovanje.“ Antoine de Latour

ZRNCA O GRADU

Španjolski grad u pokrajini Malagi smjestio se na dubokoj klisuri koju premošćuje čuveni most dovodeći putnike iz okolnih andaluzijskih mjesta i obale Coste del Sol kako bi se divili veličanstvenosti ljudske kreacije i fantastičnom mjestu kojem je još u vrijeme Rimljana Julije Cezar dao status grada.

Fascinantnom klisurom El Tajo grad je presječen na dva dijela poput kakvog raspolovljenog drveta, a rijeka Guadalevín teče 120 metara ispod zemlje. Upravo je taj veličanstveni pogled na klanac i okolni krajolik glavni razlog mnogobrojnih putnika koji dolaze u posjet.

Impresivna arhitekta, romantične i vijugave ulice u gradskom središtu oivičene bijelim kućama, bajno urešenim palmama, rascvjetalim ružama i agavama s nekoliko zanimljivih muzeja i fantastičnom gastronomskom ponudom ono je što se može doživjeti u gradu.

Broji oko 35.000 stanovnika koji većinom žive izvan povijesne gradske jezgre, a u okolici su prekrasne planine koje su bile popularno sklonište razbojnika u 19. stoljeću te čuvena bijela sela od kojih smo posjetile Setenil, selo u stijeni. Sve tako ukomponirano čini jedno od najljepših područja Andaluzije.

U ljetnim mjesecima kad Andaluzija gori od velikih vrućina Ronda na svojoj nadmorskoj visini od 750 metara čini prekrasno mjesto za osvježenje i šetnju španjolskim rajem te je idealno mjesto za sve one koji ne mogu podnijeti ljetnu žegu.  

Mali, šarmantan grad se vrlo jednostavno može obići pješice te ima bogatu kulturnu i književnu tradiciju i dom je moderne borbe s bikovima.

Svaka strana klanca El Tajo je dubine 100 metara stoga se u spektakularnom prirodnom rascjepu krajolika može diviti u predivnoj šetnji i mnogi putnici dolaze radi spokoja i mira kako bi se približili prirodi, a dramatična staza vodi ispod mosta do dna klanca koji se proteže nad kanjonom.

U Rondi je 1918. osmišljena andaluzijska zastava, grb i himna.

DVA GRADSKA DIJELA

Nije uzalud Ronda treća najposjećenija destinacija u južnoj Španjolskoj zahvaljujući 1700-ima kad je konačno dobila priliku mostom osigurati povezanost ljudi i vozila između dva gradska dijela El Mercadilla s jedne i La Ciudada s druge strane.

La Ciudad je stari dio grada, južno od klanca, okružen zidinama srednjovjekovne arhitekture s labirintom malih ulica s bijelim kućama, prekrasnim crkvama i ostacima stare islamske arhitekture.

Sjeverni dio grada El Mercadillo je klasičniji španjolski grad sa širim ulicama i zgradama koje uglavnom potječu iz 18. i 19. stoljeća.

Oba dijela vrijedi istražiti pješice jer imaju potpuno drukčiju atmosferu.

SPEKTAKULARNI MOST U RONDI

Iako u gradu postoje tri mosta, najimpresivnije i najpopularnije obilježja je čuveni Novi Most – Puente Nuevo.

Njegova je izgradnja započela 1751. i završena nakon 34 godine te je najviši od svih mostova, uzdiže se 120 metara iznad kanjona poduprt debelim okomitim osloncima koji su dijelovima pričvršćeni za stijene.

Ikonski most je spektakularan prizor i najbolje se vidi iz klanca ili s poznatog gradskog vidikovca predstavljajući jednu od najpoželjnijih odredišta koju niti jedan putnik ne želi propustiti.

Šetnja do dna klanca je obavezna i to je najbolje mjesto za fotografiranje, a unutar mosta je mali muzej u koji se ulazi preko stražarnice.  

PLAZA DE TOROS – MEMORIJALNI CENTAR BORBE S BIKOVIMA

Ronda je rodno mjesto borbe s bikovima i diči ju najstarija arena za bikove u Španjolskoj, izgrađene 1785. od istog arhitekta koji je izgradio Novi most i može ugostiti 5000 gledatelja.

Moderna borba s bikovima dolazi iz ovog grada na stijeni te se gradski ring za borbu koristi samo jednom godišnje u 9. mjesecu tijekom festivala Pedro Romero, a u muzeju neoklasične arhitekture se može saznati više o povijesti ovog tradicionalnog, ali kontraverznog sporta.

Uspjeh u borbi s bikovima pripisuje se Pedru Romeru, slavnom Rondinom sinu čija su predanost i genijalnost zauvijek promijenili sport i lice borbe s bikovima.

Cijela obitelj Romero nosi stoljetnu tradiciju toreadora, a Pedro Romero je odgovoran  za razvoj moderne španjolske borbe s bikovima jer je uveo inovacije kao što su korištenje ogrtača ili muleta i mača posebno dizajniranog za ubijanje čime je transformirao borbu s bikovima u “umijeće i vještinu, a ne samo za klaunsko, mačo ubijanje bika”.

OSTALE ZNAMENITOSTI

Srednjovjekovno lječilište ili hamam odnosno arapska kupatila, sagrađena su krajem 13. stoljeća izvan gradskih zidina. Iako se ne može uživati u originalnoj kupelji može ih se posjetiti i vidjeti sve sadržaje koji dolaze iz vremena kad su imali funkciju pročišćavanja posjetitelja i pretpostavlja se da su najbolje očuvani primjerci arapskih kupki u Španjolskoj.  

Diljem Andaluzije postoje mnogobrojni primjeri crkvi koje su nastale iz džamija. Tako je bivša džamija u Rondi pretvorena u rimokatoličku crkvu nakon što su Španjolci osvojili grad. Trebalo je dosta vremena da se dovrši zbog čega danas predstavlja fantastičan spoj elemenata maurskog, gotičkog, renesansnog i baroknog stila  uklopljenih u predivnu cjelinu.

POVIJESNA ZRNCA

Grad obiluje mnogobrojnim rimskim i maurskim ostacima uključujući rimsko kazalište i podzemno stubište.

Mauri su ga preimenovali u “Dvorac Rundah”  i bio je jedan od posljednjih ispostava islamske vladavine u Andaluziji.

Nakon što je krajem 15. st. osvojena posljednja arapska ispostava Granada španjolski je dekret odredio da svi muslimani moraju ili napustiti Iberijski poluotok bez svoje imovine ili se obratiti na kršćanstvo. Kako bi zadržali imovinu mnogi su se otvoreno obratili na kršćanstvo dok su potajno prakticirali vjeru.

Pokršteni muslimani u Španjolskoj zvali su se Moriski koji su u vrijeme vladavine španjolskog kralja Filipa II doživjeli prekomjerno prisvajanje bogatstva zemlje, oduzimanje povlastica, ogromne poreze na obrte, nezakonitu upotrebu arapskog jezika u govoru i pismu. Od njih se zahtijevalo da vrata svojih domova petkom ostavljaju otvorena kako se ne bi prakticira molitva, putovanje bez dozvole značilo je smrtnu kaznu, zbog čega su mnogi tražili utočišta u planinskim predjelima južne Andaluzije od kojih je Ronda bila jedno od važnijih.

U 17. i 18. stoljeću Ronda se proširila na sjever preko klanca u novi grad, a Novi Most je završen kako bi spojio oba dijela.

U 19. stoljeću je bila dom brojnih gerilskih ratnika koji su se borili protiv Napoleonovih trupa, a kasnije i razbojnika. U tom razdoblju postala je i omiljeno odredište engleskih, francuskih i američkih putnika koji su ga opisali kao jedno od najromantičnijih mjesta na svijetu.  

Početkom 19. stoljeća Napoleonova invazija izazvala je mnogo stradanja u Rondi čiji je broj stanovnika u tri godine s 15.600 smanjen na 5.000. Tijekom Španjolskog građanskog rata bila je mjesto mnogih borbi i postala je ozloglašena zbog osvete kad je 500 pristalica falangista bačeno u klanac iz kuće na litici. Ovaj zločin navodno je inspirirao poznatu scenu u romanu Ernesta Hemingwaya “Kome zvono zvoni” .

ERNEST HEMINGWAY I ORSON WELLES

Ernest Hemingway je stigao u Španjolsku 1936. kao novinar u trenutku izbijanja Španjolskog građanskog rata zaljubivši se u zemlju i španjolski način života.

Rondu je koristio kao okruženje za scene iz romana “Kome zvono zvoni” koje opisuju republikance koji ubijaju nacionaliste bacajući ih s litica u jednom andaluzijskom selu, navodno da je Hemingway temeljio izvještaj na ubojstvima koja su se dogodila u Rondi, iako se u romanu radi o izmišljenom selu.

Orson Welles je rekao da su ga njegova česta putovanja u Rondu inspirirala za film o Don Quijoteu, koji nikad nije završio. Nakon smrti 1985. njegov pepeo je prosut na seoskom imanju njegovog prijatelja, umirovljenog toreadora Antonija Ordoñeza u Rondi.

Ova dva velikana proveli su u Rondi mnoga ljeta kao honorarni stanovnici stare gradske četvrti La Ciudad te mu donijeli najveću slavu; Hamingway kao ljubitelj borbi s bikovima i Orson Welles čiji su posmrtni ostaci u gradu i danas služe kao inspiracija mnogobrojnim putnicima koji radi njih dolaze u Rondu. 

Hemingway je o Rondi rekao: “Tamo biste trebali ići ako ikad odete u Španjolsku na medeni mjesec ili ako se s nekim želite zafrkavati zaletite se do Ronde .”

POP KULTURA

Talijanski dizajner Giorgio Armani je dizajnirao poseban kostim za borbu s bikovima pod nazivom Goyesco za koridu u Rondi održanu 6.9.2009. Odijelo se sastojalo se od jakne, hlača i ogrtača od tehno-satena sve izvezeno šljokicama, stakalcima i svilenim koncem.

Kraljica popa Madonna je 1994. snimila svoj video spot “Take a Bow” u areni za bikove, a Ronda je korištena kao mjesto za cvjetnicu u animiranom filmu Ferdinand iz 2017.

HRANA I PIĆE

Ronda predstavlja poznato gastronomsko odredište po visokokvalitetnoj kuhinji i ukusnim jelima.

Što se tiče restorana i ovdje vrijedi pravilo da se najbolja kulinarska iskustva i osjećaj pravog španjolskog duha mogu doživjeti na jednostavan način. Potrebno je samo zaviriti unutar ugostiteljskog objekta i ako je to malo mjesto sa starijim ljudima koji sjede oko šanka, to je obično odličan znak za konzumiranje lokalne kuhinje.

Doručak je prilično skroman i sastoji se od tosta s maslacem, sirom ili šunkom te  churrosa i jake kave s mlijekom, većina barova služi sendviče i razne vrste tapasa, a pekare imaju neka od najboljih peciva.

Tipičan španjolski običaj je sobremesa i odnosi na dobar provod s prijateljima ili obitelji tijekom večere koji traje dugo u noć.

Jedno od najboljih mjesta za isprobavanje autentične andaluzijske hrane koje preporuča i lokalno stanovništvo je Café Bar Bodega smješteno odmah izvan zidina starog grada.

Dobru iberijsku šunku i bocu domaćeg vina moguće je pronaći u lokalima s ponudom autentičnih proizvoda za opuštajući piknik u parku s vrhunskim pogledom na planine dok sunce romantično zalazi na svoj počinak.

ZA KRAJ

Početkom 20. stoljeća njemački pjesnik Rainer Maria Rilke je dulje vrijeme boravio u hotelskoj sobi Reina Victoria Hotela koja je i danas u identičnom stanju kakvu ju je ostavio i može se posjetiti, a Rilke je o Rondi napisao:

“JA SAM posvuda tražio grad svojih snova i konačno sam ga našao u Rondi i ništa nije zapanjujuće u Španjolskoj od ovog divljeg, planinskog grada.”.

Želimo vam puno putovanja, fantastičnu Rondu dodajte na svoju listu

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava