EUROVIZIJA – NEVJEROJATNI REKORDI, ČINJENICE I ZANIMLJIVOSTI   

Za obožavatelje Eurovizije putujemo kroz vrijeme od davne 1956. kad je održano prvo natjecanje za pjesmu Eurovizije, donoseći zanimljive rekorde, činjenice i neke podatke koje niste znali.

Glazba predstavlja predivno putovanje u središte sebe bezgranično spajajući ljude. Ponekad je jedini lijek potreban duši i tijelu. Kad nas glazba dotakne ne osjećamo bol, jer ima poseban jezik koji usne ne mogu izgovoriti, prenoseći nam ono iznutra, što ne smije ostati u tišini. Sve ujedinjuje i spaja, zbog nje je svijet ljepše mjesto i glazba je globalno gledajući najbolja terapija.

Čuvena uvodna pjesma natjecanja je Te Deum (Preludij) djelo Marc-Antoinea Charpentiera, nastala u 17. stoljeću, a ponovo otkrivena 1953. nakon čega je ubrzo postala uvodna melodija za Europsko televizijsko emitiranje.

Prva eurovizijska pjesma koja je otvorila natjecanje koje će tek postati jedno od najgledanijih europskih glazbenih događaja dolazi iz Nizozemske koju je 24.5.1956. otpjevala Jetty Pearl – De vogels van Holland.

Iz te davne 1956. kao ni iz 1964. ne postoji video zapis nego samo radijski prijenos koji se danas može poslušati na YouTubu. 

Do 2020. su sudjelovale ukupno 1564 pjesme, od kojih su dvije bile izvedbe bez glazbe, a čak su tri pjesme otpjevane na nepoznatom jeziku.

Devet pobjednika pobijedilo je u svom drugom pokušaju, a Udo Jürgens je jedini sudionik koji je pobijedio iz trećeg pokušaja.

Johnny Logan, predstavnik Irske, jedini je dva puta pobijedio na Euroviziji, prvi put 1980. s pjesmom What’s Another Year i 1987. s pjesmom Hold Me Now.

Najduža pjesma ikad izvedena dolazi iz 1957. i pripada talijanskom predstavniku Nunziu Gallo čija je izvedba trajala pet minuta i devet sekundi. U prvim godinama natjecanja nije postojalo pravilo o dužini trajanja pjesme što je promijenjeno 1958. nakon nastupa ovog talijanskog predstavnika, te je uvedeno pravilo da sve pjesme moraju trajati tri minute i od tada se nije mijenjalo.

Suprotno tome najkraća pjesma Aina mun pitää dolazi 2015. od predstavnika Finske koju je punk bend otpjevao za minutu i 27 sekundi, a pjevač Pertti Kurikan je izazvao medijski interes, jer su bend činile osobe s poteškoćama u razvoju. Finska se nije uspjela kvalificirati u finale, zauzevši zadnje mjesto.

Pjesma s najdužim naslovom od 34 slova pripala je njemačkoj predstavnici Nora Nova, dok najkraći naslov izvedene pjesme od čak dva slova dijele Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael, Španjolska i Irska i po redu glase: Si, Go, Hi, El i 22.

Najduži uvod od svih pjesama imala je Slovenija 2009. u pjesmi Love Symphony te je bilo potrebno minuta i šest sekundi prije nego što je Martina započela prve stihove pjesme.

Pjesma s najmanje stihova pripada Norveškoj koja je u pjesmi Nocturne 1995. u izvedbi Secret Gardena sa samo 24 riječi u pratnji dugih violinskih solaža osvojila pobjedu na Euroviziji i do danas je pjesma s najmanje teksta.

Veći dio povijesti Eurovizije nije postojalo pravilo o dobi ljudi na pozornici, tako je najmlađa pobjednica belgijska predstavnica Sandra Kim 1986. u pjesmi J’aime la vie u jednom stihu otpjevala kako ima petnaest godina iako je tada imala samo trinaest i ostala je najmlađa pobjednica do danas.

No, iako je bila najmlađa pobjednica nije bila i najmlađa natjecateljica nego je to bila francuska predstavnica 1989. Nathalie Paque koja je nastupila u dobi od mjesec dana prije svog dvanaestog rođendana. Nakon njenog nastupa je uvedeno pravilo da sudionici do velikog finala moraju imati najmanje šesnaest godina.

Najstariji natjecatelj koji je izašao na pozornicu ovog velikog događanja bio je za predstavnike Švicarske 2013. Emil Ramsauer koji je u dobi od 95 godina svirao bas u bendu, a 2018. je postao prvi umjetnik koji je napunio 100 godina i dalje je najstariji živući sudionik natjecanja za pjesmu Eurovizije.

Titula najsmješnijeg performera pripada ukrajinskom predstavniku Verki Serduchki i pjesmi Dancing Lasha Tumbai, otpjevanoj na njemačkom, engleskom, ukrajinskom i nepoznatom jeziku, prenosi poruku kako je ples dobar, s duhovitom izvedbom gdje je ukrajinski komičar odjeven u srebrnu haljinu, kapu sa zvijezdom na glavi kreirane od dvojca Dolce&Gabbana ostavio neizbrisivi trag dugugodišnjeg natjecanja. Najčudniji nastup osvojio je drugo mjesto 2007. iza pobjednice Marije Šerifović koja je osvojila 268 bodova, a Verka 235 bodova.

Zemlja koja je pobijedila čak sedam puta je Irska i niti jedna zemlja nema više pobjeda od nje, dok Ujedinjeno Kraljevstvo drži rekord u čak petnaest drugih osvojenih mjesta.

S druge strane zemlja s najviše zadnjih mjesta je Norveška koja je na kraju završila čak jedanaest puta od čega četiri puta s 0 bodova, ali osim toga broji i tri pobjede.

Njemačka broji najviše nastupa na Euroviziji čak 63 puta počevši od 1956. i propustila je samo jedno natjecanje 1996. kad nisu prošli pretkvalifikacije.

Rekord od najviše dobivenih 12 bodova drže dva predstavnika i to predstavnik Portugala Salvador Sobral 2017. te švedska predstavnica  Loreen, s pjesmom Euphoria iz 2012. kad su oba izvođača dobila ukupno 18 puta po 12 bodova od stručnog žirija.  

Zemlja koja je najduže čekala na pobjedu je Portugal kojem su bile potrebne 53 godine prije nego je Salvador Sobral odnio pobjedu s pjesmom Amar pelos dois, a prije toga nikada nisu stigli do prvih pet. Isto tako Sobral drži rekord u najviše osvojenih bodova ikad od stručnog žirija i publike ukupno 758 bodova.

Maja Blagdan je 1996. u pjesmi Sveta Ljubavi otpjevala najviši ton do tada na Euroviziji, osvojila sedmo mjesto za Hrvatsku i držala rekord punih 25 godina da bi 2021. izraelska predstavnica Eden Alene u pjesmi Set Me Free otpjevala zviždaljku B6, najvišu notu u povijesti Eurovizije.

Trenutni sustav glasovanja u kojem zemlje daju 1 do 12 bodova uveden je 1975., a od 2016. bodovi žirija i teleglasovanja računaju se odvojeno.

Natjecanje za pjesmu Eurovizije 1989. bilo je 34. izdanje održano u Lausannei u Švicarskoj nakon pobjede Céline Dion. Ukupno je sudjelovalo dvadeset i dvije zemlje, a pobjedu je odnijela Jugoslavija s pjesmom Rock Me, hrvatskog benda Riva. To je bila jedina pobjeda Jugoslavije kao jedinstvene države.

Iduće godine natjecanje je održano u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u subotu 5.5.1990., a voditelji su bili Helga Vlahović i Oliver Mlakar. Bilo je to prvo natjecanje za pjesmu Eurovizije održano na Balkanu, kao i prvo natjecanje održano u komunističkoj ili socijalističkoj državi.

Pobjedu je odnijela Italija s pjesmom Insieme, Tota Cutugna koji je u vrijeme pobjede imao 46 godina i 302 dana, što ga je činilo najstarijim pobjednikom natjecanja do 2000. godine.

Najbrža pobjeda ikad pripada Mariji Šerifović i pjesmi Molitva iz razloga što je 2007. prvi puta nastupala za Srbiju kao samostalnu državu i odmah imala pobjednički nastup. Iako je Srbija sudjelovala na natjecanju od 1961. do 1992. kao dio Jugoslavije, a 2004. i 2005. kao Srbija i Crna Gora, njihov rekord je ušao u anale Eurovizije kao najbrže osvojeno prvo mjesto u prvom pojavljivanju neke države.

Natjecanje za pjesmu Eurovizije 2008. bilo je 53 izdanje po redu, održano u beogradskoj areni s dvije polufinalne i finalnom večeri. U natjecanju su sudjelovale 43 zemlje, što je najveći broj sudionika u natjecanju ikad koji je oborio sve rekorde. Voditelji su bili Željko Joksimović i televizijska voditeljica Jovana Janković, koji su se poslije vjenčali 2012. godine. Željko Joksimović je jedini eurovizijski voditelj koji je te godine napisao i pjesmu zemlje domaćina.

Što se tiče ostalih rekorda za istaći je da se Ukrajina plasirala u svako od 12 polufinala u kojima je sudjelovala, dok Mađarska broji najviše kvalifikacija zaredom bez odustajanja, osam puta od 2011. do 2018.

Jedna zanimljiva činjenica sa samo jednim pojavljivanjem na Euroviziji pripada Maroku 1980., dok je zemlja s najdužim čekanjem na pobjedu Cipar koji se od 1981. godine do danas prijavio čak 35 puta, ali još nije osvojio pobjedu.

Jedini put kad si neka televizija nije mogla priuštiti troškove održavanja natjecanja dogodilo se Izraelu 1980. kad je Nizozemska preuzela ulogu domaćina održavši natjecanje na Dan sjećanja na Izrael.

Nagrada Barbara Dex, koja se dodjeljuje najgore odjevenoj natjecateljici godine, dobila je ime po Barbari Dex, belgijskoj natjecateljici iz 1993., kad je nastupala u haljini koju je sama dizajnirala i zauzela posljednje mjesto te godine.

TOP 10 POBJEDNIČKIH PJESAMA ZA ODLIČNO RASPOLOŽENJE!

Za osobnu playlistu donosimo deset pobjedničkih pjesama koje se smatraju najboljim izvedbama do danas, rangirane prema komercijalnom uspjehu i najslušanijim hitovima od strane publike.

10. Dana International iz Izraela s pjesmom DIVA iz 1998. predstavila se nastupom kojeg je činio bend od četiri žene i Dane, prve transrodne umjetnice koja je pobijedila na Euroviziji, što je pomoglo utrti put većoj LGBT vidljivosti na natjecanju. Iako je izazvala mnoge kontroverze, pjesmu ništa nije moglo spriječiti da pobjedi.

9. Scenski nastup danske predstavnice Emmelie de Forest i pjesme iz 2013., smatra se najboljim scenografskim izričajem do danas, a njena pjesma Only Teardrops postala je hit i izvan Danske te je redovno završavala na top ljestvicama diljem Europe.    

8. Predstavnik Norveške Alexander Rybak 2009. predstavio je veselu pjesmu Fairytale, izašavši na pozornicu sam s violinom i zapjevao bajkovitu pjesmu, koja i danas svakom podigne raspoloženje posebno gledajući Alexanderovo nasmijano, dječačko lice. Te godine osvojila je najveći broj bodova koji su otpočetka Eurovizije bili dodijeljeni nekom natjecatelju te je doživjela nekoliko zlatnih i platinastih izdanja. Također drži rekord u broju bodova između prvog i drugog mjesta koji je osvojio 387 bodova što je bilo čak 169 bodova više od drugoplasiranog Islanda.

7. Conchita Wurst,  austrijska pjevačica je 2014. s pjesmom Rise Like a Phoenix podijelila publiku kad zapjevala s dugom kosom i bradom na licu, a skladatelj je odmah rekao da će se s ovom pjesmom dogoditi nešto veliko, tako je i bilo jer je pjesma osvojila prvo mjesto.

6. Predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva iz 1976. Brotherhood of Man došli su s već popularnom pjesmom Save Your Kisses for Me, a pobjedom na natjecanju postala je globalni hit ne samo u Europi, nego i u Sjedinjenim Državama i Australiji. Pjesma je ostala najprodavaniji hit do danas od kad postoji natjecanje.

5. Iako rođena kanađanka, Celine Dion je pjesmom Ne Partez Pas Sans Moi predstavljala Švicarsku 1988. i pobijedila sa samo bodom razlike od drugo plasiranog Scotta Fitzgeralda i pjesme „Go“. Zahvaljujući svjetskoj karijeri Celine Dion, danas se njena pobjednička pjesma s Eurovizije smatra najvećim hitom s ovog natjecanja.

4. Pjesma Satellite njemačke predstavnice Lene, koja je nastala iz pera američkog tekstopisca i aranžera, proslavila je Njemačku 2010. i postala instantni hit te dobila platinasto i zlatno izdanje u mnogim zemljama.

3. Nitko nije mogao pomisliti da bi heavy metal bend mogao pobijediti na Euroviziji, no tu su predrasudu srušili Lordi 2006. pjesmom Hard Rock Hallelujah predstavljajući Finsku, zamaskirani u čudovišta. Pjesma se toliko puštala u Helsinkiju da je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao pjesma koja je u najkraćem roku otpjevana na karaokama s najvećim brojem ljudi. Drugačije ne mora uvijek značiti loše, što su Lordi dokazali, osvojivši prvo mjesto. 

2. Pjesma koja je do današnjeg dana druga po redu po broju osvojenih glasova 372 pripada švedskoj predstavnici Loreen iz 2012. i pjesmi Euphoria, koja je imala najbolje komentare kritičara i čak devet puta platinasto izdanje, a danas je zahvaljujući tehnologiji doživjela veći uspjeh od ABBE.

1. Definitivno najveći hit i najprodavaniji singl svih vremena pripada švedskoj grupi ABBA i pjesmi Waterloo iz 1974. koja je najbrže postala hit u Europi, jednako kao i u Sjedinjenim Državama gdje je ušla u top 10 svjetskih pjesama. Na Euroviziji 2005. je proglašena najboljom pjesmom koju je Eurovizija ikad predstavila svijetu.

ZA KRAJ

Švedski pop pjevač Måns Zelmerlöw i komičarka, glumica i voditeljica Petra Mede predstavili su 2016. satiričan recept kako načiniti pobjedničku pjesmu Eurovizije u svojoj izvedbi: Love, love, peace, peace. Navode kako ulazak mora biti dramatičan, da odmah plijeni pažnju, preporuča se rog. Drugi korak se odnosi na bubnjeve kojih je dobro imati što više i da ih po mogućnosti svira predivan muškarac u toplesu, što se pokazalo učinkovitim kroz godine. Isto tako kao alternativu može se koristiti i baka umjesto muškarca u toplesu. Za treći korak se preporuča koristiti etno glazba zemlje iz koje dolazite i po mogućnosti neki instrument za koji nitko nikada nije čuo. Četvrti korak definitivno pripada violini, jer niti jedna izvedba nije toliko učinkovita kao one s violinom, dok u petom koraku danas violinu zamjenjuje DJ. Šesti korak čine kostimi koji moraju biti pamtljivi i nešto što će publiku oduševiti. I na kraju ono što je najvažnije, a to je pjesma. Mora biti upečatljiva, o temi s kojom se svi mogu povezati, pjesme o ljubavi su odlične, pjesme o miru su još bolje, iako je ABBA pobijedila s pjesmom o ratu, no, to se ne preporuča.

Glazba kao predivna energetska sila govori sve ono što riječi ne mogu iskazati, a kakva bi putovanja bila bez prekrasne glazbe za pojačavanje emocija.

Uživajte u glazbi dok putujete planetom, a svim natjecateljima Eurovizije 2022. želimo sreću i kao uvijek, nek’ najbolji pobjedi!

Hvala

I Sretan Put!

Pratite nas na našim društvenim mrežama kako ne biste ništa propustili:

O nama

Mi smo jedan sjajan tim, mama i dvije kćeri, zaljubljenice u putovanja. Naš cilj je potaknuti vas da se upustite u avanturu upoznavanja naše prekrasne planete Zemlje, a ako vas pričama u tome potaknemo, naša misija je ostvarena.

© 2024 isretanput | Sva prava pridržava